trešdiena, 2014. gada 31. decembris

No ezera veroties ( M. un L. Baltezers ) <>


Lielais Baltezers (L. Baltezers) atrodas Ādažu un Garkalnes pagastos, platība 611 ha, max dziļums 5,9 m, ūdens sateces baseina laukums 55  kv/km

Mazais Baltezers (M. Baltezers) atrodas Ādažu pagastā, platība 199 ha, max dziļums 10 m, ūdens sateces baseina laukums 32 kv/km

L. Baltezeru no M. Baltezera atdala 200-300 m plats zemes šaurums, caur kuru izrakts kanāls. Ūdens no M. Baltezera plūst uz L. Baltezeru.











Ir Baltezers arvienu balts, 

NORA KALNA
JĀNIM PETERAM


bet Velnezers — pilns velnu, 
un pelnu dienas pārkaisa 
pār Rīgas jumtiem pelnus, 
un pelnu vējš nāk pelnodams, 
un velnu vējš nāk melnodams, 
vien skursteņslauķis svilpodams 
uz jumta — jāteniski. 
Ai, skursteņvīri, cūkgani 
ar nosmulētām delnām, 
jūs pasakprinči, brūtgāni, 
un pārgalvīgie velni! 
Tāds skursteņslauķis princesi 
prec. Baltu jauc ar melnu. 
Skat, gaišas atlaskurpītes 
min sudrabotus pelnus, 
kad pelnu vējš nāk pelnodams 
un velnu vējš nāk melnodams, 
bet skursteņslauķis svilpodams 
sēž tronī — jāteniski. 
Te viss ir tā kā pasakā 
vai teikā aizmūžīgā: 
ka skursteņslauķiem, cūkganiem 
izsenis pieder Rīga 
un Baltezers! Arvien tik balts, 
cik Velnezers — pilns velnu, 
un pelnu dienu untumi; 
pār dakstiņjumtiem — pelnus. 

1976.09.05 Zvaigzne
NORA KALNA









































 

Augstākajai tiesai jāizšķir: nojaukt vai atstāt patvaļīgi uzbūvēto laivu platformu Mazajā Baltezerā 


Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā jāizšķir strīds par to, vai Ādažu novada pašvaldība ir ievērojusi samērīgumu, liekot nojaukt Mazā Baltezera krastā patvaļīgi uzbūvētu platformu laivu izcelšanai un nolaišanai ūdenī. 
Iepriekšējā instance, proti, Administratīvā apgabaltiesa, atzina, ka konstrukcijas nojaukšana radītu zaudējumus tās īpašniekam un būtu nesamērīga, par spīti tam, ka tā tapusi bez būvatļaujas, vēsta LETA.
Publiski pieejamajā Apgabaltiesas lēmumā skaidrots, ka likums konkrēto būvju veidu pie Mazā Baltezera neaizliedz, ja apkārtējā vide ir sakopta, turpretim no būvju nojaukšanas ieguvums būtu apšaubāms. Tādēļ šī tiesas instance atcēla Ādažu novada domes lēmumu par patvaļīgi uzbūvētās konstrukcijas nojaukšanu. Vietvara ar to nebija mierā, un tika iesniegta kasācijas sūdzība.
Administratīvās tiesas sprieduma aprakstošajā daļā vēstīts, ka viss sākās ar Ādažu novada domes 2008. gada 28. oktobra lēmuma, kurā tika uzlikts par pienākumu līdz 2009. gada 1. oktobrim nojaukt nelikumīgo būvi (krasta nostiprināšanu un slipa izbūvi) un atjaunot Mazā Baltezera aizsargjoslas iepriekšējo stāvokli īpašumā, būves nojaukšanu saskaņojot būvvaldē.
Domes pārstāvji uzskata, ka "nekustamais īpašums daļēji atrodas teritorijā ar applūdinājuma varbūtību vismaz reizi simts gados, un tas ir apgrūtināts ar lietu tiesībām – Mazā Baltezera tauvas joslu 0,06 km jeb 0,056 ha un Mazā Baltezera ūdens aizsardzības piekrastes joslu – 0,06 km. No tā izriet, ka, nostiprinot Mazā Baltezera krastu, veikta teritorijas uzbēršana, kā dēļ konstatētas dabīgās ezera krasta līnijas izmaiņas.
Mazā Baltezera tauvas joslā izveidota betona nobrauktuve laivām. Būvniecība ir patvaļīga, jo veikta bez akceptēta projekta un būvatļaujas. Tādējādi ir pārkāpts Aizsargjoslu likums, kas aizliedz veikt teritorijas uzbēršanu, būvēt būves 10 metru platā joslā teritorijās ar applūdinājuma varbūtību vismaz reizi simts gados," uzskata dome. Būves īpašniekam domes Administratīvā komisija ne tikai lika nojaukt to, bet arī piesprieda naudas sodu – 200 latus.
Pret to iebilda īpašuma saimnieks, iesūdzot tiesā Ādažu domi, jo uzskata, ka aplams ir uzskats, ka šīs laivu izcelšanas un nolaišanas ūdenī konstrukcija palielina plūdu risku un rada papildu piesārņojumu apkārtējai videi.
Tiesa norāda, ka, ievērojot īpašnieka paskaidrojumus par būvi, lietā esošās fotogrāfijas un izvērtējot būves vizuālo formu – slīpa betona pamatne – un tās funkcionālo nozīmi, secināts, ka būve domāta kā speciāla vieta, kur ezera krastā var piestāt ar kuģošanas līdzekli laivu un šo laivu nolaist ūdenī vai nogādāt krastā, nebojājot ezera krastu.
Izvērtējot apstākļus un likumdošanu, Administratīvā apgabaltiesa secināja, ka Mazā Baltezera aizsargjoslas mērķis ir pasargāt applūstošo teritoriju no nevēlamas ārējās iedarbības un pasargāt vidi, aizsargājot ūdens ekosistēmu. Ciemos gar Mazā Baltezera krastiem noteikta 50 m plata aizsargjosla, palīgbūvēm (pirtīm) noteikta būvlaide 30 m attālumā no ūdensobjekta. Applūstošajās teritorijās aizliegta to uzbēršana, būvniecība, izņemot noteiktus gadījumus. Izņēmums attiecināms arī uz gadījumiem, kad teritorijas uzbēršana nepieciešama, lai aizsargātu jau esošas, atbilstoši normatīvajiem aktiem uzbūvētas, ēkas un būves.
Tiesas lēmumā norādīts, ka būve ir pielīdzināma piestātnei, kādas būvniecību virszemes ūdensobjektu aizsargjoslā applūstošajā teritorijā Aizsargjoslu likums neaizliedz, tāpēc nav samērīgi to nojaukt.
Lakonisks komentāros par šo lietu ir arī biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītājs Artūrs Priede: "Publisko ūdeņos nekādas privātas būves nedrīkst atrasties, ja vien valsts Ministru kabineta personā to nav speciāli atļāvusi. Citādāk vispār zūd jēga publisko ūdeņu statusam."

10.09.2013 / Līga Greiškane























































































===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru