trešdiena, 2014. gada 11. jūnijs

Ārija Lejniece - skolotāja, ciema padomes priekšsēdētāja <>






Latvijas PSR vārdā pasludinu ....








Šī skaistā diena visam mūžam 

Tava un mana kāzu diena. Baltākais brīdis mūsu mūžā: balts tavs tērps un balti ziedi, baltas sveces un baltas domas aizsteidzas baltā nākotnē. Es esmu tu, un tu esi es — no tā baltā brīža mūsu kāzu dienā. Ādažu ciemā ir apmēram 7000 iedzīvotāju. Tas nav daudz, salīdzinot ar kādu citu Rīgas rajona apdzīvotu vietu, bet šī gada pirmajā pusē Ādažu ciema izpildu komitejā _notikušas 40 laulību reģistrācijas. Tikai nedaudz vairāk ir Siguldā (43), Salaspilī (42) un Olainē (64), lai gan iedzīvotāju skaits tur ir knietni lielāks. Līdz šodienai Ādažos sava dzīves ceļa sākumu reģistrējuši 62 pāri. Dīvaini Rīga tepat netālu un tur greznas laulību pilis, bet Ādažu jaunieši savu skaistāko un svarīgāko brīdi tomēr uztic   ārēji pavisam necilajai Ādažu ciema izpildu komitejai. Bet ne jau ēku greznībā slēpjas pievilcība. Ādažu ciema izpildu komitejas priekšsēdētājai Ārijai Lejniecei un sekretārei Aijai Granovskai ir simts pienākumu. Un tikai viens no tiem organizēt laulību ceremonijas. Aija Granovska stāsta: —Cenšamies darīt visu. lai laulības notiktu iespējami svinīgāk un skaistāk, lai jaunlaulātie pēc iespējas dziļāk izjustu brīža nozīmību. Starp katrām laulībām ir vismaz stunda pārtraukuma, lai nebūtu jāsteidzas. Katram jaunajam pārim cenšamies pateikt kaut ko savu tikai viņiem veltītu. Ceremoniju organizēšana prasa daudz izdomas. Nekad nepietiek laika, jo gribas, lai būtu vēl un vēl labāk. Bet pienākumu izpildu komitejai arī tāpat pietiek. Bieži vien nākas tos atlikt, dažādu dokumentāciju līdzi mājās un strādāt tur. Bet dienās, kad notiek laulību ceremonijas, neko citu nevar padarīt. Liekas, viss paveikts, un galvā ir savāds tukšums un vieglums, gribas vienkārši pastaigāties pa dārzu, pavērot ziedus . . .
Jā, šo darbu nevar veikt tikai kā pienākumu. Tas prasa bezgala daudz sirds siltuma, prasmes dot un sagādāt citiem prieku. Un tieši dodot, Ārija Lejniece un Aija Granovska rod savā darbā gandarījumu. A. Granovska piebilst - gribētos izmantot izdevību un no sirds pateikties tiem jaunlaulātajiem, viņu vecākiem un viesiem, kuri saprot un atzīst mūsu darbu. Skumji, ja gadās citādi, piemēram, vedēji iereibuši jau pirms ceremonijas. Tā ir tāda tā kā necieņa pret mūsu darbu, bet arī pret jauno ģimeni. 
Ādažu ciema izpildu komitejā ir neliela, bet ļoti mājīga laulību zāle. Ja jaunlaulātie vēlas ceremonija var tikt noorganizēta arī kultūras namā, kur daudz plašākas telpas. Bet tas nav viss, izdoma nedrīkst izsīkt, izpildu komitejas darbinieces nolēmušas šajā gadā uzaicināt kolhoza kultūras komisiju vairāk iesaistīties sadzīves  tradīciju izkopšanā. Kolhozā taču ir sieviešu vokālais ansamblis un citi pašdarbības kolektīvi. Piedaloties tiem, laulību ceremonija kļūst daudz krāšņāka un bagātāka.
Daudz uzmanības topošajām  ģimenēm velta arī kolhoza «Ādaži» valde. Kolhozs vienmēr apsveic jauno pāri. Netiek aizmirsts ari tīri materiālais atbalsts. Jaunieši  kā dāvanu saņem 140 rubļus. Bez tam tikko izveidojusies ģimene iespējami ātrāk tiek nodrošināta ar dzīvokli.  Esiet laimīgi, bet tas ir Jūsu pašu rokās - Jums novēl vecāki, draugi, paziņas, izpildkomitejas darbinieces, visi cilvēki, kas cenšas, lai skaistākais brīdis Jūsu mūžā tiešām būtu neaizmirstams.

B. Eglīte
* Darba Balss / 18.09.1976

* Darba Balss / 30.12.1975


Ārija Lejniece - pirmo trīs klašu audzinātāja / 1980.gads

centrā Ārija Lejniece, pirmā no labās Velta Turina





1987.gada  aprīlī



 50.gadu jubilejā


===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru