pirmdiena, 2017. gada 4. decembris

Dzelzceļa stacija "Baltezers" <>

Baltezers. Pasažieri vilciena pieturā, 1926.g.

Caur Garkalnes novadu iet Rīgas-Valkas dzelzceļa līnija. Baltezerā vilcieni pietur kopš 1904. gada. Pirmā pasaules kara kartēs šī stacija apzīmēta ar "Weissensee" un citiem vāciskiem nosaukumiem. 1919. gadā stacijas nosaukums ir Baltezers. Padomju varas gados tas kļuvis par pieturas punktu.


Balezers ir dzelzceļa stacija Garkalnes novadā, agrāk Rīgas rajona Garkalnes pagastā. Atrodas uz dzelzceļa līnijas Rīga – Lugaži, 17. kilometrā no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas. Dzelzceļa platforma Weisensee atklāta 1898. gadā uz dzelzceļa līnijas Pleskava - Rīga, no 1917. gadā nosaukums Eilenburg, kopš 1919. gadā Baltezers. Avots: V. Eihenbaums, D. Sluka „Dzelzceļu stacijas Latvijā”, R., 1996.

Baltezera dzelzceļa stacija / 20.gs. 30.gadi


1929,g,

Bailēm lielas acis
1937.10.08 Tēvijas Sargs
 
Līnijā Rīga–Valka. Skats uz staciju no perona puses. Priekšplānā redzami sliežu ceļš. Aiz tā foto kreisajā pusē vienstāvu koka stacijas ēka. Ēkas priekšā 4 cilvēki, vēl viens cilvēks izliecies pa atvērto stacijas logu. Pretī ēkai uz perona stabs ar plāksnīti “17”. Pa kreisi no stacijas ēkas koka žogs. Aiz tā aizmugurējā plānā koki. Stacijas peronu no kokiem atdala žogs, pie tā redzami aptuveni 5 cilvēki. perona tālākajā galā pa kreisi redzams perona apgaismes lāktenis. Reversā uzraksts ar tinti “Baltezera stacija (1926- 27.g.)”.


 
20. gs. 20.–30. gadi

Līnijā Rīga–Valka. Skats uz staciju un sliežu ceļiem. Foto centrā redzama pasažieru vilciena pienākšana stacijā. Vilcienu velk tvaika lokomotīve. Foto kreisajā malā koka ēka, to ieskauj koki, un elektrības stabi. Foto labajā stūrī stacijas ēkas fragments, uz ēkas redzama stacijas nosaukuma plāksne un neliela plāksnīte, kuras uzraksts nav salasāms. Pa kreisi no stacijas ēkas perons, uz tā aptuveni 13 cilvēku liela grupa. Uz perona apgaismes lāktenis. Aizmugurējā plānā mežs. Foto kreisajā, apakšējajā stūrī uzraksts BALTEZERA STACIJA Reversā zīmogs ar tekstu Foto - amatiers Ludvigs Drēziņš Ādažu pamatskolā.

Pārvads pār dzelzceļu netālu no stacijas





===

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru