pirmdiena, 2014. gada 17. februāris

Picērijas atklāšana ^


Top picērija


·     Līdz ar dzelzs aizkara krišanu Latvijā pica kā ēdiens ienāk 80 to gadu beigās. Viena no pirmajām picērijām Latvijā tiek atklāta Ādažos 1988.gadā. Restorāns ir populārs un vienmēr pārpildīts. Lai rezervētu galdiņu jāizmanto paziņu paziņu kontakti. Latviešu un dienvidslāvu arhitektu kopīgi veidotājā ēkā galdiņi atrodas daļēji izolētās “kabatās” jeb istabās. Grezni aizkari, mīksti krēsli, sveču gaisma veido intīmu gaistoni. Ģimenes dodas uz picēriju svētkos, piemēram Zinību dienā - 1. septembrī. Picu pildījumi ir ļoti garšīgi un neatstāj vienaldzīgus pat vislielākos skeptiķus. Apetīti rosina atmosfēra un ēdiena eksotiskums.

·  Rīgā viena no pirmajām picērijām "Little Johnny's" tiek atvērta 1991.gadā. Taču, kas gan varētu būt labāks par karstu, tikko no krāsns izņemtu picu, no kuras pil izkusis siers? Pēc šādām picām 90.tajos gados “Little Johnny” rindās stāvēja visa vecuma pārstāvji. Tieši no ASV nāk tradīcija picas pildīt ar neierastām garšām un sastāvdaļām. Ēst – est.lv picērija “Zaļais Maksis” piedāvā “Brieža picu”, kuras sastāvā ir brieža gaļas desa un pat dzērvenes.

·   1994. gadā savu darbību sāk Pica Lulū, kas sevī iemieso jauneklīgu trakulīgumu. Eksotiskas picu receptes un neierastas mērces – Pica Lulū arī aizsāk picu piegādi Latvijā. Picu Lulū ir dibinājis savulaik viens no populārākajiem un atraktīvākajiem Latvijas pavāriem - Elmārs Tannis. Tannis ir Kanādas latviešu pēctecis, kurš1992. gadā par dzīvesvietu izvēlējās Latviju un ar oriģinālu, jautru un atraktīvu pieeju joprojām iepazīstina publiku ar dažādām etniskajām virtuvēm – meksikāņu, japāņu, u.c. Lulū picērijās patiesi var sajust ārzemniecisku atmosfēru. Klientus apkalpo komunikabli viesmīļi un skan enerģiska mūzika. Lulū picas ir pieejamas visu dienu un tieši šī picērija pirmā piedāvāja gardo Havaju picas versiju ar vistas gaļu un ananāsiem.

·         Amizanta ir sakritība, ka tajā pat laikā parādās televīzija ar nosaukumu “Picca TV”. Picca TV bija TV kanāls, kurš izveidots 1994. gadā, bet 1996. gadā, apvienojoties ar NTV-5, pārtapa par LNT. Tā īpašnieks bija Andrejs Ēķis. Šeit varēja redzēt ko neierastu un krāsainu, tostarp raibas reklāmas, animācijas filmas u.c., kā nacionālajos TV kanālos. Tā apmēram vienlaicīgi aizsākas komerctelevīzijas un picas ēdienu kultūra Latvijā.

·    Šobrīd populārākā picērija Latvijā ir “Čili Pizza”, kas savas picas arī piegādā klientiem. Pirmā “Čili Pizza” picērija Latvijā tika atvērta 2001. gada decembrī Liepājā. Četrpadsmit gadu laikā “Čili Pizza” picēriju tīkls paplašinājies līdz 23 picērijām Rīgā, Jūrmalā un Latvijas reģionu lielākajās pilsētās – Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā, Ogrē, Valmierā un Siguldā.


·  Picēriju apmeklēšana gadu gaitā ir kļuvusi par daudzu ģimeņu neatņemamu tradīciju, it īpaši, lai atzīmētu skolas sākumu vai citus svinīgus notikumus, jo picērijas vienmēr piedāvā īpaši veidotas bērnu ēdienkartes. Ēdienu klāstu papildina makaroni jeb pasta, salāti, plaša dzērienu izvēle un, protams, visdažādākās picas. Šobrīd Rīgā ir vairāk kā 60 restorāni, kas piedāvā ēdienkartes visadažādakajām gaumēm. Izvēlētos ēdienus iespējams gan ēst uz vietas, gan pasūtīt līdzņemšanai, kā arī lielākajā daļā restorānu tiek pēdāvāta ēdienu piegāde.

==========================================


TREJĀ SADARBĪBĀ 

Agrofirmā «Ādaži» atvērts jauns grilbārs picērija, kas uzbūvēta kopīgi ar Dienvidslāvijas firmu «Smelt» 45 dienās. Apmeklētājiem tur plašā izvēlē piedāvā aukstās un karstās uzkodas piecu veidu picas, grilvistas, grauzdētas sviestmaizes, saldējumu un atspirdzinošus dzērienus. Daudzus ēdienus agrofirmas pavāri gatavo pēc dienvidslāvu virtuves receptēm, ko viņiem iemācījis firmas «Smelt» pārstāvis Milans Močniks.
Četrdesmit deviņus procentus no picērijas būvei izlietotās summas veido agrofirmas «Ādaži» darbaļaužu paju iemaksas. Tagad ar tādiem pašiem savstarpēji izdevīgās sadarbības noteikumiem firma «Smelt» sāk celt sēklas kartupeļu glabātavu. Paredzēts uzbūvēt arī slimnīcas kompleksu agrofirmas darbiniekiem un viņu ģimeņu locekļiem.
* fragments no raksta "Trejā sadarbībā" - laikraksts "Darba Balss" / 26.05.1988.


Nodota ekspluatācijā 1988.gada 17.maijā


Picērijas atklāšanas pasākumā dejo Ināra Donika un Jānis Sirlaks


Picērijas atklāšanas pasākumu kuplina dejotāji - Ināra Donika un Jānis Sirlaks, kā arī  kultūras nama mūziķi un sieviešu vokālais ansamblis



































Dienvidslāvu pavārs Milans Močniks (no labās) māca cept picu savam latviešu kolēģim Uldim Briedim.









 




==

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru