svētdiena, 2017. gada 22. oktobris

Muzejs <>


Ādažnieki veido
 vēstures un mākslas galeriju 
14. novembris, 2014
Ādažos sākta vēstures un mākslas galerijas izveide. Vairums ekspozīciju gan tajā veidos nevis priekšmeti, bet cilvēku atmiņas, kas pie galerijas apmeklētājiem nonāks kā audiovizuālas ekspozīcijas.
20. gadsimta sākumā Ādažu pagasts bija daudz lielāks un aptvēra gan Carnikavu un Garkalni, gan daļēji Ropažus un Jaunciemu, un pat Brīvdabas muzejs atradās Ādažu pagastā. Kā apdzīvota vieta Ādaži gan bijusi daudz, daudz senāk „Ir viens ļoti vecs dokuments no 1211. gada, kad Valters fon Pletenbergs ceļ tiltu Ādažos, bet tie Ādaži toreiz bija Bukultu muiža,” saka Ādažu vēstures un mākslas galerijas idejas autore un vēsturniece Elita Pētersone.
Līdz šim Ādažu vēsture nav bijusi apkopota vienuviet, bet tagad kultūras centrā tiek sperti pirmie soļi, lai izveidotu vēstures un mākslas galeriju, kurā vairums ekspozīciju būs audiovizuālā formātā. „Šeit varētu būt apvienotas gan modernās tehnoloģijas - gaismas, skaņas, dažādi efekti,” uzsver Pētersone.
Fotogrāfijas, kas parādās uz griestiem, uz grīdas. Un tas kaut kā mēģinās rosināt izprast, kas šeit ir noticis un mēģināt izprast to savu sūtību un lepoties ar šo vietu.
Pagaidām vērtīgākais topošā muzeja eksponāts ir 19. gadsimta klavieres no Alderu muižas kroga, un, protams, cilvēku atmiņas. Ritas kundze atceras, kā šodien tik populārā integrācija tika īstenota Ādažu kolhozā. „Pēkšņi tāda ziņa parādījās, ka visiem tiem krieviem, kuri prot latviešu valodu un kuri var nolikt eksāmenu latviešu valodā, pie algas būs 20 rubļu piemaksa, un tas eksāmens patiešām notika. Es pati biju komisijā,” norāda pensionētā skolotāja Rita Zeibote.
Vēstures un mākslas galerijas oficiālā atklāšana notiks 15. novembrī, kad apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties nelielā  ekspozīcijā par padomju un pirmskara laiku, bet veco cilvēku atmiņu stāstu apkopošana turpināsies, un uzsākts arī  eksperimentu - dokumentē savu dienu video - rīt tā jau būs vēsture.





Ādažu Kultūras centrs Vēstures un mākslas galerijai pieņēmis dāvinājumu no privātpersonas Māras Rūces, kura dzīvo kādreizējā krogus ēkā Alderos.




 




























ASV vēstniece apmeklē muzeju 





Elita Pētersone stāsta par novada vēsturi







Vēstures un mākslas galerijas pastāvīgajā ekspozīcijā apskatāma fotoizstāde par Ādažu vēsturi no 1918.-1940.gadam, kā arī eksponētas atsevišķas nozīmīgas Ādažu novada kultūrvēstures liecības – 19.gadsimta beigās tapušās tāfelklavieres un 20.gadsimta sākuma mēbeles no bijušās Aldermuižas krogus ēkas Mazā Baltezera krastā. Ekspozīciju vizuāli papildina vēsturiski un mūsdienu kinomateriāli, kuros atspoguļojas ādažnieku ikdiena un svētku brīži sākot no pagājušā gadsimta 30.gadiem līdz pat 2014.gadam.


=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru