sestdiena, 2017. gada 12. augusts

Gaujas iela / XXI gs. sākums (pirms pārbūves) <>










 
 






 










 

 















 









 



 



 



















Vecie apstādījumi pirms likvidācijas





















Ādažos cels jaunu skolu un rekonstruēs novada centrālo ielu

22. decembrī Ādažu novada domes Finanšu komiteja konceptuāli atbalstīja pašvaldības nākamā gada budžeta projektu. Par prioritārajām investīcijām noteiktas jaunas skolas projektēšana un būvniecība, ko paredzēts pieņemt ekspluatācijā 2019. gadā, kā arī novada centrālās ielas Gaujas ielas rekonstrukcija, kas jāpabeidz 2017. gadā.  
Budžetu paredzēts apstiprināt novada domes sēdē 2016. gada janvārī.  Ādažu novada pašvaldības pārstāve Monika Griezne pavēstīja, ka jaunas skolas būvniecība kā prioritāra noteikta, jo Ādaži ir viena no visstraujāk augošajām teritorijām Latvijā, un kopš 2005. gada iedzīvotāju skaits novadā ir pieaudzis par 26 %. No 2009. līdz 2014. gadam novadā ir deklarēti 1008 bērni. Jau piekto gadu pēc kārtas mācības Ādažu vidusskolā uzsāk 6–7 pirmās klases, un, piemēram, šogad septiņu gadu vecumu sasniegušo bērnu skaits par 105 pārsniedz 18 gadus veco jauniešu skaitu. 2014. gada oktobrī, izvērtējot straujo skolēnu skaita pieaugumu, Ādažu novada dome pieņēma konceptuālu lēmumu – nākotnē veidot divas skolas ēkas.
 Pēc tam dome izsludināja konkursu tehniski sociāli ekonomiskā pamatojuma (TEP) izstrādei. Iepirkuma procedūras rezultātā tika noslēgts līgums ar SIA "AC Konsultācijas", lai izvērtētu ilgtermiņa demogrāfiskās tendences, izanalizētu pieprasījumu pēc izglītības pakalpojumiem Ādažu novadā un pamatotu jaunas skolas ēkas celtniecības nepieciešamību. 2015. gada septembrī dome uzklausīja pētnieku gala ziņojumu. Tajā pausts, ka maksimālais skolēnu skaits, ko Ādažu vidusskolā spēj uzņemt, ir 1200, bet jau 2015./2016. mācību gadā skolā tika uzņemti 1250 skolēni. 
Lai tas būtu iespējams, mācībām pielāgoja telpas, kur iepriekš atradās bibliotēka. Ja iepriekšējos gados skolēnu skaita ikgadējais pieaugums bija 10% robežās, 2015. gada septembrī tas sasniedza jau 17% atzīmi. Šā gada oktobrī esošajā Ādažu vidusskolā reģistrēti 1265 skolēni. Salīdzinot dažādas alternatīvas, izmaksu efektivitātes rādītāju ziņā kā labākā alternatīva trūkstošo vietu nodrošināšanai nākotnē ziņojumā tika atzīta Ādažu vidusskolas paplašināšana, 5.–12. klašu mācības nodrošinot Ādažu vidusskolas ēkā, 
bet 1.–4. klasēm būvējot jaunu mācību īstenošanas vietu pašvaldībai Ādažu novada centrā pašvaldībai piederošajā zemes gabalā Attekas ielā 16. "Ģimenēm ar bērniem ļoti būtisks faktors lēmuma pieņemšanā par dzīvesvietas izvēli, kā arī izglītības iestādes izvēli ir ne vien izglītības kvalitāte, bet arī droša vide un infrastruktūra," budžeta prioritātes pamato Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, piebilstot, ka arī iedzīvotāju aptaujā visvairāk iebildumu saņēmām tieši par ceļu kvalitāti novadā. 
Gaujas ielas rekonstrukcijas rezultātā novada iedzīvotāji iegūs jaunu un mūsdienīgu Ādažu centru ar pārbūvētām lietus ūdens kanalizācijas komunikācijām, kas pašlaik ir ļoti bēdīgā stāvoklī, energoefektīvu ielas apgaismojumu, estētiski pievilcīgu pilsētvidi ar funkcionāli ērtu, sakārtotu satiksmes organizāciju, stāvvietām, drošu vairāku krustojumu šķērsošanu, ērtus trotuārus gājējiem un celiņus velobraucējiem.

Autors Apriņķis.lv
24.12.2015
======================



















 

























 

 
































 

















 



===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru