piektdiena, 2021. gada 12. februāris

Dainis Sprindžuks <>

DAINIS SPRINDŽUKS
agronoms, zemnieku saimniecības īpašnieks

“Dzīvē nav nejaušību, visam ir savs pamatojums”, tā saka Dainis Sprindžuks, vērīgs, pedantisks latvietis, kas savu mūžu veltījis ZEMEI. “ZEME pieder DIEVAM un tā ir jākopj”.Tas ir Daiņa dzīves moto, kam viņš ir bijis uzticīgs.

Dainis Sprindžuks dzimis Daugavpils rajonā, Rubeņu pagasta “Austrumu” mājās 1941. gadā, piecu bērnu ģimenē kā jaunākais bērns. Savas skolas gaitas viņš uzsāk Aizupes četrgadīgajā pamatskolā, kas bija Bebrenes pamatskolas filiāle. Tālāko izglītību ieguvis Bebrenes vidusskolā, 1960.gadā Dainis iestājas Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā Jelgavā. Pēc akadēmijas pabeigšanas, gadu dienē armijā. Pēc atgriešanās Dainis Sprindžuks uzsāk darbu Lejaskurzemē kā agronoms. Kopš 1970.gada Daiņa darba gaitas saistās ar Ādažu kolhozu, kur viņš strādā kā augu aizsardzības agronoms.
90.gados pēc akciju sabiedrības “Ādaži” izjukšanas, Daiņa uzticība zemei nezuda. Pirmajā patstāvīgajā saimniekošanas gadā tika iestādīti 4 ha kartupeļu. Iegūtā peļņa tika ieguldīta tālākai saimniecības attīstīšanai. Jaunās mājas un zemnieku saimniecību Ādažos Dainis Sprindžuks nosaucis savu senču māju vārdā par “Austrumiem”. Tēva mājas un tēvs Daiņa dzīvē ir atstājis paliekošu iespaidu: pamatīgums un mērķtiecība redzama arī viņa celtajā mājā. 
Daiņa vērīgums un darbīgums izpaužas arī mīlestībā pret ziediem. Veiksmīgi nodarbojoties ar ziedu audzēšanu un pārdošanu, viņš guva iespēju uzcelt māju un iegādāties traktoru. 

Daiņa Sprindžuka ģimenē izskoloti divi dēli un meita. Kopā ar sievu Marjanu daudz pūļu veltījuši bērnu izglītošanai. Abi dēli studējuši Amerikas Savienotajās Valstīs. Sprindžuku dzimtai raksturīgais pamatīgums un mērķtiecība izpaužas arī “Austrumu” saimnieka bērnos: Daiņa Sprindžuka vecākais dēls Māris (30) ir Latvijas Saeimas deputāts, Tautas partijas biedrs, Saeimas Eiropas lietu komisijas loceklis; meita Ilze (32) ir ekonomiste, jaunākais dēls Jānis (27) arī ekonomists, strādā somu firmā “Sampo”. 

2002.gada aprīlis
Sagatavoja 11.a klases skolnieks Artūrs Vanagelis
Konsultante - skolotāja Daina Grunvalde

🍏 🍏 🍏 🍏 🍏 🍏 🍏

KĀ TAD IR AR ĶĪMIJU?
1988.08.13 Darba Balss (Rīgas rajons)
Sprindžuks, D.
🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎

Audz, bērniņ!
1980.11.06 Darba Balss (Rīgas rajons)
Veckalne, S.

=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru