otrdiena, 2017. gada 2. maijs

Ugunsdzēsēji Ādažos ^




* Darba Balss / 23.01.1966
🚬 🚬 🚬


Tagad šai ēkā mitinās pašvaldības policija











======================
PATĪKAMI ATSKATĪTIES

Ādažu kolhoza klubā pulcējās rajona ugunsdzēsēju aktīvs - cilvēki, kas ne tikai prot priecāties par skaisto uguns liesmu kamīnā vai pavardā, bet kuru ikdienas rūpes ir, lai šī pati liesma nepārvērstos dabas stihijā. Tagad brīvprātīgo ugunsdzēsēju sejās svētku noskaņojums. Vienai no labākām rajona komandām - Ādažu kolhoza - šajā darbā jau apritējuši divdesmit gadi. Komandas priekšnieka A. Graudiņa vadībā izvērsts plašs profilaktiskais darbs, nelaimē daudz palīdzēts apkārtējām saimniecībām. Ādažnieki ir arī ugunsdzēsības lietišķā sporta entuziasti. Viņi ierīkojuši savu stadionu, regulāri notiek mācības. Tāpēc bija iespējams gūt daudz uzvaru ugunsdzēsēju sacensībās un pat republikas brīvprātīgo ugunsdzēsēju sociālistiskajā sacensībā. Rosīgi un pašaizliedzīgi vienmēr ir arī Vangažu dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas ugunsdzēsēji. Šī komanda atskatās uz desmit darba gadiem. Pērn nācies izbraukt uz ugunsgrēkiem vairāk nekā četrdesmit reižu, glābjot no liesmām mežus, likvidējot nelaimes tuvējās saimniecībās. Vangažnieku veikums jau vērtējams  gandrīz kā profesionāls: iegūta pirmā vieta republikā pirmās grupas «B» klasē. Tas lielā mērā komandas priekšnieka A. Aistera nopelns. Savā svētku dienā abas komandas saņēma daudz apsveikumu un balvu. Sarīkojumā notika arī konkurss par labāko ugunsdzēsības noteikumu propagandas vitrīnu. No 22.vitrīnām žūrijas komisija par labāko atzina «Lauktehnikas» rajona nodaļas veidoto. Konkursam rūpīgi bija gatavojušies kolhoza «Ausma» brīvprātīgie ugunsdzēsēji, materiālus vitrīnai vācot īpašā veidā pa kopsaimniecības ražošanas objektiem un kolhoznieku mājām. Tikai dažas nepilnības noformējumā nedeva iespēju iegūt vairāk par veicināšanas prēmiju. Otro un trešo vietu ieguva Ādažu kolhoza un Bulduru sovhoztehnikuma BUB pirmorganizāciju stendi. Ugunsdzēsēju «Uguntiņā» sarīkojuma dalībniekus iepriecināja Ādažu kolhoza estrādes ansamblis.

PATĪKAMI ATSKATĪTIES
1971.04.03 Darba Balss (Rīgas rajons)
Petkeviča, R.
====================
BUK sporta laukums





Ugunsdzēsēju sacensības Ādažu astoņgadīgās skolas sporta laukumā
 ( tagad Līgo laukums )

Laimes smaida vaibsti 
Ugunsdzēsēju sarīkojumā, kas kolhozā «Ādaži» notika tajā vakarā, kad pēdējo reizi stadionā aicinātas rajona komandas izcīnīja «Ādažu balvu» ugunsdzēsības lietišķajā sporta veidā, saņemt savu godalgu devās arī Viktors Kivirenko. Ko viņš dara šodien, kad Ādažu balvu vairs neizcīna?  
čempions Rīgas stacijā

- Šodien viņš turpina treniņus, bet pagājušā gada augustā Mikelandželo un Ticiāna dzimtenē Trento pilsētā Viktors kopīgi ar visu PSRS komandu kļuva par pasaules čempionu vīrišķīgajā ugunsdzēsības sportā.  Jebkurā sporta veidā ir liels gods būt par pasaules čempionu. Kā kolhoznieks par tādu kļuva? Skolā Viktors bija līdzīgs citiem: katru gadu pieveica pa pakāpienam, kamēr uzkāpa vidusskolas beigšanas kalnā. Sajuzdams fizkultūras vilinājumu, jauneklis tam nepārtraukti sekoja. Tad nāca iestāju pārbaudījumi un mācības Dņepropetrovskas fizkultūras tehnikumā, iepazīšanās ar virkni sporta novirzienu stadiona sarkanbrūnajā celiņā. Te kādā dienā 100 m tiek pieveikti 10,5 sekundēs. Tas ir impulss sasniegt PSRS rekordu. Vēlāk gan izrādās, ka pieveikt pietrūkstošās 4 sekundes desmitdaļas ir grūtāk, nekā pabeigt pašu tehnikumu.  Mācību laikā Viktors iepazīstas un apgūst ugunsdzēsības lietišķā sporta veida iemaņas un tad atklājas, ka te PSRS rekords ir pieveicams. Vietējās sacensībās tas tiek pārsniegts par 3 sekundes desmitdaļām, taču apstākļu sagadīšanās dēļ rekorda labojumu neieskaita.
- Panākumi kavējas.1972./73. gadā treniņos Viktors bieži PSRS rekordu pārspēj, bet atbildīgās sacensībās virknējas neveiksmes. Uztraukums par daudz sapin, un panākumi, pēc kuriem jaunietis tā tiecas, nedodas rokā.. _Tikai 1974. gadā Viktors uzlabo PSRS rekordu; pēc neilga laika to atkārto.  PSRS čempiona godā iekļūt Viktoram laime ir smaidījusi pieckārt. Bet Latvijas rekords padevies turpat duci reižu. Taujāts par nākotnes nodomiem, Viktors kļūst nopietns. Esmu kļuvis starptautiskās klases sporta meistars un pasaules čempions. Kas zin, cik ilgi laime mani lutlnās. Ādažos varētu izaudzināt jaunu komandu un jaunus čempionus, pat rekordistus. Sporta laukums un inventārs ir piemērots, tikai vajadzīga zāle ziemas nodarbībām jaunceļamajā vidusskolā. 

Laimes smaida vaibsti 
1978.02.21 Darba Balss (Rīgas rajons) 
Juhta, H.
=============
Republikas ugunsdzēsēju sacensības
Daudz laužu pulcināja sporta biedrības «Vārpa» stadions Jēkabpilī. Trīs dienas te ilga republikas brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības ugunsdzēsības lietišķā sporta veida sacensības. Mūsu pilsētā tās notika pirmo reizi. Sacensībās piedalījis 80 pilsētu un rajonu komandas, kopskaitā apmēram 600 dalībnieku. Tie bija pieredzējuši ugunsdzēsēji viņu vidū 12 sporta meistari, 21 meistarkandidāts, 80 dažādu sporta klašu pārstāvji. Ugunsdzēsēji sacentās trīs sporta veidos: sagatavošanās uguns dzēšanai, ugunsdzēsēju stafete un 100 metru šķēršļu joslas pārvarēšana. Četrdesmit cilvēku tiesnešu grupu vadīja republikas kategorijas tiesnesis E. Jakobsons. Ceturtajā sacensību grupā starp 28 sieviešu komandām pirmo vietu izcīnīja Talsu rajona Rojas zivju konservu kombināta ugunsdzēsēji Otrajā vietā «Rigas manu faktūras», bet trešajā Rīgas rajona kolhoza «Ādaži» komandas. 
 uzvarētāja kausu Rīgas rajona komandai pasniedz rajona izpildkomitejas
priekšsēdētāja vietniece, plānu komisijas priekšsēdētāja

Vīriešu komandas pirmajā grupā rezultāti ir šādi: pirmajā vietā kolhoza «Ādaži», otrajā Rīgas pilsētas, trešajā Talsu rajona specializētās PMK ugunsdzēsēji. Trešajā sacensību grupā pirmie bija Liepājas rajona kolhoza «Banga», otrie zvejnieku kolhoza «Uzvara», trešie Talsu rajona kolhoza «Dzimtene» ugunsdzēsēji. Uzvarētāji saņēma republikas brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības Centrālās padomes  ceļojošos kausus, 33 goda rakstus, 22 diplomus, daudz vērtīgu piemiņas balvu. Īpašu Goda rakstu saņēma republikas kategorijas tiesnesis autosportā jēkabpilietis M. Jaudžems. Īsā intervijā republikas brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības Centrālās padomes vecākais instruktors republikas kategorijas tiesnesis ugunsdzēsības lietišķajā sportā, šo sacensību atbildīgais sekretārs N. Līgers teica: Mēs pirmo reizi Jēkabpilī organizējam sacensības. Pilsētas stadions deva iespēju tās organizēti aizvadīt. Vērtējot rezultātus, var sacīt, ka sacensību dalībnieku sporta meistarība ir cēlusies.
Sacensību norises moments
Republikas ugunsdzēsēju sacensības
1979.06.26 Padomju Daugava (Jēkabpils)  
sabiedriskais korespondents I. Vainmans,

===================
CĪŅA BIJA ASA

Komandu kopvērtējumā: pirmajā vietā KPFSR, otrajā — Ukraina, trešajā — Maskava, ceturtajā —- Latvija, piektajā — Uzbekija.
  Jaunus PSRS rekordus uzstādīja 100 m šķēršļu joslas pārvarēšanā ( 16.7 sek ) 
Rīgas rajons kolhoza «Ādaži» pārstāvis V.Kivirenko
Uzkāpšana mācību tornī ar āķkāpnēm


Kad uzvaru izšķir sekundu desmitdaļas, cīņa ir sevišķi asa

Uzvarētāju apbalvošana. Divcīņā bronzas medaļu saņem mūsu republikas izlases dalībnieks N. Sorokins

Sacensības izbīdāmo kāpņu uzstādīšanā.

CĪŅA BIJA ASA
1974.09.05 Zvaigzne
🚒  🚒  🚒
Ādažu BUK izcīna 1974.g. republikas čempiona titulu


"Ādažos" - labākie 
Divas dienas Kuldīgā notika Latvijas PSR Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības 
padomes 23. sacensības ugunsdzēsības sportā. Vienlaikus notika arī sporta 
biedrības «Vārpa» meistarsacīkstes. Gandrīz visās disciplīnās redzami pārāki 
bija Rīgas rajona kolhoza «Ādaži» pārstāvji. Vienīgā disciplīna, kur 
«lauru vainags» bija jāatdod citiem, izvēršanās kaujai. Uzvarēja saliedētie 
Talsu rajona Ļeņina kolhoza sportisti. Perspektīvas ir arī Rīgas un Jūrmalas 
pilsētu BUK vienības. REZULTĀTI. I grupa. 100 m škēršļu josla. 
V. Kivirenko 17,4, V. Rozgalis 17,4, A; Semjonovs 18,0 
(visi Rīgas raj. kolhozs «Ādaži»), Triecienkāpnes. V. Rozgalis 14.8,
V. Kivirenko 15,0. V. Alferovs (visi Rīgas pils. BUK) 15,9. izvēršanās kaujai.
Talsu raļ. Ļeņina kolhozs 4x1oo m stafete. «Ādaži» 1:15,7, Rīgas pils. BUK 1:18,1,
Talsu raļ. Ļeņina kolhozs 1:26,6. Kopvērtējums. «Ādaži» 12 502,
Rīgas pils. BUK 10 087, Talsu raļ. Ļenina kolhoza. BUK 9336 p. Ml grupa.
100 m šķēršļu josla. P.. Skrebs 18,8, I. Truškovskis 19,1, D. Popovs
(visi «Ādaži» II) 19,6. Izvēršanās kaujai. Talsu raj. kolhozs «Dzimtene» 50,0,
Jūrmalas zvejnieku kolhozs «Uzvara» 58,8, «Ādaži» II 1:07,0. 4x1oo m stafete.
Daugavpils raj. kolhozs «Zemgale» 1:27,0, Dobeles LLT Auces nodala 1:29,9,
«Uzvara» 1:34,6.

«Ādažu» komandas dalībnieks sporta meistars A. Semjonovs distancē.
"Ādažos" – labākie
1976.06.17 Sports (Latvijas PSR Sporta biedrību izdevums)
GRŪBE, U.


Ādaži-79
Krāšņi uzpostajā sporta laukumā notika kolhoza «Ādaži» ceļojošā kausa izcīņa ugunsdzēsības sportā. Šīm tradicionālajām sacensībām sākums meklējams jau 1971. gadā. Sezonas vainagojuma starti varēja sākties ar sportam neierastu (un neparastu) noskaņojumu, proti, atvieglinājuma sajūtu. Jā, jā, pēc grūtajām cīņām PSRS meistarsacīkstēs Orenburgā, kur ādažnieki kļuva par valsts vicečempioniem, varēja to atļauties. Viens interesants moments kauss līdz šim nebija aizceļojis no Ādažiem ne reizi. Un sacensības taču rit savās mājās, kur pat «sienas palīdzot», kur nu vēl varenais pašmāju putēju orķestris! ... Rit pēdējie priekšdarbi gan mazajām tautumeitām un solīdajam tiesnešu korpusam, gan skatītājiem un šīsdienas galvenajiem varoņiem deviņu komandu sportistiem. 
Ādažu ugunsdzēsēju komanda atklāšanas parādē.

Un ko redzēt te gana. Visus labākos no Latvijas, mūsu ziemeļu kaimiņrepublikas Igaunijas izlasēs puišus un vēl šāgada PSRS čempionus Vissavienības «Dinamo» izlases astoņus labākos vīrus no Minskas. Sezonas izskaņas sacensības risinājās it sīvas. Gan visu atzītie meistari, gan arī mazāk pieredzējušie sevi netaupīja un nežēloja. Kā paraugs jāmin ādažnieku sabiedriskais treneris A. Graudiņš, kura pērkondimdošā balss skanēja, uzmundrinot jaunām «batālijām» savus audzēkņus. Un tomēr šī kausa izcīņas draudzīgais gars šoreiz ņēma virsroku. Kolhoza partijas un sabiedriskās organizācijas bija daudz darījušas, lai šajās dienās būtu ne tikai godīga spēkošanās, bet arī gaiša svētku noskaņa. Bet kopvērtējumā, protams, uzvarēja Ādažu I komanda. Uzvarētāji. 100 m šķēršļu josla. V. Cavkins (Ādaži I) 17,1. Komandām. «Ādaži» I. Kāpšana ar āķa kāpnēm. A. Kernens (Igaunija), V. Cavkins abiem 15,3. Komandām. «Ādaži» I. 4x1oo m ugunsdzēsības stafete. «Ādaži» I 1:08,7. Vingrinājums «izvēršanās kaujai». «Ādaži» I 48,0. Kopvērtējums. «Ādaži» I, Igaunija, «Dinamo» CP.

Ādaži-79
1979.10.17 Sports (Latvijas PSR Sporta biedrību izdevums)
Čapiņš, J

-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru