otrdiena, 2014. gada 25. februāris

Ādažos viesojās - mūsu šefi / Dailes teātris <>

Jāņa Raiņa Akadēmiskais Dailes teātris un Ādažu saimniecība bija šefības partneri.
Uz kultūras nama skatuves iedzīvojas tēli no izrādes "Sievietes,sievietes".
no kreisās: Ausma Kantāne, Olga Dreģe, Marina Janaus, Vija Artmane, Lilita Ozoliņa, Ilze Vazdika






Darbs un dzeja

Kolhoza «Ādaži» zemes kopēju un J. Raiņa Valsts akadēmiskā dailes teātra savstarpējā Šefība iegājusi jau otrajā piecgadē. Šī sadarbība un draudzība apstiprināta ne tikai ar zīmogiem un vadošo darbinieku parakstiem. Tā augusi un veidojusies teātra un «Ādažu» kolektīva kopējā darbā, sniedzot viens otram palīdzīgu roku un dāsnu sirdi. Teātris radījis iespēju kolhozniekiem regulāri apmeklēt jaunos iestudējumus, dailenieši ar tematiski piemērotu programmu piedalās kolhoza rīkotajās valsts svētku svinīgajās sanāksmēs. Savukārt kolhoza pašdarbnieki ir teatralizēto Dailes teātra sezonas noslēguma uzvedumu dalībnieki. Arī komunistiskajā sestdienas talkā Dailes teātra aktieri atbrauca pie kolhozniekiem ar tematisku dzejas un dziesmu kompozīciju. Teātra ļaudis viesojās pie talciniekiem, kas šķiroja kartupeļus. piķēja dēstus. strādāja palīgnozarēs. Jauno aktieru Ivara Kalniņa, Jāņa Paukštello, Vara Vētras emocionālie un saturīgie priekšnesumi no sirds iepriecināja talciniekus. Dienas nogalē aktieri sveica darba rūķus, kas par nesavtīgu, pašaizliedzīgu darbu saņēmuši partijas un valdības apbalvojumus: kolhoza valdes priekšsēdētāju, lauksaimniecības zinātņu kandidātu Albertu Kaulu, kas apbalvots ar Darba Sarkanā Karoga ordeni, mehanizētās slaukšanas meistari Elzu Mitriķi, - ar Oktobra Revolūcijas ordeni, ar ordeni «Goda Zīme» apbalvoto cūkkopības kompleksa brigadieri Lidiju Stepi, putnkopi operatori Līgu Laubenbahu un mehanizētās slaukšanas meistari Ritu Kazaku, kam piešķirta medaļa «Par darba varonību». 

B. Zande, kolhoza «Ādaži» kultūras nama direktore 
* Darba Balss / 24.04.1982




centrā: Gunārs Placēns un Ērika Ferda
  
Radošajam kolektīvam — jubilejas gads 

Jauno sezonu sācis Latvijas PSR akadēmiskais Jāņa Raiņa Dailes teātris. Radošajam kolektīvam šis ir jubilejas gads novembrī teātrim aprit 60 gadu. Dailes teātri izveidoja divi izcili latviešu kultūras pārstāvji Jānis Rainis un Eduards Smiļģis. Tas nogājis slavenu radošās attīstības ceļu. Jau ar pirmo sezonu, kad tika iestudēta traģēdija «Indulis un Ārija», Raiņa dramaturģija teātra repertuārā ieņem vadošo vietu. 1954. gadā teātrim tika piešķirts Latvijas Tautas dzejnieka Jāņa Raiņa vārds. Savai jubilejai Dailes teātris galvenā režisora, republikas tautas skatuves mākslinieka Arnolda Liniņa vadībā gatavo jaunu Raiņa filozofiskās drāmas «Jāzeps un viņa brāļi» inscenējumu. Lugā asi nosodīta mietpilsonība un savtīgums. Apliecināti jaunas sabiedrības, nākotnes sabiedrības cilvēka augstie ētiskie ideāli. Šis darbs ir viens no filozofiski sarežģītākajiem Tautas dzejnieka dramaturģijā, un teātris tā iestudēšanai patlaban veltī visus radošos spēkus. Ar izrādes noformējumu skatītāji var iepazīties jau tagad mākslinieka Ilmārā Blumberga personālizstādē, kas atvērta Rīgā, Teātra muzejā. Iestudē arī Gunāra Priedes jauno lugu «Mācību trauksme», kas veltīta morāles un ētikas tematam, risina problēmu par cilvēka atbildību sabiedrības priekšā. Rampas gaismu ieraudzīs arī Paula Putniņa drāma «Uzticības saldā nasta», kas ieguva augstu novērtējumu republikāniskajā lugu konkursā. Šī darba centrā ir cilvēks, kas neatzīst kompromisus. No klasiskā repertuāra teātris izvēlējies A. Ostrovska komēdiju «Vīrietis skaistulis», ar kuru rīdzinieki iepazinās neseno PSRS Valsts akadēmiskā Mazā teātra viesizrāžu laikā. Mazajiem skatītājiem tiek gatavota M.Meterlinka populārā luga «Zilais putns». Jauns inscenējums tiek radīts somu dramaturģijas festivālam Padomju Savienībā. Pēc tradīcijas pirmie ar jaunajiem darbiem iepazīsies Rīgas rajona kolhoza «Ādaži» un V. I. Ļeņina ražošanas apvienības VEF darba darītāji, kā arī citi darba kolektīvi, ar kuriem Dailes teātri vieno šefības sadraudzības saites.

A. Rozeniece, Latinform korespondente 
* Dzirkstele (Gulbene) / 04.09.1980

Vija Artmane

* Rīgas Balss / 12.12.1975 

***

* Latvju Grāmata / 01.03.1924



Svētku koncertā— šefi 

Cieši jo cieši saaudusies kolhoza «Ādaži» kolhoznieku un J. Raiņa Akadēmiskā dailes teātra aktieru šefība. Saimniecības ļaudis allaž ir vieni no pirmajiem skatītājiem teātra jaunuzvedumos. Pēc P. Putniņa lugas «Uzticības saldā nasta» izrādes ādažnieki piedalījās arī tās apspriešanā. Savukārt dailēnieši viesojās Ādažu kultūras namā kolhoza darba  darītāju godināšanas reizēs un svētkos. Arī Oktobra svētku koncertu ādažniekiem sniedza teātra aktieri. Akvelīna Līvmane un Aivars Siliņš runāja padomju dzejnieku dzeju. Fragmentu no Šatrova lugas «Zili zirgi sarkanā pļavā» spēlēja republikas Tautas skatuves mākslinieks Eduards Pāvuls. 

L. Pavasara
 * Darba Balss / 14.11.1981


 Dailes teātra kolektīva sveiciens kolhozniekiem (vidū no kreisās: Ēvalds Valters un Venta Vecumniece). Teātri un kolhozu saistīja šefības attiecības.


==

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru