otrdiena, 2019. gada 17. decembris

Port Hotel / Eurosine ^










 





































































Ādažos pulcējas "čaikas", "volgas" un citi padomju laiku "krutākie" auto 

Autors  Rasma Rudzāte 
Tik vērienīgu padomju laiku retro auto šovu kā šīs nedēļas nogalē Pierīgā reti gadās redzēt. 

Šāda iespēja radās, pateicoties Latvijas Antīko automobiļu kluba 40. dzimšanas dienai, ko gaviļnieki 18. un 19. augustā atzīmē, rīkojot parādes ralliju no Rīgas līdz Cēsīm. Portālam "Apriņķis.lv" dalībniekus izdevās notvert Ādažos pie viesnīcas "Port Hotel", kur padomju laika tehnikas sekcijas ekipāžas piestāja, lai ieturētu vieglas pusdienas.

"Svinīgo ralliju šodien uzsākām no Rīgas Motormuzeja, tad devāmies uz Vecrīgu, kur stundu piedalījāmies Rīgas pilsētas svētkos, bet nu esam ceļā uz Cēsīm," pastāstīja Antīko Automobiļu kluba prezidenta vietnieks, Padomju tehnikas sekcijas vadītājs Ainārs Indriksons. "Padomju tehnikas sekcijai šogad ir piecu gadu jubileja. Pa ceļam piestājām skaistajā Ādažu viesnīcā "Port Hotel", kuras laipnā saimniece mūs cienāja ar soļanku."

"Mūsu sekcijā ir 56 automašīnas, kas ražotas Padomju Savienībā laikā no 1947. līdz 1979. gadam. Manā skatījumā pati skaistākā no tām ir Krievijas varenības simbols "čaika", kurai tik tuvu kā šodien padomju laikos "parastiem" cilvēkiem nebija iespējams pietuvoties, jo ar to brauca tā laika visaugstākie valdības pārstāvji," turpina A. Indriksons. "Ļoti lielu popularitāti savulaik izpelnījās "Volga Gaz 21", ko mēdz dēvēt par Krievzemes traktoru svētku tērpā. Šodienas parādē piedalās astoņpadsmit "Volga GAZ 21" – izturīgs un ilgi spēlējošs auto. Ir arī dažas "Volga GAZ 22". Cita citai līdzās šīs mašīnas tiešām izskatās skaisti un iespaidīgi."

Rallijā redzams arī mūsu pašu Rīgas Autobusu Fabrikas ražotais mikroautobuss "Latvija". Vēl ir "žigulīši", "moskviči", "bobiki", kā arī pat milicijas un divās atrās palīdzības mašīnas. Šis ir starptautisks rallijs, un pēc automašīnu numuriem redzams, ka ekipāžas ir no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Igaunijas, Somijas, Norvēģijas un citām valstīm.

Visi skaistie padomju retro auto ir privātais īpašums. Lai auto restaurētu un uzturētu, tajā nākas ieguldīt vismaz piecus tūkstošus latu, bet dažu spēkratu atjaunošanā investēti pat vairāk nekā 20 000 latu.

"Pēc atelpas brīža "Port Hotel" ceļu turpināsim uz Cēsīm, kur divas stundas uzkavēsimies Rožu laukumā. Pēc tam dosimies uz kempingu "Mežrozes", kur būs svētku vakariņas un balle. Kā katru gadu, piešķirsim arī dažādas nominācijas – gada balvu par labāko automašīnas restaurāciju, par skaistāko, skaļāko un draudzīgāko ekipāžu," atklāj A. Indriksons.

Kamēr retro auto ekipāžas nobaudīja "Port Hotel" šefpavāru vārīto soļanku, interesenti no visām pusēm varēja aplūkot padomju simboliku.

Tā, piemēram, Egils Zālamans ar dēlu Danielu bija piestājuši pie "Port Hotel" pa ceļam no treniņa. "Gribēju parādīt dēlam, kādas mašīnas kādreiz brauca pa Latvijas ceļiem – "žigulīšus", "moskvičus", "Volgas" –, un ieraudzīju arī savu pirmo darba mašīnu UAZ markas "GAZ 51". Kad strādāju "Ādažu" kolhozā, es ar tādu uz čipsu fabriku vedu kartupelīšus," viņš atceras.

Savukārt norvēģis Rojs Andriansens ar dēlu Marjus paši ir rallija dalībnieki un brauc ar "Volgu". "Norvēģijā ir daudz padomju mašīnu, kas ražotas ap 1960. gadu," viņš atklāj. "Krievu cilvēki tajā laikā no norvēģiem pirka zivis un norēķinājās ar mašīnām. Arī mans tēvs 1956. gadā šādā veidā tika pie "moskviča". Man toreiz bija tikai trīs gadi. Šodien retro mašīnas ir mans hobijs, un varu teikt, ka man ļoti patīk krievu auto."

* NRA; 18.08.2012

 










-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru