sestdiena, 2014. gada 5. aprīlis

Remarka mājas Podniekos <>



























Topošā daudzdzīvokļu māju projekta „Podnieki”, kas atrodas Ādažos, dzīvokļu pircēji 2008. gada 16. janvārī iesnieguši prasību Rīgas apgabaltiesā pret nekustamā īpašuma projekta attīstītāju SIA „Remarks Nekustamie Īpašumi” (RNĪ). Prasība pret projektu attīstītāju iesniegta par noslēgto vienošanās līgumu saistību nepildīšanu.
RNĪ iedzīvotājiem paziņojis par dzīvokļa cenu paaugstināšanu sakarā ar celtniecības izmaksu kāpumu, pret ko iebilst topošie projekta iedzīvotāji, kuru noslēgtajos vienošanās līgumos noteikta cita cena. Daudzdzīvokļu māju projektu Podnieki, kurā paredzēts uzbūvēt 7 (trīs līdz pieci stāvi) mājas ar 546 dzīvokļiem Ādažos RNĪ uzsāka celt 2005. gada vasarā. 2005. un 2006. gada laikā tika arī izpārdotas rezervācijas tiesības uz visiem ciemata mājās piedāvātajiem dzīvokļiem. Cena par šī projekta dzīvokļiem mājās tika noteikta no 450-520 latiem par kvadrātmetru. Noslēgtās vienošanās līgumi ar RNĪ un SIA "ARCO Real Estate" (iesaistīts projektā kā plānoto nekustamo īpašumu tirgotājs) paredzēja, ka mājas tiks uzceltas līdz 2006.gada nogalei. Līgumos tika norādīta arī cena par kādu pircējs apņemas pirkt un pārdevējs pārdot dzīvokli šajā projektā.
Viena no projekta mājām Krastupes ielā 10 ar 76 dzīvokļiem nodota ekspluatācijā 2007. gada sākumā un ir noslēgti pirkuma līgumi par summu kādu paredzēja noslēgtās vienošanās, lai gan arī šo māju attīstītājs bija aizkavējis par vairāk nekā pusgadu. Otra no projekta mājām nodota ekspluatācijā 2007.gada 14. decembrī. Divas mājas gatavo nodošanai, bet trīs mājas atrodas dažādās būvniecības stadijās. Projektā bija paredzēts uzcelt arī bērnudārzu. Pagājušā gada nogalē, kad daļa māju nonākusi būvniecības finiša taisnē, attīstītājs informēja, ka vēlas paaugstināt dzīvokļa pirkuma maksu par 158 latiem kvadrātmetrā, kam potenciālie māju iedzīvotāji nepiekrīt, tādēļ apvienojušies iedzīvotāju biedrībā „Podnieki”, lai aizstāvētu savas intereses.

"Pēc attīstītāja mutiska piedāvājuma paaugstināt pirkuma maksu, tam sekojoša paziņojuma, ka nav zināms vai pirkuma priekšmets (dzīvoklis) vispār pastāvēs un mēģinājuma vienpusēji atkāpties no saistību izpildes, vienkārši uz kontiem atskaitot garantijas maksu, esam secinājuši, ka vēršanās ar prasību tiesā ir vienīgais veids kā varam aizstāvēt savas tiesības un likt SIA „Remarks Nekustamie Īpašumi” pildīt uzņemtās saistības” norāda biedrības „Podnieki” valdes loceklis Inesis Pelēkais, kas ir iesniedzis prasību Rīgas apgabaltiesā, saskaņā ar biedrības intereses pārstāvošā advokāta J.Krūmiņa (Juridiskais birojs KRUMINS & PARTNERI / KMP Consulting Group) izstrādāto darbības stratēģiju biedrības mērķu sasniegšanai. Biedrības pārstāvji uzskata, ka māju nodošanas ekspluatācijā kavēšanās par pusotru gadu notiek projekta attīstītāju vainas dēļ un tā ir radījusi zaudējumus pašiem potenciālajiem dzīvokļu pircējiem, kuriem šajā laikā bijuši papildus izdevumi par īri, ir kritusies viņu naudas vērtība, kas bija iemaksāta kā garantijas maksa un cerot uz šī projekta attīstītāja godaprātu, zudusi iespēja rezervēt dzīvokli citā projektā, jo cenas šajā laikā ievērojami cēlušās, bet daļai kreditēšanas nosacījumi kļuvuši neizpildāmi. Savukārt līdzšinējā komunikācija ar projekta attīstītāju likusi apvienoties un savas pretenzijas turpmāk formulēt tikai rakstiskā un oficiālā veidā. Uzticība šajā laikā rukusi līdz ar kārtējo māju nodošanas ekspluatācijā termiņu pārcelšanu ar solījumu, ka pēc pāris mēnešiem varēs slēgt pirkuma līgumus, un ir pilnībā izsmelta, pēc pagājušā gada nogalē RNĪ uzsāktās kampaņveidīgās akcijas ar mērķi atbrīvoties no nevēlamajiem klientiem. 


Attīstītājs topošos māju iedzīvotājus pa vienam aicinājis birojā ierasties uz pārrunām ar attīstītāja pārstāvi, kurš, izmantojot visai apšaubāmas metodes, mēģinājis pierunāt „labprātīgi piekrist” parakstīt jaunu vienošanos ar cenu paaugstinājumu vai atteikties no dzīvokļa un saņemt savu naudu atpakaļ. Bet nepiekrišanas gadījumā ne vienai, ne otrai iespējai paziņojis, ka nauda tik un tā tiks atskaitīta, kas vairākos gadījumos arī izdarīts. „Pēc šī gadījuma daudziem no mums bija iespēja iepazīt nekustamā īpašuma biznesa pārstāvju patieso dabu - par katru cenu nopelnīt un iziet sausām kājām no pašu neprofesionālās darbības radītās situācijas uz pircēju rēķina,” stāsta viens no biedrības „Podnieki” dibinātājiem Ilmārs Šķesters. 

SIA "Remarks Nekustamie Īpašumi" ar savu darbību vai bezdarbību var radīt apstākļus, kuri pircējam padara neiespējamu īpašuma tiesību iegūšanu un rada gan finansiālus zaudējumus, gan nodara morālu kaitējumu, uzskata biedrības pārstāvji. Biedrība "Podnieki" ir nodibināta, lai apvienotu SIA "Remarks Nekustamie Īpašumi" klientus, kas ir iegādājušies vai parakstījuši vienošanās līgumu par dzīvokļa iegādi dzīvojamo māju kompleksā "Podnieki", Rīgas rajona Ādažu novadā, Ādažos, Krastupes ielā 8, Krastupes ielā 10, Ūbeļu ielā 3, Ūbeļu ielā 5, Ūbeļu ielā 15, Ūbeļu ielā 16 un Ūbeļu ielā 17. Biedrības mērķi ir aizstāvēt biedrības biedru tiesības un pārstāvēt biedrības biedru intereses, t.sk., patērētāju tiesību jomā, valsts un pašvaldību institūcijās, tiesā, visa veida uzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās un organizācijās Latvijas Republikā un ārvalstīs un apmierināt citas biedrības biedru vajadzības, kas saistītas ar dzīvokļu iegādi un dzīvokļu, dzīvojamo māju un piemāju teritoriju izmantošanu. 

Biedrībā pašlaik ir apvienojušies vairāk nekā 100 esošie un topošie „Podnieku” projekta iedzīvotāju un turpinās jaunu biedru uzņemšana. Biedrības primārie mērķi ir pretoties SIA „Remarks Nekustamie Īpašumi” patvaļai attiecībā uz nepamatotu pirkuma maksas paaugstinājumu projektā Podnieki un panākt abām pusēm vienlīdzīgas tiesības nodrošinošu pirkuma līgumu parakstīšanu. Tālākie biedrības darbības mērķi ir saistīti ar dzīvojamo māju apsaimniekošanas jautājumu risināšanu – apsaimniekotāju darbības un piedāvāto apsaimniekošanas līgumu izvērtēšana, tarifu pamatotība, ēku energoaudits u.c. 

* Raksts tapis sadarbībā ar biedrības "Podnieki" valdes locekli Inesi Pelēko Sagatavojis Ingars Liepiņš
 



=== vīzija ===

 



====










 

 



 





  

  



 





  




 









 











 












 













































 





























 



 



 
























===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru