pirmdiena, 2017. gada 17. jūlijs

Motobola fotomirkļi <>

Vīri, kuri spēlēja Ādažos, par padarīto laukumā saņēma algu, bet ziemā, klusajā periodā, devās kolhoza darbnīcās skrūvēt traktorus.









70.gados trīs brāļus Zirņus zināja ikviens, kurš kaut mazliet interesējās par sportu. Pagājušā gadsimta 60.-70. gados motobols bija ārkārtīgi populārs sporta veids. Sacensības klātbūtnē vēroja pat vairāk nekā 10 tūkstoši skatītāju.



Katrreiz pilnajās tribīnēs neiekļuvušie līdzjutēji sēdēja uz visām ap laukumu esošajām sētām un pat „karājās” kokos, lai tikai redzētu iemīļoto komandu spēli.



Motobols – nākotnes futbols! Tāds uzraksts pirms daudziem gadiem greznojās, piemēram, pie VEF stadiona Rīgā. Ādažnieki savējos uz spēlēm brauca atbalstīt speciāli šim gadījumam norīkotos autobusos – līdzjutēji pašmāju komandu nekad nepameta vienu! Toreizējais „Ādažu” kolhoza priekšsēdētājs Josifs Kukelis pat braucis saviem motobolistiem līdzi uz izbraukuma mačiem Ukrainā un Ziemeļkaukāzā.



Kas ir motobols? Vienkārši sakot – vīri spēlē futbolu, bet ar vienu būtisku atšķirību – dara to, sēžot uz motocikla. Katrā komandā ir 10 spēlētāji un divi mehāniķi un treneris. Spēles laikā katrai komandai laukumā atrodas pieci spēlētāji – četri motobraucēji un viens vārtsargs – bez motocikla. Spēles pirmsākumos gan vārtsargs uz vārtu līnijas staipīja kaut ko motociklam vai drīzāk mopēdam līdzīgu, bet vēlāk, par laimi, šo noteikumu atcēla. Atšķirībā no futbola – vārtsarga laukums bija „svēts”, līniju nedrīkstēja pārkāpt ne ar kāju, ne motociklu, jo tad ieguva soda sitienu. Spēlētāji bumbu drīkstēja pārvietot ar kājā vai galvu, bet vārtsargs to varēja ņemt arī rokās. Bumba bija iespaidīga – tās apkārtmērs ap 119-126 cm, savukārt svars  - no 900 līdz 1200 gramu. Turklāt spēlējot tumsā – tā sauktajos nakts mačos, tai bija jābūt baltai. No malas izskatījās, ka bumbu spēlē vest ir ļoti viegli, bet dzīvē tā nebija gan. Slapjā laikā bumba mēdza piemirkt un kļuva pat 5 kilogramus smaga. Vajadzēja patiesi izcilu meistarību, lai to laukumā spētu vadīt. Jāņem vērā arī tas, ka motobolistu sitieni vārtos mēdza būt  visai nežēlīgi un pat skarbi, kā rezultātā vārtu sargu slapjā laikā ielidināja ar visu bumbu vistālākajā vārtu stūrī. Un tie vairs nebija nekādi joki. Vasarās motobolistus futbola laukumos nemaz negribēja laist, jo mitrā laikā spēlētāji laukumu uzara tā, ka par futbola spēlēšanu pēcāk varēja aizmirst.



Pirms 48 gadiem – četri izcili spēlētāji, PSRS sporta meistari motosportā trīs brāļi Zirņi – Agris, Vilnis, Dainis, kā arī Elmo Salms ( pēc tautības igaunis) sanāca kopā, lai vienotos par savas – Ādažu motobola komandas dibināšanu.  Tas bija tālajā 1965. gadā. Īsta meistarkomanda tika izveidota 1966. gada pavasarī, un tā uzreiz kļuva ārkārtīgi populāra! Pirmo lielo panākumu mūsējie guva 1970. gadā PSRS Tautu spartakiādē, kuras programmā – arī pirmo reizi – bija iekļauts motobols. Latvijas izlase  ( to veidoja „Ādažu” spēlētāji ) iekļuva finālā, un kopš tā laika mūsu meistarkomanda bija starp labākajām lielvalstīm.



no 1967.g. līdz 1983.g. Latvijā pastāvēja piecas motobola komandas. Latvijas lepnums bija Ādažu meistarkomanda

1973. gada 23. septembris tika ierakstīts sporta vēsturē – dubļainajā VEF stadionā „Ādažu” kolhoza motobola komanda izcīnīja PSRS čempionātā bronzas medaļas. Tās bija pirmās medaļas „Ādažu” vēsturē. Sūri grūti nākušas. Togad komandā spēlēja – vārtsargi Andrejs Kublenieks un Marjans Rapcevičs, laukuma spēlētāji Andris Bārbalis, Vilnis Zirnis, Dainis Zirnis, spēlējošais treneris un kapteinis Agris Zirnis, Jānis Zāle, Valērijs Mardarenko, Elmo Salms un Juris Virza. Komandas mehāniķis bija viens no savulaik labākajiem Latvijas motošosejniekiem. Tolaik visus viņus uz rokām nēsāja ne tikai Ādažos.



1977. gadā „Ādažu” motobola komanda izcīnīja sudraba medaļu PSRS čempionātā, pēc gada – 1978. gadā vēl vienu bronzu. PSRS Tautu spartakiādē – atkal sudrabs. Un tā astoņpadsmit gadu Latviju visās PSRS meistarsacīkstēs pārstāvēja tieši mūsējie – ādažnieki!



Starp citu, savulaik Ādažu suvenīru cehā pirms katras motobola spēles tika izgatavoti speciāli vimpelīši, kurus pēc mača līdzjutēji varēja apzīmogot ar spēles rezultātu. Pilnas kolekcijas īpašnieki sezonas beigās saņēma balvas! Toreizējās Latvijas sporta pārvaldes rīķotajās aptaujās par gada labākajiem sportistiem titula  godu ne reizi vien ieguva tieši Ādažu motobola puiši.



Astoņdesmito gadu sākumā, iespējams , ka pat tik turīgam kolhozam kā „Ādaži” uzturēt savu motobola komandu kļuva par dārgu. Varbūt  bija vēl citi iemesli, lieki neprātosim – kā būtu, ja būtu, bet 1983. gadā „Ādažu” motobola  meistarkomanda laukumā izgāja pēdējo reizi. Vēl astoņdesmito gadu vidū Lietuvas komandas „Žemūktechnika” sastāvā PSRS čempionāta bronzas medaļas izcīnīja bijušie ādažnieki Jānis Podziņš un Jānis Zāle. Lietuvieši kaut kā pamanījās cauri laikiem nosargāt savu motobola spēli un vēl šobrīd piedalās Eiropas čempionātos.



Latvijas motobola veterānu sirdīs doma par šā sporta veida atdzimšanu glabājās gandrīz trīsdesmit gadu. Un izskatās, ka sapņi lēnām sāk piepildīties. Šobrīd entuziasti, starp kuriem ir arī astoņdesmitajos spēlēt beigušie ādažnieki, ir izveidojuši savu motoklubu „Rīga”. Te vecākie komandas biedri dod padomus jaunajiem. Viņi visi kopā ir viena komanda. Un viņu mērķis ir startēt  Eiropas čempionātā kā Latvijas izlasei.

 * E.Pētersone - "Vīru spēles laukumā jeb futbols uz motocikla" / Ādažu vēstis / 15.11.2013.





Motobola bumba bija taisīta no ādas. Slapjā laikā, bumbai samirkstot, tā kļuva vēl smagāka / Ādažu motobolists spēlē ap 1972.g.

Ādažu autobuss motobolistus un līdzjutējus atvedis uz kārtējo spēli / ap 1970.g.




"Ādažu" meistarkomandas vīri atpūtas brīdī / 1970.g.




Ādažu motobola meistarkomanda draudzības spēlē ārzemēs / 1975.g.







"Ādažu" komandas spēles tribīnēs pulcēja līdz 7000 skatītāju, kuri uz Rīgu bija speciāli braukuši ne tikai no Ādažiem, bet arī no tālākām vietām / ap 1978.g.


Motobols dzimis 1924.gadā Francijā, divus gadus vēlāk notikusi pirmā starptautiskā spēle. Sešdesmito gadu vidū motobola kustība piedzīvoja īstu uzplaukumu - tam pievērsās arī motokrosisti trīs brāļi Zirņi un citi tālaika pazīstamie motosportisti.



Spēlē bumbu drīkstēja vadīt, piespiestu pie motocikla priekšējās dakšas. / ap 1970. gadu




 
PSRS čempionātā motobolā, kas norisinās Rīgā VEF stadionā. / 07.05.1967





 1966 / 1967 gads



Ādažu motobola meistarkomanda / centrā Agris Zirnis


===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru