svētdiena, 2019. gada 22. decembris

Pēteris Pultraks <>


Slimnīcas galvenais ārsts,
ķirurgs, pašvaldības deputāts
Pēteris Pultraks dzimis Rīgā 1961. gada 9. decembrī. Māte, Nellija Pultraka, pēc Valsts Fiziskās kultūras institūta beigšanas, visu mūžu strādāja par peldēšanas treneri. Tēvs, Valdis Pultraks, jaunībā aktīvi nodarbojās ar vieglatlētiku, spēlēja futbolu, basketbolu. P.Pultraka bērnība un jaunība pagāja Rīgā. 1969.gadā Pēteris iesāka mācības Rīgas Leona Paegles 1. vidusskolā. Ārpus mācībām aktīvi nodarbojās ar sportu. – vieglatlētiku, basketbolu, biatlonu. Basketbola spēles iemaņas apgūtas VEF sporta skolā. Vēlāk gūtie sasniegumi biatlonā Pēterim ļāva startēt LPSR jauniešu komandas sastāvā dažāda līmeņa sacensībās. Vidusskolā P.Pultraks sāka nodarboties arī ar diskotēku organizēšanu, laika gaitā kļūstot par aktīvu diskžokeju. Pēteris vadīja diskotēkas daudzās Latvijas pilsētās un ar savām diskotēku programmām piedalījās dažādos diskžokeju konkursos, kur guva labus panākumus. 
 

Jau vidusskolas laikā Pēterim radās doma kļūt par ārstu. Mājās bija pieejama pietiekoši plaša medicīniska rakstura literatūra, jo māsa mācījās Rīgas Medicīnas institūtā. Pēc vidusskolas beigšanas tika nokārtoti iestājeksāmeni, un Pēteris kļuva par Rīgas Medicīnas institūta Vispārējās ārstniecības fakultātes studentu. Būdams students, P.Pultraks turpināja arī sporta gaitas, kļuva par RMI slēpošanas izlases dalībnieku un ar panākumiem startēja Republikāniskajās un Vissavienības medicīnas darbinieku spartakiādēs. Mācoties 3.kursā, viņš pievērsās ķirurģijai, paralēli studijām strādāja Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā vispirms par sanitāru, vēlāk medicīnas „brālīti”.

1986.g. Pēteris Pultraks saņēma diplomu par Rīgas Medicīnas institūta beigšanu, līdz 1987. gadam papildināja savas zināšanas internatūrā un saņēma ķirurģijas speciālista diplomu. Pēc Valsts sadales komisijas lēmuma, jaunais speciālists tika nozīmēts par ārstu Valsts Traumatoloģijas un Ortopēdijas institūtā. Darba apvienošanas kārtībā P.Pultraks uzsāka darbu arī Ādažu poliklīnikā kā ķirurgs. Par prasmīgo ķirurģisko palīdzību un rūpīgo attieksmi atveseļošanās periodā ķirurgs Pēteris Pultraks ieguvis savu pacientu cieņu un pateicību. 1998.g. ķirurgs Pēteris Pultraks tika nozīmēts par Ādažu slimnīcas galveno ārstu. Kolēģu viedoklis: ”Ļoti korekts, saprotošs, atsaucīgs, sabiedrisks. Kaut vēl jauns, savu darbu zinošs ķirurgs. Administratīvajā darbā prasīgs. Viss slimnīcas kolektīvs ciena slimnīcas galveno ārstu P.Pultraku.” Dr. P.Pultraks ir veicis zinātniskos pētījumus. 1995.gadā pabeigts darbs par siltasiņu dzīvnieku metabolismu regulējoša preparāta iegūšanu un pielietošanu praksē. 2000.gadā saņemts patents par darbu „Metālisko implantu virsmu modificēšana ar hidroksilapalītu saturošiem pārklājumiem” ( LR Patents Nr. 10691).

2001. gadā P.Pultraks iesaistījās pašvaldību vēlēšanu sagatavošanā, piedalījās vēlētāju apvienības ”Ādaži” dibināšanā. Vēlētāju apvienība „Ādaži” 2001.gadā par savu uzdevumu izvirzīja: „Mēs esam gatavi strādāt tā, lai katram pagasta iedzīvotājam būtu darbs, pienācīgi darba apstākļi un stabila nākotne”. Pašlaik ķirurgs Pēteris Pultraks ir Ādažu pagasta valdes loceklis, risina ar veselības aprūpi saistītos jautājumus. P.Pultraks intervijā izdevumā „Ādažu vēstis” saka: „Darīsim visu, lai sniegtu daudzveidīgāku un kvalitatīvāku medicīnisko palīdzību.”
Pētera Pultraka ģimene nav liela. Sieva Ērika strādā par ģimenes ārstu, dēls Toms mācās Rīgas Franču licejā, spēlē basketbolu. Ģimenes mīluļi ir divi suņi un kaķis. No darba brīvajā laikā P.Pultraks joprojām spēlē basketbolu, futbolu, slēpo un aktīvi piedalās sporta pasākumos, darbojas Latvijas Slidskriešanas asociācijas valdē.


2003.gada marts


Sagatavoja skolnieks Mārcis Baltgailis
Konsultante – pedagoģe Anna Tretjakova



Slimnīcas galvenais ārsts Pēteris Pultraks



===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru