sestdiena, 2017. gada 27. maijs

Bērnības un pilngadības svētkos <>



Svētki vismazākajiem 


27. jūnijā, Padomju jaunatnes dienas ieskaņā, Ādažu kolhoza kultūras namā notika lieli svētki pašiem mazākajiem kolhozniekiem. 
 Rīta saules apspīdēti, pūtēju orķestrim skanot, mazie knīpas un knauķi kopā ar māmiņu, tēti un kūmām ieradās svinību vietā. Mazos sveikt bērnības svētkos bija atbraukuši Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieki — Vera Singajevska, Tālivaldis Āboliņš un Pēteris Grāvelis, kā arī vīru vokālais kvartets. Šī saulainā diena mazajiem ādažniekiem ilgi paliks atmiņā ... 


Svētki vismazākajiem
1981.07.01 Padomju Jaunatne
no labās: Anta Krūmiņa, Rūdolfs Plēpis





Rūdolfs Plēpis

no labās: Vera Singajevska, Tālivaldis Āboliņš

no kreisās: Inta Virza, Juris Virza, Līga Virza


no labās: Vera Singajevska

Kultūras nama darbinieki pēc veiksmīgi novadīta pasākuma




* Darba Balss / 08.08.1970

* Darba Balss / 08.08.1970 

============  svētki  Carnikavā ============


AUDZIET LIELI!

Zeltītais rudens šķiet ienācis Carnikavas kultūras namā. Zāle skaisti dekorēta dzeltenām lapu vijām un vēliem rudens ziediem. Abās pusēs skatuvei latviešu tautas dziesmu teksti par bērnu tikumu. Virs skatuves transparents «Lieliem augt un ceļus veikt, tālus - katrā ziņā».  Simboliski vārdi. Padomju zemē nav nesasniedzamu zinību kalnu, tālu ceļu. Arī mazajiem carnikaviešu bērniem lielā dzīve plaši atver savus vārtus. Tieši tādēļ ar tādu sirsnīgu mīlestību par viņiem tāpat kā tūkstošiem viņiem līdzīgu, rūpējas ne vien vecāki un kūmas, bet arī sabiedriskās organizācijas. Šodien mazo pilsoņu svētki, pirmie viņu mūžā. Vārdības kopā pulcējušas 14 meiteņu un zēnu, daudzi no viņiem zvejnieku bērni. Pilno skatītāju zāli pāršalc koklētāju ansambļa atskaņoto tautas dziesmu melodijas. Gājiena priekšgalā divas meitenītes tautiskos tērpos puķu groziņiem rokās. Viņas kaisa ziedus. Nāk mazie jubilāri ar vecākiem un kūmām. Svētkus atklāj Ādažu ciema izpildu komitejas priekšsēdētājs b. Apsītis. izaugt par krietniem sava darba darītājiem, garīgi bagātiem. ar saules siltumu sirdīs, kas pavadītu visās ceļa gaitās — šodienas gaviļniekiem novēl Carnikavas palīgskolas direktore b. Lejniece. Pēc tam izsniedz vārda došanas apliecības. Pirmo dokumentu savā mūžā saņem Inese Līviņa, māsas Līga un Māra Rikardes, brāļi Arnis un Haralds Reides un citi. Visiem viņiem dāvanas un ziedi. Koklētāju ansamblis katru mazo jubilāru pavada ar tautas dziesmu skaņām. Seko svētku koncerts, kurā bez kultūras nama trio savu māku rāda arī mazie baleta pulciņa dalībnieki Zaiga Bērziņa, Zanda Alksne un Vitauts Markevics. Bet vislielāko pārsteigumu sagādā Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces Veras Singajevskas priekšnesumi, kurus mazie un lielie skatītāji uzņem nerimstošiem aplausiem.
Skaistie svētki beigušies. pieliedami sirdis ar gaišu prieku un neaizmirstamām atmiņām.

V. EŅGELA teksts un foto 
 * Darba Balss / 30.10.1960



Cik skaisti, kad esi jau liels

Drūmais un lietainais pagājušās sestdienas rīts izvērtās par jauku dienu un brīnišķīgu vakaru, kad orķestra skaņu ritmā aiz pašiem mazākajiem bērnu baleta studijas audzēkņiem, kas kaisīja ceļā ziedus, no zvejnieku arteļa sarkanā stūrīša uz kultūras namu devās pirmie piecpadsmit Carnikavas pilngadības svētku dalībnieki. Meijām un vītnēm greznotajā kultūras nama zālē virs skatuves Ojāra Vācieša rindas: «Šodien tu kā strauts, kas šalcot plūst, ieej straumē varenā un lielā. Tālāk jaunība un ceļš pret kalnu būs». Svētkus atklāja Ādažu ciema padomes priekšsēdētājs b. Apsītis. Pēc tam runāja Carnikavas palīgskolas direktore b. Lejniece. Stāstot par varonīgiem un priekšzīmīgiem padomju jauniešiem, kas guvuši lielas uzvaras mūsu zemes jauncelsmes darbā, viņa aicināja arī pilngadības svētku dalībniekus sekot to paraugam un būt priekšzīmīgiem kā darbā, tā uzvedībā. Pilngadības apliecības izsniedza ciema padomes priekšsēdētājs. Jubilārus apsveica no rajona partijas un komjaunatnes komitejām, zvejnieku arteļa valdes, vecāku pārstāvis. Zvejnieku arteļa «Carnikava» priekšsēdētājs b. Tutins pasniedza veltes labākajiem kolhoza darbiniekiem, bet kultūras nama vadītājs b. Āboliņš pašdarbības kolektīvu dalībniekiem. Apsveicēju rinda tomēr vēl nebija galā. Ziedi, veltes un visjaukākie novēlējumi pilngadniekiem no tuviniekiem un draugiem. Daudz ziedu. Dažam labam gaviļniekam to pilns klēpis. Noslēgumā pilngadības svētku dalībniece jauniete b. Rozenberga pateicās svētku rīkotājiem un visu jubilāru vārdā solījās izpildīt labos novēlējumus, dzīvojot un strādājot pilnvērtīgu padomju pilsoņu dzīvi. Sekoja koncerts, kuru sniedza Valsts Filharmonijas soliste Ārija Simsone, Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks Arturs Lēpe un pianists Jāzeps Lindbergs. Deju vakaru ievadīja ar kopēju polonēzi.

A. Jēgera teksts, R. Sokolovska foto 



  * Darba Balss / 26.08.1960


===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru