trešdiena, 2021. gada 17. marts

Labības sagatavošana <>

«Ādažos» labības druvā
1973.08.11 Darba Balss (Rīgas rajons)
ZĪLE, D.
* * *
Kulšana Ādažos
1946.09.15 Darba Balss (Rīgas rajons)
Meinhands, E.
* * *
MŪSU LAUKOS UN PILSĒTĀS
1948.08.12 Darba Balss (Rīgas rajons)
* * *
Prieki un bēdas «Ādažos»
1970.09.01 Darba Balss (Rīgas rajons)
* * *
Te viens, te otrs priekšgalā
1977.08.20 Darba Balss (Rīgas rajons)
* * *
Ādažu pag. karogotie vezumi Rīgā labības sabērtuvē. Priekšplānā Ādažu pag. partorgs b. H.Baumane sarunājas ar sagādes aģentu b.J. Kuplo. 
Pagastu aktīvs — Uzvaras fondam
1945.10.07 Cīņa
* * *
* Komunārs ( Dobele ) / 12.08.1971
***
Ražas novākšana — visas tautas lieta
Kulšana gumijas izstrādājumu fabrikas «Varonis»
palīgsaimniecībā Ādažu pagastā Garkalnes ciemā.
 b. K. Kalniņš un saimniecības vadītājs
b. J. Osvalds nosver izklāto labību
.

Gatavojoties ražas novākšanai, Lestenes pagasta kolchoza „Blāzma" ļaudis lauzīja galvas: vai tikai pašā karstākajā darba laikā pietiks darba roku, lai visu godam novāktu, nokultu un sabērtu valsts un kolektīva klētīs? Bija bēdas arī par maisiem. Bet tad kolchoza atskanēja prieka vēsts: par „Blāzmu" šefību uzņēmusies Rīgas tekstilfabrika „Zasulauka Manufaktūra". Kolchoznieki gavilēja, kad viņu sētā ieripoja „Zasulauka Manufaktūras" automašīna, atvedot no Rīgas 8 talciniekus. Arī par maisiem gādīgais šefs bija padomājis. Pirmie prieki vēl nebija galā, kad otrā dienā kolchozā iedrāzās Tukuma rūpniecības kombināta mašīna. Tā atveda 9 talciniekus. Šefu palīdzība bija pašā laikā, jo Pļaviņu MTS kuļmašīna jau ienāca sētā, lai sāktu rudzu kulšanu. Atbraucēji kulšanā un ražas novākšanā strādāja no visas sirds, spēku netaupot, un „Zasulauka Manufaktūras" atvestajos maisos bira raženi graudi.
Jau pirmajā kulšanas dienā kolchoznieki ar talcinieku palīdzību labākos graudus nogādāja valsts sabērtuvē — Tukumā. Tai pašā dienā kolchoznieki saņēma avansā labību uz izstrādāto darba dienu rēķina. Tagad kolchozs „Blāzma" jau norēķinājies labības piegādē par visu gadu, nododot valstij tikai maizes labību. Arī kolchoznieki jau ceļ galdā jaunās maizes kukuļus, tencinot savus palīgus — „Zasulauka Manufaktūru"  un Tukuma rūpniecības kombinātu.
Tā ražas novākšanas dienas liecina, ka ir izzudusi tā milzīgā plaisa, kas agrāk pastāvēja starp pilsētām un laukiem. Tas, ka pilsētas strādnieki sniedz mums tādu palīdzību, liecina par to, ka visa tauta ir ieinteresēta lauksaimniecības uzplaukumā un ka ražas novākšana ir tiešām visas tautas lieta. Šī ciešā saite ar pilsētu darbaļaudīm mūs vēl vairāk iejūsmina darbam, un mēs nežēlosim spēkus, lai ar katru gadu lauki dotu pilsētu iedzīvotājiem arvien vairāk lauksaimniecības produktu, tāpat kā mēs saņemam no rūpniecības visu nepieciešamo lauksaimniecības pārkārtošanai uz sociālistiskiem pamatiem. 

Ražas novākšana — visas tautas lieta
1948.08.12 Cīņa

=

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru