sestdiena, 2021. gada 22. maijs

Cilvēks un daba <>

Aiz tilta pie Siguļiem sākas gleznaini meži, kurus iecienījuši ogotāji un sēņotāji. Dienvidos Dūņu ezers (2,92 km**2), ziemeļos Līlastes ezers (1,86 km**2), tā ūdeņus uz jūru novada Līlastes upīte


Spulgs ezers meža ielokā...
1989.12.05 Darba Balss (Rīgas rajons)
Leitāne, O.

* * *
Baravikas ceļo uz Rīgu

Baravikas ceļo uz Rīgu
1942.10.08 Tēvija
  * * *

Trūkst meža cirtēju 

Sevišķi rosīgi pašreiz meža izciršanas darbi rit Inčukalna virsmežniecības Ādažu novadā. Tur līdz 1. aprīlim paredzēts izcirst 80.000 ciešmetru malkas un būvmateriāla. Pagaidām plāns veikts tikai par 25 proc. Tas tāpēc, ka nav pietiekami daudz strādnieku. Pašreiz mežā .strādā 450 cirtēju, bet, lai ciršanas plānu pabeigtu noteiktā termiņā, visdrīzākā laikā jāsagādā vēl vismaz 500 strādnieku. Lielāko daļu iztrūkstošā darbaspēka solījušas sagādāt Daugavpils un Rēzeknes apriņķa izpildkomitejas. Bez tam Pabažu, Sējas, Bīriņu, Skultes  un Salaspils pagasta izpildkomitejas apsolījušās dot darbaspēku 12.000 ciešmetru izciršanai, bet Ādažu, Dreiliņu, Mangaļu un Stopiņu pagasts — zirdziniekus 42.000 ciešmetru izvešanai. Šīm izpildkomitejām savs solījums nekavējoties arī jāpilda. Ļoti izdevīgi uz Ādažu mežniecību pārnākt tiem meža cirtējiem, kuriem darbi citur izbeigušies, jo te tie ilgs vēl vismaz mēnesi. Pie pašreizējā cirtēju skaita vedēju vēl netrūkst. Tagad tur strādā ap 100 braucēju, kas visus sagatavotos materiālus tūlīt nogādā krautuvēs.

Trūkst meža cirtēju
1941.02.19 Padomju Latvija
* * *
Dūšīga mežsardze
1945.08.24 Darba Balss (Rīgas rajons)
Meinhards

=====================


* * *
Kārtīgie un nekārtīgie meža strādnieki
1941.02.20 Padomju Latvija
* * *
Mežu dienas.
1931.08.01 Meža Dzīve
***
***
Ādažos lielas naudas summas investē ne tikai valsts, bet arī putnu drošībai
         Aizsargājamo ainavu apvidus "Ādaži" iekļauts Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000" un ir putniem starptautiski nozīmīga vieta.
 Ieva Mārdega 

Marta sākumā Ādažu militārajā bāzē tika atklāts Eiropas Savienības "Life+" programmas atbalstīts dabas aizsardzības projekts "Putni Ādažos". 
Projekta mērķis ir uzlabot īpaši aizsargājamo putnu dzīves ap­stākļus aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži", kura lielāko daļu aizņem Ādažu poligons. Ilgstošu militāro apmācību dēļ tajā izveidojušies Latvijā reti sastopami biotopi, kas ir piemērota dzīvesvieta vismaz 22 Latvijā un Eiropā aizsargājamu putnu sugām.
Projektu "Putni Ādažos" plānots īstenot laika posmā līdz 2017. gadam, un tajā 1620 hektāru platībā paredzēts atjaunot virsājus, mežus, augsto purvu, kas ir barošanās un dzīvesvietas Eiropā retajam rubenim, vakarlēpim, zaļajai vārnai (attēlā), sila cīrulim, stepes čirkstei, purva tilbītei un brūnajai čakstei, pupuķim. Kopējās projekta izmaksas ir 1 537 988 eiro.
500 ha platībā iecerēts atjaunot dabisko ūdens režīmu Rampas purvā, kas tika izjaukts ar meliorācijas darbiem. Šī ir viena no labākajām rubeņu ligzdošanas vietām Latvijā. Tur ligzdo un barojas arī dzērves, purva tilbītes un vakarlēpji. Ļoti retās zaļās vārnas saglabāšanai ainavu apvidū tiks izvietoti būri ligzdošanai un īpaši sēdkoki, uz kuriem putniem uzmesties, meklējot barību.
Projekta laikā plānots izvērtēt arī militāro mācību ietekmi uz sugām un to dzīvesvietām, lai izstrādātu ieteikumus dabai draudzīgai militāro mācību plānošanai.
Projektu īsteno Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar partneriem – Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Latvijas Ornitoloģijas biedrību, VAS "Latvijas Valsts meži" un Sējas novada domi.
18.03.2014 / Apriņķis.lv
===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru