trešdiena, 2019. gada 6. novembris

Kadaga <>


Kadetu nometnē Kadagā 

Ādažu poligons pie Kadagas ezera atdzīvojas. Dažam drosmīgam sēņotājam būs jāmeklē citi beku lauki. Jau sesto gadu vasaras mācību nometnes teltīs dzīvo Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, bet kaimiņos kā govis Jāņos 100 mm lielgabalu stobrus appušķojuši Artilērijas diviziona vīri. Ap simts piecdesmit kadetu trīsdesmit virsnieku vadībā apgūs praksē auditorijās mācīto topogrāfijā, aizsardzības un uzbrukuma taktikā, spridzināšanā, šaušanā, medicīnas palīdzības sniegšanā un citās kara lietās. Arī intensīvie peldēšanas treniņi, sporta sacensības un nakts mācības rūdīs fiziski un morāli topošos virsniekus.

Otrā kursa kadeta kaprāļa Andra Rudzīša vecāki, kas ieradušies no Nītaures uz nometnes atklāšanas svētkiem, ir apmierināti gan ar kārtību "telšu dzīvē", gan ar dēla sekmēm, jo Andris ir to kadetu vidū, kuri nākamgad pošas uz mācībām Vācijā. Savukārt NAA rektors majors Ilmārs Vīksne, kas tikko atgriezies no Ķīnas, kur, kā zināms, oficiālā vizītē bija mūsu aizsardzības spēku delegācija, pastāstīja, ka iespējama kadetu apmaiņa ar Ķīnas Tautas Republikas armijas militāro augstskolu, kura gatavo tulkus un valodu speciālistus armijai. "Vieglu uzkabi" lauku mācībās kadetiem vēlē NBS štāba priekšnieka vietnieks pulkvedis Kārlis Krēsliņš, kā arī NAA pirmais rektors, šīs lauku nometnes "tēvs" pulkvedis Valdis Matīss - viņš pašlaik mācās Sanamomo, ASV. 

Kaimiņos NAA nometnei savas mācības ar obligātā dienesta karavīriem organizē vienīgā Latvijas Artilērijas diviziona komandieris majors Mintauts Buks. Sadarbojoties ar šo divizionu, kadeti mācīsies šaut ar čehu 100 mm lielgabaliem poligona “atļautajā" 7 kilometru attālumā, kā arī mīnmetējiem. Kadetus gaida grūta, bet  interesanta vasara.



vasaras mācību nometnes kadeti 

Teksts un foto: Andris Kļaviņš
* Latvijas Vēstnesis / 23.07.1998








Ādažu poligons nav nederīgs zemes pleķis 
AIVARS JAKOVICS, Vides aizsardzības kluba vecbiedrs, LNNK padomes loceklis

Manās rokās 1995. gada 14. oktobra NC numurs. Izlasīju O. Zebra informāciju Indulis Emsis cer pārliecināt armijniekus. Rodas iespaids, ka vides ministrs, rūpējoties par dabu, nevar vienoties ar tumsonīgiem militāristiem. Sabiedriskā doma, protams, neieguvusi pilnu informācijas paketi, aizstāvēs ministru. Viņam padomā taču tik spēcīgi argumenti: 

1. Armijas objekti jau paši par sevi disharmonē ar vidi un kaitē tai. 
2. Poligona 10 000 ha teritorijas izmantošana armijas budžetā rada dziļu robu un nevienam nedod nekādu peļņu (..). 
3. Jaunas atkritumu izgāztuves meklējumi jau ilgst piecus gadus un varētu vēl izmaksāt pusmiljonu latu, kā ari izraisīt netīkamus strīdus starp pašvaldībām un Vides ministriju. 
4. Ja valdība akceptēs izgāztuves būvi Ādažu poligonā, tad Pasaules banka izsniegs Latvijai 20-25 miljonu USD kredītu, paredzot tos Getliņu izgāztuves slēgšanai un jaunās celtniecībai. 
5. No ekoloģiskā viedokļa Ādažu poligona teritorija ir nevērtīga un atkritumu izgāztuvei labi piemērojama. 

Diemžēl bēdīgākais ir fakts, ka vides aizsardzības ministrs nespēj objektīvi novērtēt Rīgas apkārtnes un ari Ādažu poligona teritorijas ekoloģiskos resursus. (I. Emša argumentus esmu apkopojis, ievērojot žurnālistu izteikumus presē un ministra apgalvojumus radio.) Lai izgaisinātu vienkāršoto mītu, ka poligona teritorija ir nekam, izņemot izgāztuvei, nederīgs zemes pleķis, uzskaitīšu faktus, kas I. Emša optimismu atklāj visai īpatnējā gaismā. 

1. Rīgas apkārtnē ir maz nepiesārņotu un Eiropas standartiem atbilstošu atpūtai izmantojamu teritoriju. Esošās atrodam gar Rīgas līča piekrasti un ziemeļaustrumos no pilsētas Gaujas ietekas ezeru apkārtnē, kurā izvietojies ari Ādažu poligons.
2. Poligonā un tā apkārtnē daudzi objekti ietverti Pasaules dabas fonda projektā 4568 - Dabas aizsardzības plāns Latvijai - kā bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai vērtīgas teritorijas: 
Nr. 105 Kadagas ezeri (Kadagas, Mazuikas, Lieluikas) - izzūdošs dzidrūdens ezeru tips ar raksturīgu floru un faunu; Latvijas sarkanajā grāmatā ierakstītas augu sugas; 
Nr. 106 Dzelves, Kroņa un Rampas Bitnieku purvs. «Ligzdo melnais stārķis, dzērve, dzeltenais tārtiņš, kuitala, kajaks, sudrabkaija, purva piekūns, lietuvainis, garastes pūce, meža balodis, mednis». 
3. Lieluikas, Mazuikas un Kadagas ezeram noteikts botāniskā lieguma statuss. Ezeru ūdens sateces baseinā ir plašas poligona teritorijas. 
4. Poligonam piekļaujas Lilastes un Dūņu ezers, kas ir tīrākie un tādējādi atpūtai piemērotākie ezeri Rīgas apkārtnē. 
5. Poligonu šķērso tīras upītes - Puska un Mellupe, kurās pagaidām vēl var nārstot mūsu vērtīgākā zivs - lasis. 
6. Smilšainās meža un kāpu teritorijas, tīrie ezeri un upes nosaka attiecīgā reģiona augsto rekreatīvo vērtību. 
Izgāztuve un ar to saistītā saimnieciskā darbība - atkritumu transportēšana, šķirošana, pārstrāde, kurai laika gaitā objektīvi jāattīstās liela mēroga izgāztuvju tuvumā, atradīsies poligonā, kurš atrodas ekoloģiski un rekreatīvi (atpūtai piemērotu) vērtīgu teritoriju centrā. Projektējamās izgāztuves absolūtā drošība ir mīts. Nevar apgalvot, ka laika gaitā sintētiskais paklājs, ar ko no grunts tiek izolēti kaitīgie notekūdeņi, simtu un tūkstošu tonnu atkritumu svara spiediena rezultātā nedeformēsies, ka līdz ar to kaitīgie savienojumi nenonāks apkārtējā vidē. Objekta drošību vēl vairāk samazinātu blakus esošais armijas mācību lauks. Ja jau armijas darbība atstāj negatīvu ietekmi uz dabu, tad šo kaitniecību nevajadzētu turpināt ari dabas draugam, par kādu līdz šim uzdevies I. Emsis. Labāk ilgāk pameklēt piemērotu vietu, pastridēties nekā mēslus izgāzt pie namdurvīm.

* Neatkarīgā Rīta Avīze / 26.10.1995





Ādažu novadā sakopts Kadagas parks 

19.07.2016

Autors  Apriņķis.lv
Laima Jātniece

Ādažu novada domes Saimniecības un infrastruktūras daļa organizēja Kadagas parkā esošo graustu nojaukšanu. Kopā nojauktas septiņas būves – trīs kūtis, šķūnis, palīgēka, garāža un noliktava. 
Šo graustu demontāža tika uzsākta 2015. gada novembrī, bet šomēnes tika pabeigta visu graustu demontāža. 
Pašvaldībā pastāstīja, ka novada domes Saimniecības un infrastruktūras daļa veica jumtu koka konstrukciju un pārsegumu demontāžu, bet betona un dzelzsbetona konstrukciju demontāžu veica SIA "CeltCom". Kopumā teritorija sakopta 2138,8 kvadrātmetru platībā.






 













 







































 
Tirdzniecības centra vizualizācija





 


















Cīruļu iela

Cīruļu iela

Saules ciems

Puska
 
Bebru dambis uz Puskas

Puska

=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru