pirmdiena, 2017. gada 18. decembris

Reiz bija ... / Ādažu tirgus laukums ^


Ādažu tirgū gatavojas nojaukt vecās un patvaļīgi uzceltās tirdzniecības būdas
           
Pašvaldībai piederošais zemes gabals Gaujas ielā 7 atrodas Ādažu novada centrā, kas ir publiski pieejama un garāmgājējiem labi pārredzama vieta, līdz ar to domei nepieciešams izveidot un uzturēt šādu centrālu un visiem pieejamu vietu vizuāli pievilcīgā un praktiski izmantojamā veidā.
Ādažu novada dome nolēmusi nojaukt vecās tirdzniecības būdas Ādažu tirgus teritorijā, Gaujas ielā 7, kas 90. gadu sākumā patvaļīgi uzslietas uz pašvaldības īpašuma bez saskaņojumiem un atļaujām. 

Pašvaldības nekustamajā īpašumā atrodas patvaļīgi uzbūvēti 11 bloķēti un viens brīvi stāvošs tirdzniecības kiosks, par kuriem Ādažu novada būvvaldē nav atrodami dokumenti, kas apliecinātu esošo būvju likumību – būvniecības darbi ir veikti bez saskaņota tehniskā projekta un būvatļaujas, tāpat tie nav saskaņoti ar zemes īpašnieku un nav noslēgts nomas līgums, raksta LETA.

Ādažu novada būvvalde ierosinājusi domei lemt par patvaļīgi uzbūvēto būvju nojaukšanu, ko pašvaldība 25. februārī arī izdarījusi – ar domes lēmumu noteikts, ka kiosku īpašniekiem nelikumīgi uzbūvētie kioski jānojauc vai jāaizvāc no pašvaldības īpašuma, pašiem arī sedzot ar šīm darbībām saistītos izdevumus.

Kā norādīts domes lēmumā, pašvaldībai piederošais zemes gabals Gaujas ielā 7 atrodas Ādažu novada centrā, kas ir publiski pieejama un garāmgājējiem labi pārredzama vieta, līdz ar to domei nepieciešams izveidot un uzturēt šādu centrālu un visiem pieejamu vietu vizuāli pievilcīgā un praktiski izmantojamā veidā, piemēram, nākotnē izveidojot tirgus laukumu ar slēgtām un atvērta tipa tirdzniecības vietām ar pašvaldību saskaņotā, vienotā stilā.

Ādažu novada dome pērn 30. augustā apstiprinājusi Ādažu ciema tirgus laukuma attīstības koncepcijas būvprojekta metu izgatavošanas konkursa nolikumu un 15. septembrī izsludinājusi konkursu par labāko tirgus attīstības koncepciju. Konkurss noslēdzies 14. oktobrī, un tajā saņemti pieci dažādi projekti ar daudzveidīgiem risinājumiem tirdzniecības vietu izveidošanai, teritorijas labiekārtošanai utt. Par idejām organizēta arī iedzīvotāju balsošana pašvaldības vietnē.

Decembrī metu konkursa vērtēšanas komisija nolēmusi apbalvot visus piecus metu konkursa dalībniekus, taču neviena no idejām tā arī netiks īstenota, jo neviens no izstrādātajiem būvprojekta priekšlikumiem pilnībā neatbilstot izvirzītajām prasībām.

Konkursa komisija vienojusies "izmantot labākos arhitektoniskos risinājumus no vairāku autoru piedāvātajiem darbiem, lai nākotnē tirgus laukums iemirdzētos jaunā gaismā". 

17.03.2014. / autors: Apriņķis.lv












-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru