svētdiena, 2016. gada 21. februāris

Ādažu vidusskola / Pirmie soļi skolā / 1986.g. ^

Kāda māja vajadzīga skolēnam
Tikai uz mirkli parādījusies virs mākoņa maliņas, skopā rudens saule dažās minūtēs sasildīja plašo telpu līdz vasaras temperatūrai. Šo «siltumnīcas efektu» Rīgas rajona Ādažu ciemata jaunās vidusskolas klasē rada platie logi. Šādi gaiši logi neapšaubāmi rotā ēku, taču jāatzīmē arī veiksmīgais iekštelpu plānojums, sacīja PSRS izglītības ministra vietnieks Mihails Budanovs, kurš Rīgā bija ieradies uz Vissavienības apspriedi par tipveida mācību iestāžu projektu pilnveidošanas jautājumiem. Es gribētu teikt, ka pašlaik mēs atrodamies rītdienas skolā. Kā nākotnes skolas iezīmes te var atzīmēt observatorijas kupolu, stadionu, oranžēriju un baseinu. Teicami apstākļi radīti arī sešgadīgajiem skolēniem. Ir izveidoti tehnikas, dabas mācības, humanitāro priekšmetu un mākslas zinātņu sektori. Katrā no tiem ir savas bibliotēkas, laboratorijas un darbnīcas - viss, kas nepieciešams interesējošā priekšmeta pamatīgai apgūšanai. Bet, atgriežoties pie logiem, es gribētu teikt, ka mums drosmīgāk jāatsakās no veciem stereotipiem, aktīvāk jāmeklē jauni risinājumi, ievērojot attiecīgā reģiona klimatiskos apstākļus un nacionālās arhitektūras īpatnības. Kādam jāizskatās skolas namam? Par to tika runāts braucienā pa republiku, kad tikšanās dalībnieki iepazinās ar vairākām skolām. Par to runāja arī rītdienas skolu projektu izstādē, kas bija iekārtota Rīgā. Vienu otru projektu mēs pieņemtu šaubīdamies. Bet kāda gan garantija, ka šis interesantais interjers, kur paredzēts izmantot dažādu krāsu materiālus, tāds iznāks arī dabā? Lai jūsu arhitekti orientējas uz vietējiem būvmateriāliem tad tādu problēma nebūs. Vispirms jau jāatsakās no ilgu gadu prakses, ka tiklab Izglītības ministrija, arī celtnieki centās par katru cenu ietaupīt šodien, nedomājot par rītdienu. Skolu celtniecībā vēl ir daudz problēmu, tāpēc arī apspriede bija vajadzīga. Es uzskatu, ka šī apspriede tika sarīkota savlaicīgi, uzsvēra M. Budanovs. Kādā sanāksmē PSKP Centrālajā Komitejā mums tika izteikts pamatots pārmetums, ka reforma tiek realizēta pārāk gausi. Un jautājums par to, kādai jābūt rītdienas mācību iestāžu arhitektūrai, ir jārisina tikpat neatliekami kā mācību un audzināšanas  pilnveidošanas uzdevumi.

G. Grišina, LATINFORM korespondente
* Komunārs ( Dobele ) / 13.11.1986
1992.g.

📖 📖 📖 📖 📖
PIRMĀS REPUBLIKĀ 
Te šoruden mācības uzsāka ādažnieki
Šo mācību gadu varam uzskatīt par lūzuma gadu skolu reformā. Mācības uzsākuši 70 procenti sešgadīgo, izstrādātas jaunas mācību programmas, izdotas vairākas jaunas mācību grāmatas, bet galvenais — mainījusies sabiedrības attieksme pret skolu. Par ļoti iepriecinošu parādību kļuvusi saimniecību piedalīšanās skolu celtniecībā lauku rajonos. Te, protams, pirmkārt varam minēt Rīgas rajona agrofirmas «Ādaži» pēc individuālā projekta celtās jaunās skolas pirmo kārtu, kurā netrūkst pat observatorijas. Bet ne visi ir tik turīgi, un tādēļ vēl jo lielāks prieks par saimniecībām, kuras tāpat uzņemas savu skolu, bērnudārzu, internātu celtniecību. Tādi šogad ir Cēsu rajona Taurenes un Vecpiebalgas kolhozi. Visas trīs ēkas tur uzceltas pēc tipveida projekta, tādēļ nekādus «brīnumus» nesola. Un tomēr — katrs sapratīs, ko nozīmē, ja bērns «ir līdzās», tepat tavā ciemā, ja viņam nav jābrien tālu tālais ceļš līdz skolai vai dārziņam, ja internāts, kurā skolēns pavada visu nedēļu, ir moderni un laika garam atbilstoši iekārtots. Vispriecīgākie šogad ir taurenieši, kuru ciemā atvēra jau sen izloloto bērnudārza skolu. Pirmo mūsu republikā. Tai sekos tādas pašas bērnudārza skolas Iecavā, Alūksnes rajona Kalnacempjos un Rēzeknes rajona «Sokolos». Priecīgi ir gan bērni, gan audzinātāji, jo, pateicoties kolhoza «Taurene» gādībai, bērnudārza skola ne tikai uzcelta, bet kļuvusi arī saulaina un mājīga. 

PIRMĀS REPUBLIKĀ
1986.12.05 Zvaigzne 
📖 📖 📖 📖 📖
Ādažu vidusskolas vestibils. 
TELPA UN...MĒS
1987.01.20 Zvaigzne
JĀNIS OSIS
 📖 📖 📖 📖 📖
Skola Ādažos. 1986. gada realizācija. 
Plastiski bagāta, interesanta apjomu kompozīcija septiņdesmito gadu modernās arhitektūras tradīciju garā. Tomēr pietrūkst mākslinieciskās savdabības, kas šo celtni pārliecinoši ierakstītu Latvijas lauku ainavā un saistītu ar kultūrtradīcijās sakņotu reģionalitāti.

Kurp ej, Latvijas arhitektūra?
1987.02.27 Literatūra un Māksla
KRASTIŅŠ, JĀNIS
📖 📖 📖 📖 📖

 




2018.g. 1.septembris

-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru