trešdiena, 2014. gada 10. decembris

Ādažu terases <>

03.04.2007.







NOSAUKUMS. Ādažu terases. No šiem diviem vārdiem skaidri noprotamas divas lietas - jaunā māja atradīsies Ādažos un tai nepārprotami būs terases. ATRODAS. Rīgas rajonā, Ādažos, Gaujas ielā 11. Ēka atradīsies Ādažu centrā, tās viena puse pavērsta pret esošo apbūvi - padomju laikā tapušām dzīvojamām mājām, bet otra puse - pret parku. Tuvumā bērnudārzs. ATTĪSTĪTĀJS. Pieredzējušas nekustamā īpašuma kompānijas Vestabalt meitas uzņēmums SIA Ādažu terases. ARHITEKTS. Andrejs Ģelzis. "Kad pirms trim gadiem iegādājāmies šo zemes gabalu, redzējām, ka vieta prasa ko īpašu. Teritorija, kur taps ēka, ir Ādažu "seja", pats centrs. Līdz ar to mūsu mērķis bija panākt, lai tā būtu arhitektoniski izteiksmīga, lai mums par to būtu prieks, lai pēc 20 un 30 gadiem mazbērniem varētu rādīt šo ēku un teikt, ka to esam uzbūvējuši," stāstīja Vestabalt projektu vadītājs Gundars Leonovičs. A. Ģelzis ieteicis māju ar terasēm, kuras dzīvokļi būtu vērsti pret parku, un šis priekšlikums attīstītājiem licies interesants. Par vienu no nama akcentiem kalpos arī apaļš stūra apjoms (vērsts pret eksistējošo apbūvi), kurā tiks izveidoti studijas tipa dzīvokļi, katrs - ar trim lodžijām. "Izvēlējāmies koridora tipa apbūvi: ir viena kopēja trepju telpa, lifts, bet ieejas dzīvokļos ir nevis no kāpņu telpas, bet no atsevišķiem noslēgtiem koridoriem ar stiklotām vitrīnām." 

BŪVDARBUS VEIC. Ģenerāluzņēmēja funkcijas pilda SIA Vesta Būve (uzņēmēja Alda Plauža izveidota būvniecības firma). INVESTĪCIJAS. 5.4 milj. eiro. Līdzfinansē DnB Nord. Projekts ir sarežģīts, līdz ar to dārgs. PROJEKTA TERMIŅŠ. Būvdarbi objektā sākti šā gada augustā, bet māju plānots nodot ekspluatācijā 2007. gada decembrī. Pašlaik tiek urbti pāļi, drīzumā tiks uzsākta ēkas karkasa būvniecība, - teica G. Leonovičs. TERITORIJA. 3500 m2. Teritorija tiks labiekārtota, apzaļumota, izgaismota. Paredzēts neliels bērnu rotaļu laukums. Ēkas iekšpagalms ir atvēlēts auto stāvvietām (3 stāvvietas dzīvokļiem, 4 stāvvietas - birojiem, apkalpojošajam personālam). Pagalms ir caurstaigājams, lai iedzīvotāji varētu brīvi pārvietoties, vienkārši sasniegt pakalpojumu objektus. Tas ir nepieciešams arī, no drošības aspekta raugoties, lai ugunsdzēšamās mašīnas varētu brīvi piekļūt. PROJEKTS PAREDZ. Ēkas pirmajā stāvā atradīsies sabiedriskas nozīmes objekti - veikali, bankas filiāle, pasts utt., kas kalpos visa Ādažu novada iedzīvotāju vajadzībām. Šīs telpas attīstītājs plāno iznomāt. No 2. līdz 6. stāvam būs dzīvokļi. Katram - lodžija vai ar bruģakmeni klāta terase (kopā to ir 10, no kurām 8 ir vidēji 50 m2 lielas). Četriem dzīvokļiem, kas izvietoti centrālajā apaļajā apjomā, ir trīs lodžijas, vērstas pret vairākām debespusēm. Koka logi ar stikla paketēm. Ēkas konstruktīvā daļa - monolītais dzelzsbetons. Starp dzīvokļiem Fibo bloku sienas, mājokļos - reģipša starpsienas. Ēka siltināta ar akmensvati. Fasāde - apmesta, krāsota, ar koka, metāla elementiem (terašu margas u.tml.), flīzēm. Mājai paredzēts lifts. Dzīvokļos - piespiedu ventilācija, ugunsdrošības signalizācija. Iespēja pieslēgties centralizētajai apsardzes sistēmai (nodrošina AG dienests). Mājai būs autonoms dīzeļģenerators, kas vajadzības gadījumā nodrošina elektropadevi. Paredzēta autonoma gāzes apkure, ko G. Leonovičs uzsver kā būtisku priekšrocību, salīdzinot ar citiem mājokļiem Ādažos, kur komunālo pakalpojumu cenas ir visai augstas. DZĪVOKĻU SKAITS. 41
DZĪVOKĻU PLATĪBA. No 41 līdz 119 m2 (bez terasēm) jeb tiek piedāvāti 1 - 4 istabu dzīvokļi. Terašu platības ir proporcionālas apakšējo dzīvokļu platībai (līdz pat 70 m2). Pirmā stāva iznomājamo komercplatību iespējamie lielumi 50 - 670 m2. APDARE - daļēja jeb t.s. baltā apdare, kad atliek veikt kosmētisko remontu. Sanitārajā mezglā - vanna, pods, ūdens maisītājs. Attīstītājs piedāvā iespēju slēgt atsevišķu līgumu ar būvkompāniju par iekšējās apdares veikšanu. Dzīvokļu pirkuma līgumā tiek paredzēts noteikts termiņš, kurā tā īpašniekam jāiekļaujas, veicot remontdarbus. CENA. 1350 - 1600 eiro/m2 (atkarībā no stāva, debespuses utt.); terasēm - 650 eiro/m2. Vieta pazemes autonovietnē maksā 6000 eiro, bet pagalmā - 3000 eiro. REZERVĒTI. Šobrīd pirkuma priekšlīgumi noslēgti par 20 dzīvokļu iegādi, vēl 10 dzīvokļi ir rezervēti. Pēc G. Leonoviča sacītā, izpārdoti faktiski ir augšējo - 5. un 6. stāva dzīvokļi. AUTONOVIETOŠANA. Pazemes autostāvvietā ir vieta 38 mašīnām, bet pagalmā paredzētas vēl 3 vietas. APSAIMNIEKOŠANA. Plānotā apsaimniekošanas maksa ir 0.35 lati par m2, kas ietver mājas uzturēšanu kārtībā, bet neliela daļa tiks novirzīta uzkrājumu veidošanai. Apsaimniekotājs būs Vestabalt. Skatījums Sintija Indriksone, Remarks nekustamie īpašumi pārdošanas vadītāja: Ja salīdzina ar Remarka Ādažu projektu Podniekos, Ādažu terašu nenoliedzamais pluss ir tā tuvums infrastruktūrai. Pavisam tuvu tam ir gan veikali, gan skola un bērnudārzs, gan transports utt. Tajā pašā laikā, lai arī tas ir Ādažu centrs, mājas atrašanās vieta ir arī tās nosacīts mīnuss, jo mājai ļoti tuvu ir jau eksistējošā apbūve - slimnīca, daudzdzīvokļu mājas. Rodas sajūta, it kā ēka ir iebūvēta iekšpagalmā, un skaistā terašu ideja zināmā mērā neatmaksājas. Cilvēki, kas izvēlas dzīvot Pierīgā, parasti vēlas zaļumus, klusumu. Pats projekts ir skaists, dzīvokļu plānojumi likās optimāli. Iespējams, nebūs pietiekami autostāvvietu, jo nereti ģimenēm, kas dzīvo ārpus Rīgas, ir nevis viens, bet divi auto. Tā kā dzīvokļiī tiek tirgoti ar t.s. balto apdari, kas ir stiepjams jēdziens, nav skaidrs, cik pamatota ir to cena, kas ir visai augsta, tuvojas Rīgas līmenim.




Ādaži, Gaujas iela 11


 



 









Arhitekts Andrejs Ģelzis. Dzīvojamā māja ar 41 dzīvokli un sabiedriskām telpām pirmajā stāvā. Nodota 2007.gadā.










 
 








 







 

 

 



 





 

 







23.01.2016

23.01.2016

23.01.2016
 









 

 

 







=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru