ceturtdiena, 2015. gada 17. decembris

"Atmiņu Suvenīrs" (8/11) / grupa Proventus <>



Mūzikas elpa 

Iepazīsimies: visi коpā viņi— vokāli instrumentālais ansamblis «Proventus», kurš kolhozu "Ādaži" sauc par savu mājvietu. «Proventus» - tā ir stabila, radoša vienība, kuras sastāvā darbojas ansambļa vadītājs Adrians Kukuvass, Edijs Gņedovskis (soloģitāra), Valdis Zirnis (saksofons), Vitālijs Terentjevs (darbu aranžētājs, basģitāra), Juris Larka (taustiņinstrumenti). Valdis Koroševskis (ritma ģitāra), Normunds Saksons (skaņa), Jānis Rullis (bungas), Antra Ozola un Juris Leimanis (balss). Jāpiebilst, ka Jānis Rullis ir bijušais valmierietis un savas mūziķa gaitas sācis Tautas estrādes ansamblī «Kvelde». Bet tagad nedaudz ielūkosimies ansambļa dienās. 1971. gadā Rīgas rajona kolhozā «Ādaži» radās estrādes kolektīvs «Suvenīrs». 1982. gadā tā vadību pārņēma Adrians Kukuvass. Līdz tam gan viņš bija cieši saistīts ar «Menuetu» (Pēc tam vēl bija karavīru ansamblis Zvaigznīte, Filharmonijas grupa "Tip-top"). 
Tātad vispirms  «Menuets», un tas noteica, ka Adrianu Kukuvasu par savējo sauc gan šodienas divdesmitgadīgie, gan tie, kuri apstājas pie klubu afišas "Tiem, kam bija 25...». Viņu jaunības laiks sakrīt ar «Menueta» izaugšanu no skolas puiku ansambļa par vienu no populārākajiem republikā. Pagājušajā gadā «Proventus» uz Valmieru atbrauca ar savu pirmo koncertprogrammu, kuras galvenais akcents bija dziesmu cikls ar Aleksandra Čaka vārdiem. Par vienotu uzvedumu to palīdzēja radīt gan Adriana Kukuvasa mūzika, gan Beatrises Dunskas modelētie tērpi, gan Andra Вužes gaismas partitūra.
Nesen «Proventus» atkal muzicēja valmieriešiem. 

ADRIANS KUKUVASS: Jaunajā programmā iekļautas kolektīva dalībnieku dziesmas. Man ir virkne darbu ar jūsu novadnieka dzejnieka Arvīda Ulmes vārdiem. Valmierieši ir loti prasīgi klausītāji un skatītāji. Gribas viņiem novēlēt arī Jaunajā gadā nezaudēt šo īpašību. Un, kā atzīstas Adrians, viņam reizēm gribas uzkomponēt ko smeldzīgāku, jo tieši to no viņa gaida visvairāk, un tas Аdrianam izdodas. Aizvadītajā vasarā par republikas mūziķu spēku pārbaudi kļuva Liepājas skate. Tajā Adrians Kukuvass tika atzīts par vienu no labākajiem vokālistiem. Mūsu saruna notika pirms "Mikrofona-84" aptaujas koncerta, bet nu jau mēs zinām, ka Adriana dziesma «Atgriežoties» ar Māras Zālītes vārdiem ierindojusies trešajā vietā. «Kad klausos šo dziesmu, šķiet, ka atkal redzu savu māti, kura tur, tālā Kurzemes pusē, ir iznākusi uz ceļa pie mājas ar piena krūzi rokās, redzu dzimtās mājas ābeles,» tā rakstījusi kāda aptaujas dalībniece un līdzīgu rindu bija ne mazums. 

H. MATISONE
 * Liesma / 01.01.1985




===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru