svētdiena, 2015. gada 7. jūnijs

Ansamblis "Suvenīrs" ārpus Latvijas <>

1972.g.jūnijs / Suhumi
ĀDAŽI - SUHUMI 

Tas bija marta sākumā, kad Ādažu kolhozā ieradās nepazīstams cilvēks. Pirmrindas_saimniecības ļaudis pie viesiem jau pieraduši. Bet šoreiz ciemiņš ,sacīja:
- Esmu no Gruzijas. Suhumi rajona Cereteli kolhoza. Izlasīju laikrakstā «Izvestija» par jūsu pieredzi dārzeņu audzēšanā zem polietilēna plēvēm. Gribu iepazīties, kā jūs to darāt. 
Dienvidu kolektīvās saimniecības Valdes priekšsēdētājs M. Izorija Ādažos nodzīvoja trīs dienas, pamatīgi izpētīja ne tikai dārzniecību, bet arī pārējās ražošanas nozares un beigās ierosināja: — Varbūt sacentīsimies?
Bet kā to izdarīt, ja ražošanas nozares gauži atšķirīgas? Nolēma un līgumā ierakstīja, ka par uzvarētāju uzskatīs to kolektīvu, kuram būs lielāki plāna izpildes pārsnieguma procenti. 
Vasaras vidū notiks pirmā delegāciju apmaiņa un saceņsības pārbaudei ādažnieki brauks uz Suhumi Viņi nolēmuši iepazīties arī ar Cereteli kolhoza dārzeņu pārstrādes ceha darbu, kas ir teicami iekārtots un kura produkcija tālu pazīstama. Savukārt rudenī. kad Ādažu kolhozā notiks ražas svētki, viesos brauks gruzīnu saimniecības pārstāvji un pašdarbības kolektīvi. Tā plauks divu saimniecību draudzības koks. 

H. Avots

* Darba Balss / 06.06.1972



1972.g. / Suhumi

DEVĪZE - DRAUDZĪBA 

Saulainajās jūlija dienās grupa kolhoza «Ādaži» pārstāvju ieradās Gruzijā, Suhumi rajonā pie saviem sacensības partneriem Cereteli kolhozā. Mūs uzņēma ļoti sirsnīgi,  atceras kolhoza «Ādaži» partijas komitejas sekretāre D. Dzirkale. Jau pirmajā dienā bijām pieņemšanā pie Suhumi rajona izpildu komitejas priekšsēdētāja B. Sičinova. Tajā piedalījās visi nodaju vadītāji, kā arī partijas rajona komitejas organizatoriskās dalas vadītājs. Bet tad, kad posāmies atceļā, mūs pieņēma partijas rajona komitejas pirmais sekretārs B. Tužba.
Tālajā Abhāzijā, tāpat kā Padomju Latvijā, dzīvo un strādā draudzīgs dažādu tautību kolektīvs. Cereteli kolhozā kopā ar gruzīniem strādā abhāzieši, armēņi, krievi, grieķi un citu tautību pārstāvji. Jāatzīmē, ka te katru mūsu republikas pārstāvju tikšanos prasmīgi izmantoja padomju tautu draudzības propagandai. lr jāatzīst patiesība, ka Suhumi rajonā lauksaimniecībā ir smagi darba apstākļi. Lauki izvietoti stāvo kalnu pakājēs, tālab tajos pamatā ir roku darbs. Suhumi rajonā, tāpat Ceretali kolhozā, galvenā lauksaimniecības kultūra ir tabaka.

Abu saimniecību pārstāvju tikšanās un draudzīgā sacensība jau devusi tīri praktiskus rezultātus. Gruzīnu draugi pārņēmuši ādažnieku pieredzi broileru audzēšanā plēvju mītnēs. Savukārt viņi dos pretī kukurūzas sēklas. Tāpat kolhoza «Ādaži» konservu ceha meistari mācījās Cereteli laukkopju pieredzi dažādu lauksaimniecības kultūru konservēšanā.
Tā, lūk, pati dzīve neapstrīdami pierāda, ka jebkurā mūsu plašās Padomju zemes vietā ir ne tikai labi draugi, bet var arī daudz ko vērtīgu apgūt, kaut arī ražošana būtu tik atšķirīga kā Latvijai un Gruzijai. Taču vērtīgākais ieguvums ir abu kolektīvu draudzība, ko apstiprināja solījums, ka Cereteli kolhoza pārstāvji katrā ziņā rudenī apciemos Ādažus. Un vēl viena raksturīga iezīme: Suhumi rajona laikraksts joti plaši informēja par Latvijas kolhoznieku viesošanos saulainajā Abhāzijā, par viņu gaitām šīs viesošanās laikā.

 D. Palejas teksts
* Darba Balss / 29.07.1972

* Darba Balss / 29.07.1972



1972.g. /  Suhumi


Abhāzija


Abhāzija




 


Iepazīt nozīmē mācīties 

Četras dienas mūsu rajonā viesojās brālīgās Gruzijas Suhumi rajona un Ceretelli kolhoza pārstāvju delegācija; Viņi sīki iepazina sacensību partnera kolhoza «Ādaži» saimniekošanas metodes, tikās ar rajona vadošajiem darbiniekiem. LKP Rīgas rajona komitejas pirmais sekretārs Tumovs-Beķis sīki iepazīstināja ar ražošanu rajonā, tās īpatnībām, izaugsmi un nākotnes perspektīvām. LLKJS rajona komitejas sekretāre I. Endziņa dalījās pieredzē ar savu kolēģi no Suhumi rajona komitejas J. Canturiju.  Sacensības partneriem no saulainās dienvidu republikas loti patika ražošanas organizācija kolhozā «Ādaži». Cereteli kolhoza priekšsēdētājs M. Izorija tā arī pateica: daudz kas mums no redzētā noder. Un to mēs aizvedīsim līdzi mājās, centīsimies izmantot savā saimniecībā. Ne velti viesu sastāvā ietilpst kolhoza vecākais mehanizators S. Akopjans, agronoms G. Papazjans un citi atbildīgi darbinieki. Suhumi rajona izpildu komitejas lauksaimniecības pārvaldes galvenā zootehniķe V. Habulava sajūsminājās par Latvijas brūno govju šķirni, par kolhoza Eimuru fermas ražīgo ganāmpulku. interesējās par lopu ēdināšanas un zootehniskajiem pasākumiem. Dzīvu interesi un pārrunas izraisīja dārzniecības un palīgražošanas uzņēmumu apskate. celtniecība kolhozā. Pēc lietderīgām sarunām, pieredzes un domu apmaiņas ražošanā ādažnieki, būdami viesmīlīgi saimnieki. iepazīstināja viesus ar Rīgas ievērojamākajām vietām, parādīja mūsu Jūrmalu, kas mīksto, zeltaino smilšu dēļ guva milzīgu piekrišanu. Tikai neviens dienvidnieks neriskēja peldēties, esot ļoti auksts. Apskatījuši Salaspils memoriālu, viesi nolika ziedus.

V. Vecvagare 

* Darba Balss / 28.06.1973

1972.g./ Irkutska / Jakutija

1972.g. jūlijs / Irkutska

1972.g. jūlijs / Aldana


"Draga" - zelta smilšu sijātājs / 1972.g.jūlijā Aldanā

1972.g. jūlijā / Aldana



===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru