trešdiena, 2017. gada 6. septembris

Gunārs Freidenfelds <>

Gunārs Freidenfelds dzimis 1941. gada 29. septembrī. Precējies ar Margitu Urķi. Laulībā dzimuši meita un dēls.
mūziķis, komponists

Gunārs Freidenfelds profesionālo izglītību ieguvis J.Vītola Latvijas valsts konservatorijā, ko pabeidza 1959. gadā. Paralēli mācībām strādājis Rīgā, klubā “Armatūra”, kur muzicēja vienā no tā laika labākajiem orķestriem.
Beidzot konservatoriju, viņš iestājās armijā un muzikālās aktivitātes turpināja tolaik populārajā karavīru ansamblī “Zvaigznīte”.


Pirmie paša sacerētie darbi komponēti 60. gados, kad G. Freidenfelds muzicēja Rīgas estrādes orķestrī (tā vadītājs bija Raimonds Pauls).


70-to gadu sākumā viņš sacerēja daļu no saviem populārākajiem skaņdarbiem – dziesmas solistiem: “Kādēļ vēlu nāci tu”, “Kaktuss”, “Ūdensnesējs”’, “Skopa vīra kāzas”. Dziesmu izveidē strādāts kopā ar Noru Bumbieri, Viktoru Lapčenoku, Mirdzu Zīveri un Margaritu Vilcāni.

1978. gadā Gunārs Freidenfelds pārceļas uz dzīvi Ādažos. Darbojās ansamblī “Ceļavējš” un kopš 80.gadu sākuma dzīvesbiedrei palīdz vadīt bērnu vokālo ansambli “Vējupīte”. 


Pašlaik Gunārs Freidenfelds strādā “Latvijas Radio 2” par muzikālās programmas “Rupjmaize” vadītāju. 


2001.gada rudenī iznāca G. Freidenfelda pirmais albūms “Kādēļ vēlu nāci tu”. 2002.gada februārī Gunārs Freidenfelds ieguva “ Latvijas mūzikas ierakstu balvu” par mūža ieguldījumu latviešu mūzikas attīstībā.


2002. gada pavasarī iznācis viņa albums “Baltais laiks”.





2002.gada aprīlis

Sagatavoja 11.a klases skolniece Linda Podajurova
Konsultante: skolotāja Daina Grūnvalde


Klausītāji un vērtējums
1982.08.21 Darba Balss (Rīgas rajons)
Jurčenoks, H.



====================























Šodien, 2016.g. 29. septembrī 75 gadu jubileju svin komponists un diriģents, trompetists, taustiņinstrumentālists, aranžētājs un ilggadējs Latvijas radio mūzikas redaktors un programmu vadītājs, ādažnieks, Gunārs Freidenfelds.  Komponista Gunāra Freidenfelda devums latviešu populārajā mūzikā ir plašs un daudzpusīgs – viņa komponētās dziesmas iegājušas žanra zelta repertuārā. Pazīstamākās no komponista daiļrades ir dziesmas "Kaktuss", "Kādēļ vēlu nāci tu", "Atmiņu lietus" un "Zaļā kļava", kā arī Noras Bumbieres un Viktora Lapčenoka izdziedātās melodijas "Ūdensnesējs", "Saules kalēji", "Dzeguzīte", "Pie sveces". 2001. gadā Gunārs Freidenfelds saņēmis Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu mūsu populārajā mūzikā. Pašlaik mūziķis vada Ādažu vīru vokālo ansambli, ar kuru arī koncertē. Jubilejas koncerts ar slavenu komponista dziesmu izpildītāju piedalīšanos Ādažu Kultūras centrā norisināsies 2017.gada 8.aprīlī.





iedzīvotāja Terēzija Daugule saņem autogrāfu no komponista Gunāra Freidenfelda

Komponists Gunārs Freidenfelds


 



=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru