pirmdiena, 2014. gada 27. janvāris

Rita Ulpe ^

Rita Ulpe - vēstures skolotāja / 1975.gads
TU ESI ATBILDĪGS
Latvijas komjaunatnei - 60
Kopā ar Ādažu astoņgadīgās skolas vecāko pionieru vadītāju Ritu Ulpi bijām bridušas šīs bargās ziemas kupenas un mūsu ilgās «vakara valodas» palikušas aiz muguras, es sapratu tieši saistībā ar Ādažiem viņa man tēlojas visspilgtāk. Mūža raženākā un būtiskākā daļa aizvadīta Ādažos. Te pašas meita liela izaugusi, te Ritas Ulpes darbs vairākkārt izpelnījies partijas Rīgas rajona komitejas un izpildkomitejas Goda rakstus, te viņa apbalvota ar VĻKJS CK nozīmi «Labākais pionieru vadītājs», ar V. I. Ļeņina simtgades jubilejas medaļu. Bet kā sākās jūsu interese par pedagoga darbu? jautāju Ritai Ulpei, kad viņa bija beidzot piesēdusi pēc garās dienas. Laikam jau apzināti vai neapzināti pēc darba ar bērniem esmu tiekusies vienmēr. Tālab iestājos Jelgavas Pedagoģiskajā skolā, kur guvu pirmo nojausmu par profesiju. Patlaban mācos Daugavpils Pedagoģiskā institūta Vēstures fakultātes neklātienes nodaļā, jo ne jau visu darbam vajadzīgo iemāca prakse... Laikam katram cilvēkam atmiņā paliek viņa pirmā darbavieta. Man tā bija Saldus rajona Zirņu septiņgadīgā skola, kur mācīju I—III klases skolēnus. Taču pati domāju, ka īsti sevi atrast palīdzēja darbs Gaiķos, strādājot par pionieru vadītāju. Ādažos ierodoties, vairs nebiju iesācēja. Kālab šis ir Ritas Ulpes plauksmes laiks? Varbūt taisnība Ritas māmuļai, kad viņa saka tālab, ka meitas īstenā dzīve ir darbā? Noteikti. Varbūt tālab, ka Rita Ulpe savas pedagoģes rūpes nekad nav atdalījusi no visa ciema kolhoza ļaužu rūpēm. Rita Ulpe saka: Kā gan citādi? Šīsdienas bērni rīt stāsies kolhoza darba vagas galā. Kādi viņi izaugs? Par to domā vecākā pionieru vadītāja, plānojot šefības, novadpētniecības un patriotiskās audzināšanas darbu. It visu, kam viņa ik dienas atdod sirdi. 
... VĻKJS 60. gadskārtas svinības skolā. Četras komjauniešu paaudzes. Katra uz šo vakaru bija atnākusi ar savu veikumu. Bet visi ar apziņu, ka arī tad, kad 28 mūža gadi aizvadīti, viņos turpinās Komjaunatnes laiks. Bijušais skolas komjaunatnes sekretārs, tagad Ādažu kolhoza mehanizators Ivans Bukins, 40. gadu komjauniete, bijusī skolas direktore Velta Turina, 50. gadu komjauniete Anita Treiģuta, 70. gadu komjaunietis, XI Vispasaules jaunatnes un studentu festivāla dalībnieks Kubā Guntis Liepiņš un vēl citi stāstīja, ko viņiem devusi komjaunatne un ko komjaunatnei devuši viņi. Kad paaudžu vakara sagatavošanā tagadējā skolas komjaunatnes organizācijas sekretāre Inga Kubulniece no skolotāju partijas organizācijas sekretāres Ritas Ulpes pleciem jau varēja noņemt daļu rūpju, un komuniste Ulpe apsēja sārtos kaklautus bērniem, tad arī tā bija paaudžu stafete. Apzināt lielo laikmetu griežu notikumus. Vispirms savā tuvākajā apkārtnē. Nav brīnums, ka Rita Ulpe, topošā vēsturniece, to savā darbā ar pionieriem uzskata par īpaši būtisku. Katram pionieru pulciņam dots uzdevums: vienam apzināt 1919. gada notikumus savā dzimtajā pusē, citam izsekot Ādažu kolhoza attīstību pēckara gados. Turklāt savāktie materiāli nebūt neiegulst plauktos, bet tiek izmantoti mācību un audzināšanas darbā. Pionieri noskaidroja, piemēram, ka netālajā Carnikavā darbojies progresīvās jaunatnes pulciņš. Tā dalībnieki nošauti. Šiem 1919. gada cīnītājiem uzcelts piemineklis Jaunie ļeņinieši zina par varoņiem, kuri toreiz bija pavisam jauni. Īsti iemīlēt var tikai to, ko pazīst. Tālab, Latvijas komjaunatnes 60. gadskārtu gaidot, Ādažu skolā iecerēts konkurss «Ko tu zini par Latvijas komjaunatni?». Februāri, kad atzīmējam Padomju Armijas dienu, pionierus pulcinās tradicionālā vīrišķības stunda. Jau no pirmās klasītes mazais ādažnieks saprot, ka viņa daļa ir ne vien grāmatas, bet visa spraigā kolhoza darba dzīve. 
Pionieru vadītāja Rita Ulpe
Rita Ulpe: Katram pionieru pulciņam ir savs kolektīvais šefs. Sākumā ir uzdevums izpētīt savējās nozares panākumus un arī problēmas, zināt labākos ļaudis. Kolhoza ļaužu atsaucība ir liela. Piemēram, viena no labākajām slaucējām Darba Sarkanā Karoga ordeņa kavaliere Elza Mitrike skolā ir bieža viešņa. Ar savāktajiem kolhoza šodienas un vēstures materiāliem jaunie novadpētnieki allaž iepazīstina kopsaimniecības darbiniekus. Kad kolektīvā saimniecība atzīmēja 30 gadu jubileju, pionieri daudz zināja pastāstīt par pirmajiem 12 kolhozu kustības celmlaužiem. Svarīgi atzīmēt, ka skolas komunisti audzēkņu profesionālo orientāciju plāno kopā ar saimniecību. Kolhoza priekšsēdētājs Alberts Kauls par pedagogu darbu ir ieinteresēts. Piemēram, Jaunkūlās atrodas lauksaimniecības produktu pārstrādes cehs. Tā kolektīvs ir šefs otrajai klasei. Šajā cehā iekārtots stūrītis skolēniem. Ādažniekiem, pateicoties kolhoza priekšsēdētāja gādībai, ir iespēja piedalīties mehanizatoru pulciņā, kura nodarbības rit centra iecirkņa apmācību klasē. Savukārt, Podnieku cehā organizēti kokapstrādes un šūšanas pulciņi. Kolhoza teritorijā ik vasaru ir darba un atpūtas nometnes, īpaši daudz šajā laikā skolēni padara dārzniecībā. Rita Ulpe var ar prieku teikt: uz lauksaimniecības mācību iestādēm aiziet apmēram 16 procenti skolas absolventu. Daudz ir to, kuri atgriežas dzimtajā kolhozā strādāt visdažādākajās profesijās. Gandarījums? Te jau tas ir redzēt, kā vakardienas mazulis šodien stingri stāv uz savām kājām. Rita Ulpe rajona pionieru padomes locekle. Temats, pie kura viņa strādā, cieši un būtiski saistīts ar ikdienā darāmo: «Skolēnu profesionālā orientācija un darbaudzināšana». Gribas turpināt, dziļāk apjēgt padarīto un darāmo. 
«.. dzen viena sakne otru tālāk, un man tās gribas turpināt» 
viņa varētu teikt Ojāra Vācieša vārdiem.
TU ESI ATBILDĪGS
1979.02.14 Skolotāju Avīze
Apinīte, V.

Skolotāja Rita Ulpe




-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru