sestdiena, 2018. gada 9. jūnijs

Jūras krastā ^




















  


























 💢💢💢

Elita Pētersone

Carnikavā 1992.gadā.

Agrs pavasaris. Tēva kolēģi zvejnieki netālu no Gaujas grīvas bij’ pamanījuši ko krastā izskalotu. ’’Braucam, mana vēsturniece, tam jābūt kaut kam priekš tevis’’, tēvs teica un intuīcija viņu nepievīla, kad abi krastmalā nonācām pie kuģa vraka.
Zvanīju Eiženam Zalsteram, kuģniecības vēstures pētniekam. Izpētes darbi tika veikti uz vietas. Korpusam bija norauts priekšgals, kādreiz tas varēja būt ap 30 m garš burinieks.
Zalsters zināja, ka kuģus būvējot, pie masta mēdza stiprināt monētu, uz kuras gada skaitlis, kurā būvēts. Monētu atradām.
Tā bija datēta ar 1799.gadu.
Vēlāk Zalsteram pievienojās zemūdens arheologs Voldemārs Rains. Atradās holandiešu pīpes, trauku, jūrnieka cepures un tauvu atliekas.
Vraku nebija iespējams aizvest, bija 1992.gads – nevienam nebija ne naudas, ne tehnikas.
Vasaru kuģis nogulēja pludmales smiltīs, saulē koši mirdzinot metāla tapas, ar kurām tas bija sastiprināts. Vietējie šīs 40 cm garās rūsganās tapas paslepus vilka laukā. Kā suvenīru. Domāju, ka vienam otram carnikavietim joprojām ir kāda tapa mājās aizķērusies.
Rudenī vētra vraku ieskaloja atpakaļ jūrā.
 
💢💢💢
Carnikavas jūrmalā no Baltijas jūras dzīlēm izskalots sens, vismaz pāris gadsimtus vecs kuģa vraka fragments. Šonedēļ arheologi sāks pētīt, cik īsti vecs tad ir senais kuģis.
Carnikavas jūrmalā izskalots unikāls simtiem gadu vecs kuģa vraks. 

FOTO NOVADU ZIŅAS
2013. gada 17. jūnijā
Vidzemes jūrmalā – Carnikavas novadā izskalots, iespējams, vairāk nekā 200 gadus veca kuģa vraka fragments. Tas varētu būt viens no pēdējā laika nozīmīgākajiem arheoloģiskajiem atradumiem. Šonedēļ to aplūkot dosies pieminekļu sargu un arheologu ekspedīcija.

Carnikavas novada Novadpētniecības centra vadītāja Elita Pētersone Kasjauns.lv pastāstīja, ka kuģa vraku pamanīja kāds arheologs, kuram netālu ir vasarnīca. Kuģa atliekas maija beigās krastā izskalotas pēc „liela pūtiena” jeb „mazas vētras”. Šonedēļ pie vraka ekspedīcijā dosies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas speciālisti, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja darbinieki un arheologi, pastāstīja Pētersone. Vēl ir nepieciešams veikt arheoloģiskos pētījumus, lai varētu pateikt, cik sens īsti ir vraks. Savulaik, būvējot šāda veida kuģus, to būvnieki zem masta stiprinājuma ielika tā laika monētu. Ja to atradīs, tad arī daudzmaz precīzi varēs noteikt kuģa vecumu.

Iepriekšējo reizi sena kuģa vraks Carnikavā tika izskalots 2002. gadā. Tas bija 18. gadsimta beigu šoneris. Šis nule izskalotais izskatās līdzīgs, bet pilnas pārliecības par to vēl neesot, sacīja Pētersone.

Pagaidām vraks vēl atrodas liedagā un Pētersone lūdz ziņkārīgos pret to izturēties saudzīgi un nepostīt, jo tik unikāli atradumi Latvijā nenotiek bieži. Iepriekšējo reizi 2002. gadā vandaļi bija pamanījušies nospert senā šonera kapara stiprinājuma detaļas un skrūves. Šoreiz, pēc visa spriežot, vairāk nekā desmit metrus garā kuģa korpusa stiprinājumi ir no koka.

 




💢💢💢
Līcī pie Kalngales izskalots sena kuģa vraka fragments
14. jūnijs, 2013, Latvijā
Autori: Ilze Zālīte (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente)

Pagājušajā mēnesī Rīgas jūras līča krastā Carnikavas novadā pie Kalngales izskalots kuģa vraka fragments – kuģa apakšējā daļa.

 
Saskaņā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas aplēsēm, atradums varētu būt no 18.gadsimtā būvēta kuģa. Šo vraka fragmentu plānots likt Carnikavas novada muzejā.

„Tur ir saglabājušās vismaz 12 brangas, redzami arī metāla stiprinājumi. Kuģa kopējais garums varētu būt pārsniedzis 20 metrus. Spriežot pēc konstrukcijas īpatnībām, varētu attiecināt uz 18.gadsimta beigām. 
Būtiskākais – vēlams līdz Jāņiem veikt vraka pārvietošanu un pārvest, iespējams, uz muzeja teritoriju,” saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietnieks Jānis Asaris.

Eksperti atzīst, ka jūras krastos kuģu vrakus izskalo ik pa laikam. Neliels vraka fragments šā gada pavasara vētrās izskalots arī pie Saulkrastiem.

Savukārt pirms trim četriem gadiem divu 18.gadsimta kuģu vraki izskaloti Mangaļsalas krastos. Vienu no tiem izdevās pasargāt, to pasludināja par jaunatklātu kultūras pieminekli un pārveda uz Jūrmalas brīvdabas muzeju.
 
💢💢💢


autors: Sergej T





















Eimura ieteka

Garupes_jūrmala



-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru