svētdiena, 2017. gada 5. marts

Darba duna <>



Mūsu pagasts jau septembra sākumā izpildīja šā gada labības piegādes plānu un republikāniskajā Goda sarakstā ierakstīts kā otrais, šos panākumus organizējot, pagasta izpildkomitejas vadībā centīgi strādāja visas četras Ādažu pagasta ciemu izpildkomitejas. Ražas novākšanā un labības piegādē šoruden strādājām pa jaunam. Pie katras kuļmašīnas bija ciema izpildkomitejas pilnvarotais, kas kārtoja mašīnas darbu. Iepriekš bija izstrādāti kulšanas maršruti, pēc tiem vadījāmies. Kulšanu un piegādi kontrolējām, apspriedām; tad redzējām, ka maršrutos esam pielaiduši kļūdas, ka nepieciešami pārkārtojumi, kas dos labākas sekmes. Vajadzēja kulšanu pasteidzināt saimniecībās, kam vairāk jāpiegādā valstij un kas vairāk var aizdot kaimiņiem; vajadzēja organizēt sīkākās saimniecības, kam mazāk jāpiegādā valstij un mazāk jāsēj, lai piegādei un sējai vajadzīgo graudu izkulšanai labību saved vienkopus. Tā izdarījām, pašā darba gaitā, pārkārtojot un uzlabojot arī mašīnu darba maršrutus un grafiku. Ievērojamos apmēros organizējām labības aizdošanu vēl neizkūlušiem, tāpat pirmo reiz šoruden zemnieki graudus saveda vienā, ciema izpildkomitejas noteiktā vietā.

JĀNIS KRĒSLIŅŠ
Ādažu pagasta izpildu komitejas priekšsēdētājs
Vārds ciemu darba skates dalībniekiem
1947.10.04 Cīņa
🍀🍀🍀
VIRS PLĀNA

18. oktobrī Ādažu pagasta zemnieki nogādāja pieņemšanas punktos virs plāna vairāk nekā 25 t graudu un kartupeļu.
Ādažu pagasta zemnieki Rīgā.
VIRS PLĀNA
1947.10.21 Padomju Jaunatne

🍀🍀🍀

Lauksaimniecības izmēģinājumi Rīgas apriņķī. L.L.C.B. ierīkojusi lauksaimniecības izmēģinājumus Rīgas apr. sekošās saimniecībās: Izmēģinājumi uz burkāniem — Ādažu "Doros" un "Podniekos"; izmēģinājumi uz auzām — Ādažu "Podniekos"; Ādažu „Ledonās" — izmēģinājumi pļavā uz kviešiem un auzām; Ādažu "Zeduļos" — izmēģinājumi uz kartupeļiem un runkuļiem; Ādažu "Zābakos" un "Ģipteros" — izmēģinājumi uz runkuļiem; Ādažu "Strēlniekos" — izmēģinājumi uz runkuļiem, Silzemniekos — izmēģinājumi pļavā un "Cēlajos" — izmēģ. uz kartupeļiem; Ādažu muižā — izmēģ. uz āboliņu un Ādažu "Dzidrumos" — izmēģ. uz burkāniem.
Dzimtene
1928.07.18 Latvijas Kareivis
======================



no labās puses - Radions Podziņš, Natālija Podziņa, Jānis Drunka /1934.g.

Ādažu pirmais traktors - ASV ražotais International. Tam bija vairāki īpašnieki: Sūnumi, Grantskalni, Tiltiņi, Kalniņi-Landavi, Grapmaņi-Landavi, Drunkas-Nagaiņi. Iegādāts pirms II pasaules kara. Ar siksnām bija iespēja darbināt kuļmašīnu.








Augstražīgās govis 1936.-37. pārraudzības gadā
1938.11.25 Latvijas Lopkopis un Piensaimnieks
Skuja, Luc.
=================


Biedrību dzīve
1931.09.04 Latvijas Lopkopis un Piensaimnieks
Kr, V.

Kaņepju vākšana / Ludviga Drēziņa foto


Līduma līšana / foto -E.Fālis


Līduma līšana / foto -E.Fālis

===========================================


Celmu lauzēji un krūmu piesēji
1940.06.07 Brīvā Zeme
========================
Ludviga Drēziņa iemūžināts siena talkas mirklis







ZVEJNIEKI NODOD MILTUS UN PUTRAIMUS

Atsaucoties Ādažu zvejnieku aicinājumam, Mangaļu zvejnieku sabiedrība nodeva valstij 7000 kg miltu un 500 kg putraimu.

NODOD PIENU VIRS PLĀNA

Ādažu pagasta zemkopji piena nodošanu virs plāna apsprieda Garkalnes, Carnikavas, Ādažu un pārējās pagasta ciema padomēs. Pirmie pienu virs plāna nodeva pagasta aktivisti. Izpildu komitejas priekšsēdētājs b. Krēsliņš nodeva 80 l, sekretārs b. Lejnieks 150 l, Ādažu ciema padomes priekšsēdētājs b. Melkus 50 l un citi. Viņiem sekoja pārējie ādažnieki. Lielākā daļa pieteiktā piena jau nodota.

I. Zatišnijs
Vairosim valsts pārtikas krājumus
1946.12.31 Cīņa






29.05.1923.g.


Šis ir Helmuta pirmais izcirstais krūms no viena hektāra






Kalniņ-Landavas lauki no Nagaiņkalna / Ainava no Latvijas laika pastkartes




* Darba Balss / 12.04.1977

Labākie kolektīvi 

Ceturtdien, Latvijas KP Centrālās Komitejas, Latvijas PSR  Ministru Padomes  un LĻKJS Centrālās Komitejas, Arodbiedrību republikāniskās padomes apbalvojumus par augstas zemkopības kultūras sasniegšanu 1976. gadā saņēma pieci mūsu rajona saimniecību ražošanas iecirkņi un  brigādes. Pirmā vieta, ceļojošais Sarkanais karogs. Goda raksts un naudas prēmija piešķirta kolhoza «Ādaži» Centra  iecirknim, ko ilgus gadus vada Heinrihs Ūdris. Uzvarētāju kārtā ir trīs ar Darba Sarkanā Karoga Ordeni apbalvotās Ļeņina  padomju saimniecības Centra iecirkņa brigādes. Divām no tām — M. Veikšānes un V . Krastiņa vadītajām - piešķirtas  otrās vietas, Goda raksti un prēmijas. Trešās vietas dala šīs pašas saimniecības brigāde ko vada R. Sīle un A. Ābola brigāde no kolhoza Padomju Latvija, kas arī saņēma Goda rakstus un naudas prēmiju. Latvijas KP Centrālās Komitejas nodaļas vadītājs A. Briļs, pasniedzot apbalvojumus, uzsvēra, ka Rīgas rajona lauku ļaužu darbs ļoti augstu novērtēts, ar to lepojas visa republika. Īpaši nozīmīgs moments sacensībā ir tas, ka šī rajona lauku ļaudīm pirmajiem republikā izdevies aizsteigties priekšā saviem sociālistiskās sacensības partneriem Igaunijas PSR. Par apbalvojumiem pateicās H. Ūdris, sava iecirkņa kolektīva vārda solot strādāt tā , lai arī turpmāk gūtu panākumus sacensībā. Runāja Ļeņina padomju saimniecības galvenais agnonoms A. Aigars, kolhoza «Padomju Latvija» priekšsēdētāja vietnieks A. Ābols (bijušais II brigādes brigadieris), kolhoza «Ādaži» valdes priekšsēdētājs A. Kauls, rajona lauksaimniecības pārvaldes priekšnieks J.Aizpurvs un LKP Rīgas rajona komitejas pirmais sekretārs L. Abels.

D. Zīle
* Darba Balss / 12.04.1977

=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru