piektdiena, 2021. gada 15. janvāris

Pēteris Dambergs <>

Pēteris Dambergs

1909.09.03. Dundagas pag. Sīkraga Ķeļķos 
1987.25.04. Ādažos, apbed. Baltezera kapos
 
Pēteris Dambergs dzimis Sīkragā, zvejnieku Kārļa un Kristīnes Dambergu ģimenē. Pirmā pasaules kara gadus viņš pavada dažādās Igaunijas vietās - Kuresārē, Hāpsalu, Tallinā, kur apgūst arī igauņu valodu. 1925. gada rudenī pabeidz Dundagas pamatskolu. Vēlāk, pēc Valmieras pedagoģiskās skolas un Jelgavas Skolotāju institūta beigšanas, sāk strādāt par skolotāju Zaļeniekos. 1935. gadā viņš latviešu valodā saraksta lībiešu valodas mācību grāmatu. Pēc 2.pasaules kara strādā par privātskolotāju. Mirst 1987. gada 15. martā un tiek apglabāts Baltezera kapsētā.

* * *
* Literatūra un Māksla / 13.03.1989 
 


* Jūrmala ( 1980 - 1998 ) / 02.03.1989
 

* Literatūra un Māksla / 01.05.1987 

* * *
Atvadu rindas 

Ādažos 25. aprīli miris lībiešu kultūras darbinieks Pēteris Dambergs, tautskolotājs, kura vārds labi pazīstams somugristiem. Dzimis 1909. gada lībiešu zvejnieku ģimenē. 
Viņa jaunība sākās lībiešu kultūras atmodā Kurzemes jūrmalā. Mācīdamies Jelgavas skolotāju institūtā, P. Dambergs bija mēnešraksta «Līvli» pirmais faktiskais redaktors. Viņa lasāmgrāmata «Jemakiel lugdobrantOz ..» (Helsinki, 1935) ir lībiešu grāmatniecības virsotne, bet LVU studentiem rotaprintētas «Lībiešu tautasdziesmas» (Rīga, 1980) — jaunākā lībiešu grāmata. Viņš sacerējis arī vārdus dziesmām. Visu mūžu P. Dambergs vācis un devis pētniekiem uzticamus lībiešu valodas, folkloras un etnogrāfijas materiālus. Tie ietverti vairākos kapitaldarbos, kas iznākuši Tartu, Rīgā, Helsinkos, Tallinā no 1926. līdz 1981. gadam Helsinku universitātes profesors S. Suhonens 1975. gadā izdevis veselu viņa stāstījumu grāmatu — «Liivin kielen nāvtteita» Līdz S burtam tika veikts darbs pie Sīkraga lībiešu vārdnīcas, kas T. R. Vītso vadība sākās pirms 10 gadiem. 2. maijā P. Dambergu pēdējā gaitā Baltezera kapos pavadīja un atvadu vārdus latviski, lībiski un igauniski teica draugi un līdzgaitnieki no Rīgas, Ventspils, Tallinas, Tartu, Vīlandes un citām vietām. Bērēs piedalījās Rīgas ansambļi — «Līvlist» (kur P. Dambergs dziedājis un bijis valodas konsultants visus tā 15 darbības gadus) ar Konservatorijas prorektoru Dz. Kļaviņu, Brīvdabas muzeja «Skandinieki», Ventspils ansamblis «Kandla», igauņu komponists un arī lībiešu dziesmu autors, PSRS Tautas mākslinieks V. Tormiss, igauņu Dzimtas valodas biedrības (kuras biedrs bija arī P. Dambergs) zinātniskais sekretārs H. Ahvens, lībiešu valodas pētnieki filoloģijas doktori profesori E. Vēri un T. R. Vītso, docents M. Hints, sirmais lībiešu kapteinis O Stalts un A. Sulcs 

Atvadu rindas
1987.05.07 Dzimtenes Balss
M. Rudzīte


=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru