svētdiena, 2014. gada 2. novembris

Picērija ^









no kreisās: Andrejs Binders, Gita Ezera, __, __, Aina Balode, Maija Drunka, __



🍕 🍕 🍕









* Padomju Daugava ( Jēkabpils ) / 07.06.1988

🍕🍕🍕
KULTŪRA IKDIENĀ
Ne aiz trejdeviņām jūrām

Rīgas pievārtē, starptautiskā tūrisma trases Rīga — Tallina abās pusēs, plešas kolhoza agrofirmas «Ādaži» lauki, ganības. dzīvojamās un sabiedriskās ēkas. Tām septembra beigās pievienojies tirgus paviljons. Tajā ir stendi tirdzniecībai ar saimniecībā izaudzētajiem un pārstrādātajiem produktiem, kā arī pietiekami daudz vietas individuālajiem saimniekiem. Tikai pāris mēnešu vecāks ir grilbārs picērija «Ādaži», kur gaumīgi iekārtotajās telpās par apmeklētāju labsajūtu gādā lieliski sava amata meistari. 










Ne aiz trejdeviņām jūrām
1988.10.18 Darba Balss (Rīgas rajons)
Štālberga, L

🍕🍕🍕
Atbalsts daudzbērnu ģimenēm Latvijas laukos 

Agrofirmai «Ādaži» bija nepieciešamas 46 dienas, lai kopīgi ar dienvidslāvu firmu «Smelt» uzbūvētu savu jauno picēriju. Šim uzņēmumam ir arī viena jauna īpatnība. Proti, 49 procentus no būvei izlietotās summas veido kolhoznieku paju iemaksas, pārējo — agrofirmas līdzekļi. Turklāt priekšroka dota daudzbērnu ģimenēm ar četrām un vairāk atvasēm. Daudz bērnu prasa daudz naudas, ne katrai no šādām ādažnieku ģimenēm pajai nepaciešamā nauda ir krājkasē vai pajās. Arī tādā gadījumā agrofirmas valde nāk palīgā, sniedzot piecu tūkstošu rubļu pusotra procenta aizdevumu, jo zina, ka atmaksāsies. Pēc teorētiskiem aprēķiniem peļņa sagaidāma līdz 15 procentiem. Picērija atrodas Rīgas—Tallinas ceļa malā. Ēdienu tur gatavo arī pēc dienvidslāvu virtuves receptēm. Savstarpēji izdevīga sadarbība ar firmu «Smelt» turpinās. Viesi sāk būvēt sēklas kartupeļu glabātavu. Paredzēts uzcelt arī slimnīcas kompleksu agrofirmas darbiniekiem un viņu ģimeņu locekļiem. 
Atbalsts daudzbērnu ģimenēm
1988.06.09 Dzimtenes Balss
A. M
🍪🍪🍪
Agrofirmā «Ādaži» atvērts jauns grilbārs picērija, kas uzbūvēta kopīgi ar Dienvidslāvijas firmu «Smelt» 45 dienās. Apmeklētājiem tur plašā izvēlē piedāvā aukstās un karstās uzkodas — piecu veidu picas, grilvistas, grauzdētas sviestmaizes, saldējumu un atspirdzinošus dzērienus. Daudzus ēdienus agrofirmas pavāri gatavo pēc dienvidslāvu virtuves receptēm, ko viņiem iemācījis firmas «Smelt» pārstāvis Milans Mocniks. 49 procentus no picērijas būvei izlietotās summas veido agrofirmas «Ādaži» darbaļaužu paju iemaksas. Tagad ar tādiem pašiem savstarpēji izdevīgas sadarbības noteikumiem firma «Smelt» sāk celt sēklas kartupeļu glabātavu. Paredzēts uzbūvēt arī slimnīcas kompleksu agrofirmas darbiniekiem un viņu gimeņu locekļiem. 

Grilbārā picērijā «Ādažos».
 V. Semjonova foto (LATINFORM) 

Savam latviešu kolēģim Dienvidslāvu pavārs Milans Močniks (no labās) māca cept picu
Cīņa
1988.05.26 Cīņa
Picas Latvijā
🍪 🍪 🍪
Latvijā pirmā picērija durvis vēra vēl padomju laikā - 1988.gadā kolhoza “Ādaži” ciematā. Latviešu un dienvidslāvu arhitektu veidotājā ēkā galdiņi atradās daļēji izolētās “kabatās”, veidojot intīmu gaisotni. Restorāns bija ļoti populārs un vienmēr pārpildīts. Picu pildījumi apmierināja teju visus ar “ārzemju ēdieniem” nelutinātos padomju pilsoņus. Otra picērija 1991.gadā tika atvērta kafejnīcas “Jānītis” telpās Rīgā, Elizabetes un Ernesta Birznieka-Upīša ielu stūrī. Little Johnny piedāvāja amerikāņu stila picas. 90.gados pie picērijas vienmēr stāvēja rinda. 1994.gadā darbu sāka pirmā Pica Lulū, ko atvēra no Kanādas atbraukušais latvietis Elmārs Tannis. Lulū raksturīgas eksotiskas picu receptes un neierastas mērces. Šī picērija pirmā Latvijā piedāvāja Havaju picu un pirmā sāka picu piegādi. 


Pārējie šobrīd Latvijā pazīstamie picēriju zīmoli darbību sāka 21.gadsimtā. 2001.gada decembrī Liepājā tika atvērta pirmā Čili Pizza. Šodien Čili picēriju tīkls izaudzis līdz vairāk nekā 20 picērijām Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā, Ogrē, Valmierā, Siguldā. Latvijā darbojas vēl vairākas populāras picērijas - CanCan Pica, Express Pizza un citas. Atvērts arī viens starptautiskā tīkla Hut Pizza restorāns. Pica kļuvusi par vienu no pieprasītākajiem ēdieniem un picēriju apmeklēšana ir daudzu ģimeņu neatņemamu tradīcija. Picas piedāvā gan ēšanai uz vietas, gan līdzņemšanai. Liela daļa restorānu piedāvā arī picu piegādi. Izvēle - no klasiskās Margaritas līdz dažādām Āzijas garšām.
pirmā Latvijas picērija Ādažos; labajā pusē apakšā - picērijas “Little Johnny” reklāma
🍺 🍺 🍺

ĀDAŽU PICĒRIJĀ 

Šo ārēji nelielo, bet iekšēji ļoti .kompakto un ietilpīgo namiņu uz kolhoza celtnieku būvētajiem pamatiem samontēja Dienvidslāvijas speciālisti četros mēnešos. Bārā var pie kopējās letes nogaršot, piemēram, karstas mednieku desiņas, _nomalkot svaigu alu vai atspirdzinošu sulu, pamieloties ar saldējumu vai arī pasūtīt svinīgāku galdu atsevišķā kabīnē. Neatkarīgi no apmeklētāju pieplūduma katrā gadījumā te jūs apkalpos 40-45 minūšu laikā, ne ilgāk. Cenas, protams, neļauj pastāvīgi te pusdienot, bet kārdinošā ēdienkarte un augstas klases serviss ne vien vilina apciemot šo mājīgo iestādi, bet arī sagādā ciemiņiem patīkamu omu, ļauj atbrīvoties no ikdienas stresiem.
Picērijas namiņš ārēji atgādina drīzāk kādu izstādes paviljonu nevis virtuvi. 

Karstie ēdieni tiek gatavoti apmeklētāju acu priekšā: labu apetīti!
ĀDAŽU PICĒRIJĀ
1989.02.23 Padomju Ceļš (Ogre)
Pelnika, L.
🍕🍕🍕

Picērija agrofirmā «Ādaži»
Pirmie akcionāri un paju biedri
1989.06.01 Zinātne un Tehnika

🍪 🍪 🍪
Par Ādažu picērijas ēdienkartes dažādību un mūsu apetīti rūpējas šefpavāre Ināra Rīdere. 
- Laba speciāliste, kam rūp savas firmas gods,  - spriež kolēģi un picērijas apmeklētāji. 
* Ādažu ritmi / 28.02.1989
💲💸💲💸💲💸💲
Vēlākos gados picērijas telpas ieņēma laimētava - vienos priekos😉



 


-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru