piektdiena, 2017. gada 14. jūlijs

Gada atskaites izstādes ^



















***
* Darba Balss / 16.07.1967 
***
Rīgas rajona kolhozā «Ādaži» darbojas pastāvīga izstāde, kas ataino saimniecības sasniegumus un stāsta par kolhoza ļaužu dzīvi un atpūtu. Blakus vēsturiskiem eksponātiem, tautas daiļamata meistaru darbiem tiek eksponēti arī šogad saimniecībā izaudzētās kultūras. 
Pie lauksaimniecības produkcijas stendiem
1974.12.06 Cīņa
***
"ĀDAŽIEM" - IZSTĀDES MEDAĻA 
SEPP valstu lauksaimniecības un rūpniecības ražojumu izstādē «Agrokomplekss '82», kas notika Čehoslovakijas pilsēta Nitra, pirmo reizi un ar panākumiem reprezentējis Rīgas rajona kolhozs «Ādaži». Ekspozīcija, kurā bija «Ādažu» lielfermas «Briljanti» makets, dārzeņu produkcija, ziedi un palīgražošanas izstrādājumi, novērtēta ar medaļu «Zelta sirpis» un izstādes Goda diplomu. Talsu rajona agrorūpnieciskās apvienības vadītājs V. Kleinbergs nolasīja referātu par apvienības darba pieredzi un rezultātiem. Izstāde bija vērtīga pieredzes apmaiņa. 

1982.12.02 Dzimtenes Balss
J. Capiņš

***
«ĀDAŽIEM»«ZELTA SIRPIS»
SEPP valstu lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ražojumu izstādē «Agrokomplekss— 82» Čehoslovakijas pilsētā Nitrā Rīgas rajona kolhozs «Ādaži» reprezentējās pirmo reizi. Padomju Savienību vēl pārstāvēja citi mūsu zemes labākie kolhozi un padomju saimniecības, kā arī uzņēmumi, kas ražo lauksaimniecības mašīnas un iekārtas, kombinēto lopbarību un veterināros preparātus. Protams, bija arī tipiski lauksaimniecības produkti: labība, dārzeņi, augļi. Izstādes stendus bagātināja konservi un dažādi vīni. Vienīgie Baltijas republiku pārstāvji — ādažnieki — bija atveduši visplašāko ekspozīciju: lielfermas Briljanti maketu, dārzeņus, ziedus, palīgražošanas izstrādājumus. Dažādās skatēs visaugstākās godalgas Briljantu komplekss jau bija izcīnījis. Arī šoreiz lielfermas darba organizācijas formas, tehnoloģija, darba kultūra izraisīja lielu interesi. Nedaudz vairāk nekā divās nedēļās padomju paviljonu apmeklēja pāri par 500 tūkstoši cilvēku. Slovākijas TV, radio un prese plaši stāstīja par ādažnieku veikumu. Slovākijas nelielajā pilsētā Nitrā Latvijas PSR vēl pārstāvēja Talsu agrorūpnieciskās apvienības priekšsēdētājs V. Kleinbergs. Viņam uzstājoties, demonstrēja arī diapozitīvus par talsnieku sasniegumiem. Ārvalstu lauksaimniecības speciālisti lielu interesi izrādīja par ādažnieku panākumiem piena ražošanā, konkrēti — par ražošanu uz rūpnieciskiem pamatiem, slaukšanas iekārtām, kā arī par kūtsmēslu savākšanu, transportēšanu un nogādi uz lauka. Čehoslovakijas SR Nitras pilsētas izstādes «Agrokomplekss — 82» zelta medaļa «Zelta sirpis» un Goda diploms vainagoja ādažnieku ekspozīciju. 

«ĀDAŽIEM»«ZELTA SIRPIS»
1982.12.07 Cīņa
J. Čapiņš
***
Maskavā 
PSRS Tautas saimniecības sasniegumu izstādē Maskavā no 1984. gada 7. decembra līdz šī gada 10. martam bija skatāmi eksponāti, kas ataino agrorūpnieciskā kompleksa attīstību brālīgajās padomju republikās. Izstādē plaši bija izvērsta tēma par sociālajām pārmaiņām Latvijas laukos. Piemēram, apmeklētāju uzmanību piesaistīja Rīgas rajona kolhozā «Ādaži» uzceltā bērnudārza makets: šaja bērnu iestādē ir 315 vietas, mazuļu rīcībā ir ziemas dārzs, peldbaseins, laukumi spēlēm, rotaļām un nodarbībām ar fizisko kultūru. Kā lauku skolas paraugs tika demonstrēts Jelgavas rajona kolhoza «Nākotne» uzbūvētās skolas makets. Apmeklētāju un speciālistu plašu interesi izraisīja Līvānu eksperimentālajā māju būves kombinātā ražotās mājiņas. Tās  pētīja, par tām sprieda un pat strīdējās. Latvijas PSR eksponātus novērtēja ar 60 dažāda kaluma medaļām. Divas no tām tika pasniegtas Līvānu mājiņu ražotājiem. 

Maskavā 1985.04.04 Ļeņina Karogs (Preiļi) 
Meščerjakova, A. 
***
«Ādaži» - tuvplānā

 Maskavā, PSRS Tautas saimniecības sasniegumu izstādē, lielu interesi rada nesen atklātā ekspozīcija «Ražošanas servisam — gādību un uzmanību». Tā pilnīgi veltīta šī svarīgā valsts uzdevuma risināšanas pašreizējai praksei Latvijas PSR kolhozā «Ādaži». Ekspozīciju ievadīja kolhoza «Ādaži» progresīvās pieredzes diena, kas plaši parādīja kolektīva sasniegumus visa ražošanas uzdevumu kompleksa risināšanā, sociālās un ekonomiskās attīstības plānu realizēšanā, jaunāko zinātnes un tehnikas sasniegumu ieviešanā un saimniecības darbaļaužu labklājības pastāvīgā paaugstināšanā. Šajā dienā tūkstošiem maskaviešu, galvaspilsētas viesu, lauksaimniecības ražošanas novatoru un speciālistu pēc daudzajiem ekspozīcijas materiāliem varēja sīki iepazīties ar kolhoza «Ādaži» pieredzi Pārtikas programmas realizēšanā, ielūkoties augstu ražu, izslaukumu un piesvaru meistaru kolektīvu radošajā laboratorijā vienā no mūsu republikas vadošajām saimniecībām.  Notika plaša pieredzes apmaiņa, noslēgti vairāki radošās sadarbības līgumi ar labākajām saimniecībām un zinātniskās pētniecības institūtiem.

 LATINFORM korespondents
 * Darba Balss / 23.02.1985
* * *
"ĀDAŽI" SAVIENĪBAS IZSTĀDĒ 

Savienības Tautas saimniecības sasniegumu izstādē ar plašu ekspozīciju izskanējusi Rīgas rajona kopsaimniecībai «Ādaži» veltītā diena. Tā ir pirmā Latvijas lauku saimniecība, kurai parādīta šāda atzinība par panākumiem saimniekošanā. Uz izstādi bija devusies kolhoza delegācija, ko vadīja tā valdes priekšsēdētājs Alberts Kauls, bija ieradušies 92 saimniecības vadošie darbinieki un speciālisti, labākie lopkopji un zemkopji. Uz tikšanos ar «Ādažiem» bija atbraukuši daudzu, arī tālu Savienības republiku lauku saimniecību vadītāji, lai iepazītos un pārņemtu pieredzi. Gan darba solī, gan sociālajā jomā. A. Kauls uzstājās ar priekšlasījumu, kurā atklāja «Ādažu» saimniekošanas mehānismu, iepazīstināja ar izaugsmi un ievērojamākajiem panākumiem. Tika de monstrēta kinorežisora Jura Podnieka filma «24 stundas Ādažos». Interesenti varēja degustēt it visu saimniecībā ražoto produkciju. «Ādažu» ekspozīcijas apmeklētājus todien priecēja saimniecības jauniešu Tautas deju ansamblis «Sprigulītis» un vokāli instrumentālā grupa «Proventus». Reprezentācijas reizē tika noslēgts sadarbības līgums ar Piemaskavas šķirnes lopu saimniecību «Petrovskoje». Viena saimniecība no otras jau iepriekš daudz aizguvušas un tagad šie kontakti kļūs vēl ciešāki. Autoritatīvi padomju zinātnes spēki todien Maskavā teica, ka «Ādaži» ir piemērs principiāli jaunam saimniekošanas līmenim, ka darba organizācijas jomā un sociālo programmu risināšanā šī kolhoza pieredze daudzējādā ziņā ir unikāla arī pasaules mērogā. «Ādažos» prot ātri un radoši ieviest jebkuru jaunumu. Vadošie zinātniskās pētniecības institūti labprāt saimniecībai sniedz jaunākos ieteikumus un atziņas, lai labākais, kas sasniegts pasaules praksē, tiktu ātri un efektīvi izmēģināts, un, ja nepieciešams, koriģēts. Vēl jāpiebilst, ka Ādažu saimniecības apskate jo bieži tiek iekļauta arī ārzemju latviešu ciemu dienu programmā Rīgā.

"ĀDAŽI" SAVIENĪBAS IZSTĀDĒ 
1985.03.21 Dzimtenes Balss


-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru