sestdiena, 2020. gada 25. janvāris

Lopkopēju vakars <>

10:10 ABU KOLEKTĪVU LABĀ! 
DIVU KOLHOZU SACENSĪBA 
Tā mākslinieks attēlojis divu kolhozu lopkopju pulcēšanos Ādažu klubā. 


Vai rozā sivēntiņi ir laimes cūciņa? Ādažu kolhozā saka, ka ir. Pajokot ar laimes cūciņu un sagādāt pašiem jautru vakaru aizvadītajā ceturtdienā bija nolēmuši Ādažu un Mangaļu kolhozu lopkopji. Ja jau Eimuru pļavas pļauj abi kolhozi, un dažreiz pat teļi sajūk vienā ganāmpulkā, vai tad lopkopji gan naidosies? Loterijai atvestie sivēni mierīgi gulēja savos speciāli no stieplēm darinātos sprostiņos, un netraucēja ne savus bijušos kopējus, kas tovakar daudz dejoja, jūsmīgi aplaudēja mākslinieciskās pašdarbības priekšnesumiem, ne arī nākamos laimīgos īpašniekus. Loterijā netrūka dzīvu gaiļu ar vistām. Ādažu kolhoza valde meklējusi orģinalitāti, lai vakars tā apmeklētājiem paliktu atmiņā. Jāteic, ka to organizētāji panāca, ja vien neskaita tā sivēntiņa sūdzību, ko laimēja Mangāļu kolhoza pārstāvis Karolls Sarulis. 
Sivēns pamatoti pārmeta vakara organizētājiem, ka viņa gods aizskarts ar nepietiekamu cildeno īpašību slavināšanu visas publikas priekšā. Viņam kļuvis zināms, ka pērnruden Carnikavas kolhoza loterijā bijis no plīša šūts ēzelītis ar mehānismu vēderā. Par to ar mikrofonu palīdzību publika ilgi smīdināta. Bet par viņu taču būtu bijis daudz vairāk ko teikt. Arī gailis ar vistu tam piekrituši. Viņi taču esot īsti. Sacensība, kas starp abām kaimiņu saimniecībām pastāv Jau divus gadus, tagad, izraisoties partijas organizāciju aktivitātei, iegūst patiesi dzīvu izpausmi. Šis vakars pat. Tam rosīgi gatavojās abās saimniecībās. Organizētāji bija patīkami satraukti, kulinārijas mākslas meistares tāpat, abu kolhozu priekšsēdētāji jau arī. Mājasmātes dabūja krietni vien paskraidīt, sagatavojot un pasniedzot saviem čaklajiem abu kolhozu lopkopjiem balvas un ziedus. Piebildīsim, ka mājas māšu lomās labi iejutās abu saimniecību zootehniķi bb. Leviuss un Ķimelis, kas tecēt tecēja pa slideno parketa grīdu.
 Ja ādažnieki liek loterijā dzīvus sivēnus un gaiļus ar vistām, vai gan mangalieši var palikt kaunā? Katrs taču lepojas ar tās nozares eksponātiem, kas pie viņiem cieņā. Tā izlozē nokļuva jūras cūciņas un baltās pelītes. Mēs neņemamies apgalvot, ka kolhoza «Mangaļi» ļaudīm nav bijuši tālu ejoši nodomi, proti, iekārdināt arī Ādažu kolhozniekus ar šo mazāk izplatīto palīgnozari, bet interese par to bija liela. Ja vakarā piedalītos kolhoza «Pabaži» priekšsēdētājs b. Vaivars, viņš noteikti apgalvotu, ka mangalieši tieši šādā pašā veidā pirms gada «saindējuši» pabažniekus. Sava veida propaganda! Cerēsim, ka nākamajos sacensības rezultātu apspriešanas vakaros Mangaļu kolhoza lopkopji loterijā neliks savus labi barotos teļus un kolhozs «Ādaži», dzīdamies pēc lielāka punktu skaita, slaucamas govis! To darīt pamats būtu, jo pārbaudes komisijas konstatēja, ka «Mangaļos» par jaunlopiem rūpējas labāk nekā pie kaimiņiem, bet «Ādažos» galveno uzmanību veltī slaucamajām govīm. Ekonomiste L. Lazdiņa to izskaidro tā, ka ādažnieki visupirms rūpējas par to nozari, kas drīzāk sevi atmaksā. Turpretī «Mangaļu» valde ir tālredzīgāka: ja labi kopta telīte, būs pienīga gotiņa! Par to viņiem sacensības vērtējumā divi punkti klāt. Mums Mangaļos, teica pārbaudītāji, patika jūtami augstāka darba kultūra. Varēja secināt, ka govis nav spodrinātas tikai mūsu apskatei, bet rūpīgi tīrītas visu laiku. Izrādās, ka pārbaudes komisija nav apmierinājusies tikai ar ražošanas rādītāju salīdzināšanu kantorī, bet apskatījusi govju novietnes Garciemā un Kalngalē, vērtējusi kārtību un lopkopju dzīves apstākļus. Te pie galda var apspriest, cik tīrs bijis tai vai citai lopkopei galvas lakatiņš, virsvalks, piens un slaukšanas aparāts. 
Ādažnieces par labu savām kaimiņienēm atkal ieskaita divus punktus, bet tanī pašā Eimurī pļautais siens labākas kvalitātes ādažniekiem. Pie mums Ādažos 480 govis slauc mehanizēti! Arī mums aparāti iegādāti, iebilst otri. Un tad tā paklusām: Tikai . . . rudenī viena otra slaucēja vēl gan stīvē ar rokām. Tā iznākot vairāk piena . . . Tas nekas, punktu skaitu nesamazināt lūdz kolhoza «Mangaļi» priekšsēdētājs b. Slonis. Kad iemācīsimies labāk apieties ar mehanizētajām iekārtām, un arī konstruktori novērsīs līdzšinējās nepilnības, slaucējas aizmirsīs grūto roku darbu, tāpat kā arāji spīļ arklu. Dalot punktus, mierīgi nevar nosēdēt arī b. Kukielis: Vai atceraties, kā pirms gadiem trim no Mangaļiem atveda trīs automašīnas ar nomērējušiem teļiem? Bet tagad? Viņi mums priekšā! Kurš kolektīvs drīzāk pārspēs savu kaimiņu? Par to tovakar punktus skaitīja līdz pašai rīta gaismai. Kolhoza «Ādaži» valde nolēmusi vienai grupai sava arteļa biedru par labu un aktīvu darbu gada beigās izmaksāt prēmiju mēneša izpeļņas apmērā. Punktu skaits jāpalielina vēl tādēļ, ka šinī vakarā lopkopji jau uzņēmušies sociālistiskās sacensības saistības par godu padomju varas 50 gadu jubilejai. Mangaļu lopkopji savas saistības vēl nav izlēmuši, bet veikti priekšdarbi pārejai uz piecu darba dienu nedēļu lopkopībā. Mangaļos krietni pie nāksies saņemties, jo Ādažu kolhoza labākā slaucēja Elza Mitriķe paziņo savu apņemšanos jubilejas gadā izslaukt 4500 kg piena no katras govs. Ādažu lopkopes vairāk lasot grāmatas, biežāk kolektīvi ejot skatīties teātru izrādes. Šinī kolhozā esot vairak modernu dzīvokļu, televizoru, radio, gāzes pavardu. Lopkopes, ar Elzu Mitriķi priekšgalā, esot aktīvas sabiedriskā dzīvē. Tikko beidzies kārtējais valsis. Ādažu kolhoza orķestra izpildījumā. Punktus sev par labu pieprasa orķestra saimnieki. Pirmo vijoli esot spēlējis lopkopības vadītājs pats zootehniķis b. Leviuss. Mangaliešiem tāda orķestra neesot. Vajagot atvilkt piecus punktus par to, ka tur nav uzbūvēts klubs. Kolhozniekiem nav pat kur sapulcēties kopsapulcēs. Mangalieši iekaist. Viņi lauksaimniecības darbinieku svētkus esot svinējuši restorānā ... Līdzšinējais punktu skaits 10:10 abu kolektīvu labā. Abos kolhozos paveikts liels darbs. Taču līdz simtam vēl tālu. .. Pats galvenais ir sasniegts, proti, ka sacensības rezultātā visvairāk ieguvusi valsts. Visas līgumsaistības produkcijas pārdošanā izpildītas un par desmit mēnešiem pat pārsniegtas. Ar šo uzvaru abus kolektīvus apsveic un turpmākus panākumus novēl LKP rajona komitejas pirmais sekretārs Z. Girgensons un rajona izpildu komitejas priekšsēdētāja A. Lazdiņa. 

Kas gan senāk ganam dāvināja rozi? Prieka asara nenoliedzami apliecina aizkustinājumu Ambrozijs Cvetkovs (no labās) un Mihails Soboļevs satraukti vēro apbalvojumu.

Ādažu ciema padomes izpildu komitejas priekšsēdētājas D.Dzirkales krizantēmu klēpis plok, dalot ziedus un vēlot labas sekmes abu kolhozu draudzīgās sacensības uzvarētājiem un uzvarētāju kandidātiem. Pašlaik ziedu veltes nonākušas Annas Ozoliņas rokās. 
M. Jurjāne * Darba Balss / 20.11.1966


==

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru