sestdiena, 2015. gada 19. decembris

Atmiņu Suvenīrs (2/11) / VIA "Suvenīrs" <>


Kultūras namā strādā 12 algoto darbinieku. No visiem kolhoza "Ādaži" kultūras nama pašdarbības kolektīviem vispirms jāatzīmē ansamblis "Suvenīrs", ko vada I.Kraucis, solisti: J.Krūzītis, J.Vanags, D.Vanaga, L.Vambute, I.Jagere. Minētais ansamblis savas samērā īsās pastāvēšanas laikā iemantojis klausītāju atsaucību un guvis labus panākumus Latvijas PSR estrādes ansambļu skatē-festivālā "Liepājas Dzintars"-71  un festivālā "Dzintara taure"-72 (Kauņā - laureāta nosaukums un balvas). Bez minētajiem pasākumiem organizēja arī koncertus Rīgas sporta manēžā, tos apmeklēja 13 tūkst. klausītāju.
 * teksts no Dainas Kukeles diplomdarba "Rīgas rajona kolhoza "Ādaži" vēsture 

DZIED "MAZAIS SUVENĪRS» /  «Suvenīra» solists Ojārs Grīnbergs ar meiteņu vokālo ansambli

Dziesmas un tāli ceļi 

Rajona kultūras darbinieku draudzības "uguntiņā" spēlēja kolhoza «Ādaži» estrādes orķestris Suvenīrs. Ar emocionālu izpildījumu sevi pieteica trīs jaunās dziedātājas Laima Krūzīte, Valda Roze, Indra Lapiņa, ko orķestra kolektīvs dēvē par «mazo suvenīru». Konferansjē lomā iepriecināja Ilmārs Piruškins. Kultūras darbinieku viesis šai vakarā bija iemīļotais komponists Raimonds Pauls.

Vakara otrā daļa bagātināja zinātkāro prātu. Republikas fiziskās kultūras institūta dekāns Vladimirs Anaņins demonstrēja diapozitīvus un stāstīja par tālās Āfrikas republiku Kongo un savām trenera gaitām tajā.
 
A. Neiburga
* A.Neiburga "Dziesmas un tāli ceļi" - laikraksts "Darba Balss" ( 30.12.1971. )

***

Pirms kādas nedēlas afišas Olainē vēstīja. ka koncertu sniegs kolhoza «Ādaži» estrādes ansamblis "Suvenīrs" ar Ojāra Grīnberga piedalīšanos. Pasākumu organizēja kinoteātra «Nākotne» direkcija. Kinoteātra direktore Rasma Vilciņa pastāstīja. ka uz abiem koncertiem-pārdots ap 1000 biļešu. 
 
«SUVENĪRS» OLAINĒ
1973.03.24 Darba Balss (Rīgas rajons)

***

"Sigulda" un "Suvenīrs" - pirmie

Republikāniskajā estrādes orķestru un ansambļu skatē Liepājā mūsu orķestris «Sigulda» orķestru grupā un kolhoza «Ādaži» estrādes ansamblis «Suvenīrs» ansambļu grupā izcīnījuši pirmās vietas. Par labāko solistu (atzīts «Siguldas» dziedātājs Vilnis Breže, bet trešās vietas ieguvuši siguldiete Ārija Bronka un «Suvenīra» solists Jānis Vanags. Siguldas kultūras nama direktors Māris Namnieks, šoreiz būdams orķestra mūziķis atzīts par labāko instrumentālistu.

 l. BŪMANE
* Darba Balss / 29.07.1971


Ēriks Ceļdoms


"Suvenīra" suvenīrs 
Sestdienas vakarā Valmieras kultūras namā viesojās kolhoza «Ādaži» estrādes ansamblis «Suvenīrs», ko vada I. Kraucis. Tikšanās bija gaidīta. Par to liecināja skopais, bet izteiksmīgais uzraksts pār afišu - «Visas biletes izpārdotas». «Centīsimies lai tiem, kam slikts garastāvoklis, tas uzlabotos. kam labs, - lai tas tik drīz nepazustu,» ar šādu apņemšanos ādažnieki uzsāka koncertu. Savu solījumu viņi turēja. Gluži nemanot, par vakara valdnieci kļuva dziesma, pakļaudama sev gan tās izpildītājus, gan klausītājus. Viesi sev līdzi bija atveduši daudzu komponistu, bet visvairāk gan R. Paula, V. Kaminska, L. Vambutes un M.Kublinska melodijas. Brīvi, humora caurstrāvotas J. Krūzīša dziedājumā skanēja R. Paula «Skopa vīra kāzas» un «Somu pirts». Arī dziesmas "Zilā" un «Savādā vasara» D. Vanagas un J. Vanaga sniegumā vajadzēja atkārtot. Aplausi ilgi nerimās pēc M. Kublinska «Kādēļ šķīri mūs» А. Jageres izpildījumā. Patīkamu pārsteigumu sagādāja L. Vambute ar vienu no savām jaunākajām dziesmām - «Tuvums». «Suvenīra» programmā skanēja daudzas mazāk dzirdētas melodijas. Tādas kā V. Kaminska «Atkal rudens» un «Sadzīves dziesmiņa par Pēteri» uzreiz ieguva klausītāju nedalītu atzinību. Dziedājuma ekspresivitāti palīdzēja kāpināt gan gaismas efekti, gan meistarīgais atskaņotājaparatūras regulējums. Nemanot bija pagājis laiks, izskanėjusi pedējā melodija, un dziesmu festivāla «Liepāja-71» laureāti atvadījušies. Neatlaidīgs radošs darbs, mīlestiba uz dziesmu saliedējuši ansambļa daübniekus vienotā mākslinieciskā kolektīvā. Par šo darbu un mīlestību paldies!

«Suvenīra» suvenīrs
1972.01.26 Liesma (Valmiera)
Liepiņa, S.


===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru