otrdiena, 2021. gada 18. maijs

Mangaļi / Ella Jākobsone <>



Puķkopju svētki un ikdiena

Rīgas rajona kolhozā «Ādaži» puķkopjiem šī gada maijs iznācis īsts spēku pārbaudes laiks. Mēneša sākumā viņu audzēto rožu, ne|ķu, hortenziju kolekciju republikas puķu izstādē ražošanas uzņēmumu, saimniecību un iestāžu grupā novērtēja ar III pakāpes diplomu, kolhoza priekšsēdētājam Albertam Kaulam un dārzeņkopības agronomei Dainai Malcaniecei piešķīra Goda rakstus, audzētājam LPSR Dārzkopības un biškopības centrālā valde paredzēja naudas balvas. Šonedēļ ādažnieki puķes saiņo tālākam ce|am — uz Vissavienības Tautas saimniecības sasniegumu izstādi. Ir atkal pienākusi viņu kārta  puķkopības paviljonā rādīt, kā mūsu puķu audzētāji prot uzturēt dažādo rožu, tulpju, neļķu šķirņu augstu kvalitāti. Šis izstāžu laiks vairāk ir svētku dienas apmeklētājiem.
kolhoza «Ādaži» dārznieces Ellas Jākobsones
lolojums ir arī krāšņās hortenzijas
 Audzētājiem tās vispirms ir rūpes un satraukums, kā pirms šī gada republikas puķu izstādes, kad ar viņu labo gribu un prasmi vien bija par maz. Gluži vienkārši pietrūka saules, lai visā krāšņumā saplauktu laukā stādītās tulpes. Tāpēc Rīgas izstādē to nebija. Toties maskaviešiem un galvaspilsētas viesiem tulpes ziedkausus jau būs atvērušas. Dārzniece Anna Avotiņa rīdziniekiem gan tulpes uzziedināja jau janvārī un cer nākamgad to izdarīt pat decembra beigās. Divos hektāros te audzē tulpes, lai iegūtu sīpolus uzziedināšanai un realizācijai. Pusmiljons realizētu puķu — tāds patreiz ir «Ādažu» dārzniecību darba apjoms līdztekus pamatuzdevumam, sakņu un dārzeņu audzēšanai. Ap 30 cilvēkj te kopj rozes, neļķes, tulpes, hortenzijas, kallas, ciklamenas, hrizantēmas, ziemcietes. Viņi gadā saimniecībai dod vidēji 300 līdz 400 tūkstošus rubļu lielu ieņēmumu, rentabilitāte — no 50 līdz 120 procentiem. Dārznieka Donāta Janevica neļķes, Adeles Laganovskas ciklamenas un lefkojas, Leontīnes Beļakovas un Birutas Upmales rozes, Irēnas Miķēnas hrizantēmas, Alvīnes Lubānes hortenzijas . . . Katrām puķēm te ir savs «saimnieks», kas ar visu — zemes gatavošanu, stādīšanu, mēslošanu, šķirošanu — prot tikt galā pats, vienīgi smagākajos darbos aicina citus palīgā 
īss atpūtas brīdis
saimniecības Mangaļu iecirkņa dārzniecībā. 
Visu gadu viņi kopj katrs savu puķu māju, vairākus simtus kvadrātmetru lielu. Tiesa, puķu māja te ir nosacīts jēdziens, jo ikvienā stiklotajā būvē jāparedz tāda stādījumu secība, lai augsnes kvadrātmetrs būtu pēc iespējas rentablāks. Tāpēc, piemēram, no Mangaļu iecirkņa dārzniecības pēc alpu vijolīšu ražas jau pagūts tirdzniecībai nogādāt agros salātus. Tagad patērētāji no šejienes saņem gurķus. Bumbuļus jau sariesuši tomāti. Šai iecirknī ir savi rekordi — pagājušajā gadā kopēja Inta Miķelsone no siltumnīcas kvadrātmetra nogrieza 152 neļķes, tas ir pusotrkārt vairāk, nekā no šādas platības parasti paredz. Biruta Upmale savu rožu pirmo ražu šogad nodeva tirdzniecībai jau aprīlī, bet pērn viņai izdevās izaudzēt vidēji četrarpus rožu rotācijas. Šobrīd par iecienītākajām puķēm uzskata Sima neļķes, un arī Mangaļu iecirkņa dārzniecībā šai kultūrai tiks atvēlētas vēl lielākas platības nekā līdz šim. Jaunajai neļķu mājai jau pamati ielikti. Ilggadējās, pieredzējušās dārznieces Ellas Jākobsones vadītais kolektīvs te aizvien pratis nodrošināt ziedu augstu kvalitāti.

Puķkopju svētki un ikdiena
1976.05.25 Cīņa
S. Mazura
Ella Jākobsone - Kalngales dārzniecības vadītāja



"Dumpju" māju saimniece E.Jākobsone




=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru