|
Kukulīša atvēršana 1986.gada maijā / runā A.Ozoliņš |
|
Maizes ceptuve "Kukulītis" Ādažu centrā / 1986.g. |
|
Kukulīša atvēršana 16.05.1986. / Lentu griež Rīgas raj. LKP I sekretārs Šterns, asistē A.Kauls
Kolhozā cepta maize
Rīgas rajona kolhozā «Ādaži» nodota ekspluatācijā ceptuve. No veikala to atdala stikla siena, tāpēc viss maizes cepšanas process ir redzams kā uz delnas. Atnāk cilvēks pēc maizes un redz, kā kublos tiek iejaukta mīkla, kā tā, pārejot no konveijera uz konveijeru, pārtop par kukuļiem. Un beidzot krāsnī bālie mīklas pikuči pakāpeniski pārvēršas zeltainos klaipos. Turpat ceptuvē tos iesaiņo maisiņos tādā veidā maizīte ilgāk saglabājas svaiga. Saimniecības tirdzniecības marka uz maisiņa it kā garantē augstu produkcijas kvalitāti. Iegādājoties silto un smaržīgo maizi, pircējiem tie pārsvarā ir lauku iedzīvotāji rodas īpaša apziņa, ka arī viņi ir piedalījušies tās tapšanas procesā. Tik tiešām, ja redz, kā rodas maize, arī attieksme pret to būs īpaša, saudzīga. Bet lauku ļaudīm tā ir arī priecīgs viņu grūtā darba rezultāts. Reizēm gadās tā: cilvēki strādā, audzē labību, bet pie garšīgas maizes netiek. Tā tiek vesta tālu ceļu no pilsētas un reti kad lauku veikalos nonāk svaiga. Protams, maza ceptuve ražošanas apjoma ziņā nav pielīdzināma lieliem maizes kombinātiem, bet tas nenozīmē, ka tā ir neizdevīga. Pēc ekonomistu aprēķiniem, ar kolhoza ceptuves ierīkošanu saistītie izdevumi drīz atmaksāsies. Starp citu, tās ražīgums nav nemaz tik niecīgs: 210 baltmaizes klaipi stundā. To pietiek ne tikai sava ciemata iedzīvotājiem vien, daļu var pat pārdot pilsētniekiem. Tuvākajā laikā saimniecība plāno atvērt firmas veikalu Rīgā. Tā preču sortimentā būs ne vien maize, bet arī jau pazīstamie produkti, ko ražo «Ādaži»: kaltēto un cepto kartupeļu salmiņi, šķīstošā cigoriņu kafija. Šajā piecgadē lielajā piepilsētas saimniecībā plāno apgūt gaļas un piena produktu ražošanu. Efektīvāk izmantot lauksaimniecības uzņēmumu pieaugušo ekonomisko patstāvību ļaus programma, kas jārealizē republikas agrorūpnieciskajam kompleksam kolhozu un padomju saimniecību pārstrādājošo ražotņu attīstīšanā.
T. Kovaļska, LATINFORM korespondente
|
* Dzimtenes Balss / 10.07.1986.
|
Kukulīša atvēršana / pirmajā rindā no kreisās: I.Muzikants, A.Rubiks,___, Meškūns (TV), A.Kronenbergs |
Agrofirma «Ādaži»
Aktīvi attīsta pārstrādājošās nozares nesen par agrofirmu pārveidotais Rīgas rajona kolhozs «Ādaži». Viena no agrofirmas jaunajām ražotnēm ir maizes ceptuve. Tā atrodas zem viena jumta ar veikalu. Cehu no veikala atdala stikla sienas un tāpēc viss maizes tapšanas process redzams kā uz delnas. Cilvēks atnāk pēc pirkuma un var paskatīties, kā kublos mīca mīklu, kā to sadala, kā tā virzās pa konveijeriem un beidzot krāsnī pārtop zeltainos klaipos. Siltā, smaržīgā maize pirmām kārtām nonāk kolhoza ēdnīcās, bērnudārzā, skolā un tālākajos ražošanas iecirkņos. Taču tās pietiek arī brīvai tirdzniecībai. Pircēji, lielākoties lauku iedzīvotāji, nopirkuši veikalā smaržīgo maizi, var ielikt to tepat saimniecībā ražotajos polietilēna maisiņos. Tajos maize ilgi saglabājas svaiga. Kaut arī mazā ceptuve ražošanas apjoma ziņā nevar sacensties ar lielajiem maizes kombinātiem, tā, pēc ekonomistu aprēķiniem ātri atmaksāsies. Tās ražīgums ir diezgan augsts: 210 klaipu stundā. Vienā dienā šeit izcep 1400 kilogramus maizes.
LATINFORM «Ādaži» maizes ceptuvē.
* Vaduguns ( Balvi ) / 27.12.1986
-
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru