pirmdiena, 2014. gada 24. februāris

Skaitļošanas centrs ^

Skaitļošanas centra darbinieki-no kreisās inženieris Vladimirs Blagodatskis, programmētāji Dainis Kauliņš un Ivars Dzenis, priekšā programmētājs Arnis Osis / 1986.gada janvāris

Iepozējam-no kreisās: programmētājs A.Osis un skaitļošanas centra galvenais inženieris I.Dzenis 
 1986.gada janvāris

💻💻💻💻💻💻💻
ZINĀTNE—RAŽOŠANAI
IEGUVUMS - LAIKS UN PRECIZITĀTE
Ieviešot progresīvos zinātnes un tehnikas sasniegumus ražošanā, kolhozs «Ādaži» pielieto skaitļošanas tehniku uzskaitē, ekonomiskajās analīzēs un saimniecības automatizētā vadībā. Saimniecībā organizēts skaitļošanas centrs, kas no 1982. gada nogales darbojas uz mini ESM SM—4 bāzes. Reizē ar darba un tā samaksas uzskaites ieviešanu no 1985. gada 1. janvāra saimniecībā pabeigta grāmatvedības uzskaites pirmās daļas pārvešana uz kolhoza skaitļošanas centru. Šī daļa satur uzdevumus: darbs un tā apmaksa (4000 strādājošiem). autotransports (300 automašīnu ) . traktoru un kombainu parks (260 traktori, 48 kombaini). Bez šiem uzdevumiem izstrādāti un ieviesti arī atsevišķi uzskaites otrās daļas punkti: pamatlīdzekļi (7000 pozīciju 49 miljonu rubļu vērtībā), apgrozāmie līdzekļi celtniecībā un tehnikas remonta izmaksas automašīnām, traktoriem, kombainiem un pārējai lauksaimniecības tehnikai astoņās kolhoza darbnīcās un lauktehnikas rajona apvienībā. 

Bez šiem tradicionālās uzskaites uzdevumiem izstrādāti un ieviesti vēl šādi: darbalaika izmantošana un kadru kustība 4000 strādājošiem, perfolentē ierakstītās tehnoloģiskās informācijas apstrāde (liellopu fermā «Briljanti» par izslauktā piena daudzumu un slaukšanas laiku no attiecīgās govs katra ceturkšņa) un vēl par katram šoferim vai traktoristam izsniegto degvielu, darba nespējas lapu apstrāde un analīze. Vienlaikus pilnveidots un paplašināts pats skaitļošanas tehniskais komplekss. Tajā pievienotas perfolentes ievada un izvada ierīces, izveidotas sešas darbavietas operatorēm, paplašināta ESM operatīvā atmiņa. Vēl kompleksa jaudīgumu palielina otra paralēlā izdrukas iekārta, divi abonementu punkti. Patlaban skaitļošanas centrs apstrādā 80% uzskaites informācijas. ievadot ap 3 miljoni simbolu un izlaižot vairāk nekā 40 izdrukas formu mēnesī. Rezultātā ievērojami pieaugusi informācijas precizitāte. Ir radītas ekonomiskās analīzes iespējas, jo tiek pasniegta tā informācija un tādā formā, kādu vēlas šīs in formācijas izmantotājs. Tādēļ arī izstrādājam un ieviešam netradicionālas izdrukas formas. 

Izmantojam ESM iespējas teksta informācijas pasniegšanā, palielinot izlaižamo formu pārskatāmību. levērojot teikto, var secināt, ka samazināts grāmatvežu un ekonomistu mehāniskais darbs un viņi vairāk laika var veltīt informācijas radošai analīzei. Piemēram. varu minēt pieskaitījumus sociālai apdrošināšanai un nodrošināšanai, atvaļinājumu rezervei, arodbiedrības biedru naudu automātiskai atrēķināšanai. Automātiski sastāda un izdrukā sarakstus algām, alimentu ieturēšanai tautas tiesā, par precēm uz nomaksu un noguldījumiem krājkasēs. strādājošo skaitu un darba samaksu pa kategorijām un profesijām gada pārskatam, katra kolhoznieka nostrādāto un kavēto dienu skaitu utt. Mūsu skaitļošanas dienests, ievērojot kolhoza informācijas apjomus, ir noslogots un ekonomiski attaisnojas. Protams. mēs apzināmies. ka šobrīd paveiktais ir tikai maza daļa no tā, kas darāms nākotnē. Tālākās ieceres saistās ar papildus skaitļošanas tehnikas iegādi un apgūšanu. Kolhoza automatizētās vadības sistēmas ietvaros jāpabeidz grāmatvedības uzskaites apakšsistēmas otrās daļas mehanizācija. Tas radīs priekšnoteikumus plašām ekonomiskām analīzēm, produkcijas pašizmaksas aprēķinam un ražošanas automatizētai vadībai, atraisīs rokas kolhoza automatizētās vadības sistēmas izstrādāšanai. 
Izveidotā informācijas bāze ļaus daļu tās apstrādāt uz vietas ražošanas iecirkņos. Bet kolhoza vadībai ar personālo skaitļotāju un displeju palīdzību radīsies informācijas operatīvas izmantošanas iespējas bez izdrukas formu pielietošanas. Nākotnē paredzēta arī tādu uzdevumu izstrādāšana un ieviešana kā racionāli barības maisījumi lopkopībā, operatīvā plānošana u.c., kas saistīti ar optimizācijas uzdevumu risināšanu. Te pieskaitāmi arī tehnoloģisko karšu aprēķini lopkopībā un augkopībā, selekcijas darbs utt. Mūsu nākotnes ieceres saistītas ar darbietilpīgu jaunās tehnikas ieviešanu un apgūšanu, ar vienota informācijas skaitļošanas tīkla izveidošanu. Šai darbā ceram uz lielāku ekonomiskā un uzskaites dienesta, galveno speciālistu aktivitāti un atbalstu. 

"Ieguvums - laiks un precizitāte"
laikraksts "Darba Balss" / 14.01.1986.
kolhoza «Ādaži» skaitļošanas centra vadītājs U.Biders
💻💻💻💻💻💻💻
No kreisās:    V.Blagodatskis un D.Kauliņš / 1986.gada janvāris
 
Ivars Dzenis mašīnzālē / 1982.gads
 
Skaitļošanas centra operatores darbā- priekšplānā vecākā operatore Ruta Lūse

 Darbā skaitļošanas centra operatores: ( no kreisās ) Gunta Kalniņa, Ruta Lūse, Natālija Polņevska.
💻💻💻💻💻💻💻
Mašīnas ātri izskaitļo
Kolhoza «Ādaži» skaitļošanas centrs izveidots 1980. gada beigās, īsā laika posmā radīts darbaspējīgs kolektīvs. Izstrādāts matemātiskais nodrošinājums, ievadīta normatīvā informācija un izveidots datu apstrādes tehnoloģiskais process. Tagad skaitļotāji veic sekojošus uzdevumus: pamatlīdzekļu uzskaiti, ieskaitot to amortizācijas aprēķinu, materiālo vērtību uzskaiti celtniecības noliktavā (aptuveni 2000 nosaukumu), remontizmaksu uzkrāšanu un salīdzināšanu ar plānotām pa katru remontējamo objektu visās kolhoza remontdarbnīcās, autotransporta (aptuveni 300 automašīnu) darba uzskaiti, ieskaitot degvielas amortizācijas un šoferu darba algu aprēķinus. Lielfermā «Briljanti» tiek ieviesta saimniecības speciālistu izstrādātā automatizētā zooveterinārās informācijas vākšanas sistēma, kuras datu apstrāde notiek pašu skaitļošanas centrā. Tā darbība pie kolhoza apstrādājamās informācijas apjomiem ekonomiski pamatota: skaitļošanas centra darba algas fonds tiek segts tikai ar vienas autotransporta darba uzskaites apakšsistēmas izdevumiem! 

Mašīnas ātri izskaitļo
1983.03.10 Darba Balss (Rīgas rajons)
rajona preses grupas loceklis J. Čapiņš
💻💻💻💻💻💻💻
Pie drukas iekārtas Dainis Kauliņš
💻💻💻💻💻💻💻
VADĪBU ATVIEGLO SKAITĻOŠANAS CENTRS
Lauksaimniecības attīstību kopsaimniecībā «Ādaži» sekmē cieša sadarbība ar zinātni. Dažādas saimniecības nozarēs strādā četri zinātņu kandidāti, aspirantūrā mācības turpina vēl trīs ādažnieki. 1980. gadā kopsaimniecībā izveidoja skaitļošanas centru, kas ievērojami atvieglo ekonomistu darbu, nodrošina grāmatvedības uzskaiti, kontrolē zooveterināros darbus «Briljantu» lielfermā. Skaitļošanas centru apkalpo 10 cilvēki. Vadības sistēmu automatizācijas pilnveidošanas darbi turpinās.
Skaitļošanas centra matemātiķis Dainis Kauliņš darbā.
VADĪBU ATVIEGLO SKAITĻOŠANAS CENTRS
1983.03.31 Dzimtenes Balss
J. Čapiņš

💻💻💻💻💻💻💻
Ivars Dzenis darba procesā / 1985.gads

Skaitļošanas centrs atradās kopmītņu jaunā spārna pirmajā stāvā.

Tāpat kā citi kolhoznieki arī skaitļošanas centra darbinieki devās rudens talkās- Irina un Arnis kartupeļu novākšanā

Kārtējā talka-šoreiz biešu laukā

-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru