svētdiena, 2014. gada 16. februāris

Vladimirs Rapiķis un piemineklis "atbrīvotājiem" <>

Tēlnieks - Vladimirs Rapiķis



Piemineklis II Pasaules kara upuriem pretī Ādažu vidusskolai - tagad nojaukts un tā vietā uzcelts Kultūras centrs / 1984.g.10.oktobrī



Savulaik arī Ādažos atzīmēja uzvaras dienu - 9.maiju

 Piemineklis pārdzīvoja izmaiņas - karavīra laiviņcepure (bildē iepriekš) tika aizstāta ar bruņucepuri

Tēlnieka Vladimira Rapiķa piemineklis 2.pasaules kara upuriem.

  

 


1984.g. uzstādīts piemineklis 376. divīzijas 1250. pulkam un 374.divīzijas 1244. pulkam, kuri 1944.g. 12.oktobrī atbrīvoja Ādažus no vācu fašistiem.- autors tēlnieks V.Rapiķis.




Kā kuriozu vai kolhoza “Ādaži” priekšsēdētāja Alberta Kaula stūrgalvības izpausmi var vērtēt gadījumu ar Uzvaras pieminekli kolhoza “Ādaži” parkā, atklātu 1984. gadā. Šis tēlnieka Vladimira Rapiķa kaparā kaltais monuments uzbrūkošas karavīra figūras veidolā tika uzsliets pat par spīti “augšu” iebildēm. Kā raksta Kruks, mākslinieku komisija figūru nokritizējusi kā neproporcionālu, primitīvu, neprofesionālu un vispār sabiedriskai vietai nepiemērotu darbu. Noraidoša bijusi arī Latvijas kompartijas centrālkomiteja, taču Ādažu kolhozs skulptūru tomēr uzslējis, kaut nelikumīgi. Uzvaras piemineklis Ādažos turpināja stāvēt līdz 1991. gada 11. septembrim, kad pagasta vadība to nolēma novākt. Nekādi šķēršļi neradās.
1991. gada septembrī ar Ādažu pagasta tautas deputātu padomes lēmumu demontēja Uzvaras pieminekli kolhoza “Ādaži” parkā.











Piemineklim veltīta nozīmīte


===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru