otrdiena, 2014. gada 28. janvāris

Raža būs! <>


* Tēvija / 09.04.1943
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
* Brīvā Zeme / 22.01.1937
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
UZMANĪBAS CENTRĀ
Ja pērn Ādažu kolhozā ierādīja cukurbietēm 9 hektārus, tad šogad jau 30 ha lielu platību. Lai iegūtu augstāku ražu, visu platību sadalīja atsevišķiem kopējiem vai grupām. Lūk, 6 ha liels gabals tagad atrodas Ādažu astoņgadīgās skolas audzēkņu pārziņā, pushektārs - Ādažu slimnīcas darbiniekiem, bet 5 ha - Rīgas pilsētas komjaunatnes aktīva locekļiem, kas atrodas kolhozā darba nometnē. Vairāki arteļa biedri apkopj pa 0,5—1 ha lielam laukam katrs. Tā, piemēram, pa vienam hektāram iedalīts Vijai Drunkai, Annai Dreimanei, Bernhardam Andersonam un Annai Bērziņai. Šogad artelī plānots izaudzēt pa 200 cnt saldo sakņu no hektāra, bet kas šo skaitli pārsniegs, saņems pusi no virsplāna produkcijas vērtības. Sacensība par labas biešu ražas izaudzēšanu lopbarībai jau izvērsusies. Lauki pēc pirmās retināšanas un rušināšanas saņēma virsmēslojuma slāpekli, bet pirms dažām dienām pabeigta otrreizējā rušināšana. Paši pirmie šo darbu veica Ādažu astoņgadīgās skolas audzēkņi. Tagad prieks skatīties uz tīrajiem cukurbiešu laukiem. Otra rušināmā kultūra, kas prasa rūpīgu kopšanu, ir kukurūza. Šeit balandas, virza un citas nezāles apkarotas ar herbicidiem. Vārpatām karu pieteikuši kolhozā darba nometnē atrodošies Rīgas pilsētas komjaunatnes aktīva dalībnieki. Viņi ar kapļiem rokās jau rosās pa lauku un nepārtrauks šo darbu iekams nebūs visa 100 ha platība pilnīgi tīra no šīs pēdējās postošās nezāles. 
UZMANĪBAS CENTRĀ 1962.07.13 Darba Balss (Rīgas rajons) 
Auriņš, V. Straume, T.
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
Šopavasar - pa jaunam 
Stāsta kolhoza «Ādaži» galvenais agronoms ALDIS KURZEMNIEKS: 
Šī gada pavasara darbus sākam pilnīgi pa jaunam. Līdz šim mums ražošanas iecirkņi bija sadalīti pēc teritoriālā principa, un iecirkņa priekšnieks atbildēja par visu. Tagad esam noorganizējuši kultūru audzēšanas iecirkņus. Tas nozīmē, ka tā vadītājam jārūpējas un jāatbild tikai par vienu savu kultūru. Šādu pārkārtošanos ierosināja iepriekšējo gadu pieredze, sliktās vasaras un īpaši, slapjie rudeņi, kad nepavisam nebijām ar savu darbu apmierināti. Iecirkņu vadītāji tika raustīti uz visām pusēm, nevarēja labi pārskatīt darbus, laikā tos paveikt. 
No 1. aprīļa sākām strādāt pa jaunam ar četriem iecirkņiem. Pirmais ir graudaugu kultūru iecirknis. Tajā ietilpst arī kukurūza un viengadīgie zālāji zaļbarībai. Šī iecirkņa priekšnieks ir Ārijs Ūdris, cilvēks ar vidējo speciālo izglītību. Otru kartupeļu un lopbarības sakņu iecirkni vada komunists Arnis Ābols, arī speciālists ar vidējo izglītību. Ilggadīgo zālāju kultūru, kultivēto pļavu un ganību iecirkni vada komunists Agris Everss, speciālists ar augstāko izglītību. Dainim Sprindžukam arī augstskolas diploms. Viņš atbild par agroķīmijas iecirkni, ieskaitot mēslošanu. Domājam, ka šādi uzlabosies darba organizācija iecirknī, tiks rosināta speciālistu iniciatīva un pieaugs atbildība. Iecirkņa priekšnieks ir pilnīgs saimnieks, no viņa prasīs vajadzīgo gala rezultātu. Tehniku vairs nesadalījām pa iecirkņiem kā līdz šim, bet pēc paredzētā grafika. A. Ūdris un A. Ābols to jau saņēmuši. Līdz šim lopkopības darbinieki visu prasīja no iecirkņa priekšnieka. Tagad vajadzīgo tehniku saņems viņi paši un pašiem būs jāplāno kā to racionāli izmantot. Arī darba samaksu mehanizatoriem un viņu palīgiem par virsplāna produkciju varēs aprēķināt pareizāk. Par šāda veida darba organizāciju bija lasīts un dzirdēts, taču apsvērām to pamatīgi. Pārrunu gaitā radās daudz neskaidrību un darba gaitā radīsies vēl, kā jau katrā jaunā pasākumā. Taču pamats ir stingrs. Esam plānojuši graudaugu sēju veikt 12 dienās, kartupeļu stādīšanu 20, lopbarības sakņu 7, bet kukurūzas sēju 10 dienās. Kolhozā sējas darbu apjoms liels 1437 -hektāri. Taču, ja laiks daudz maz turēsies, ceram pavasara sēju pabeigt 25 dienās. Pašreiz apsēti 177 ha vasarāju un zeme sagatavota 400 ha. 

Sarunu pierakstīja  V. Bušmane 
* Darba Balss / 28.04.1981


Gunita Treiguta



* Cīņa / 06.10.1945
Cukurbiešu novākšana Ādažu pagastā

Valsts gādība par Latvijas darba zemniekiem
1945.10.21 Darba Balss (Rīgas rajons)
Vanagu, J.
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
* Cīņa / 28.04.1946
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
* Darba Balss / 07.10.1945
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
MINŪTEI - MAIZES CENA! 
— Tagad labība jau ienākusies, var pļaut uz vietas, — vakar teica Rīgas rajona kolhoza «Ādaži»  valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Leicis. Saimniecība pēc ražas novākšanas tempiem ir viena no pirmajām vietām rapublikā. Un arī birumi ir labi — 38,5 centneri no hektāra. Viņš jau devis 145 tonnu iekūlumu.
Vienu no mehanizētās vienības posmiem kolhozā vada
 agronoms Eduards Orlovskis (attēla pa kreisi)
Šajā posmā strādā arī saimniecības labākais 
kombainieris Alberts Auzāns.

MINŪTEI – MAIZES CENA!
1977.08.18 Cīņa
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
Pirmais vērtējums
No kombainieru amata prasmes, no viņu neatlaidības pašreiz visvairāk atkarīgs, cik ātri un kvalitatīvi novāksim šī gada ražu. Apkopojot sociālistiskās sacensības rezultātus par pirmo īsto graudaugu novākšanas nedēļu, pirmajā vietā izvirzījusies kolhoza «Ādaži» mehanizētā vienība, ko pārzina priekšsēdētāja vietnieks JĀNIS LEICIS. Šīs vienības 12 kombainieri novākuši 323 hektārus labības un iekūluši 1243 tonnas graudu. Mehanizatori arī no 100 hektāricm savākuši salmus un 65 hektāros uzlabojuši augsni. Par to viņiem piešķirtas 183,8 balles. Individuālajā kombainieru sacensībā izvirzījies kolhoza «Mārupe» mehanizators JĀNIS SPRUKTS, kas ar kombainu «Ņiva» no 52 hektāriem ieguvis 167 tonnas graudu un izpelnījies 132 balles. Bet jauno kombainieru vidū izcilākais ir ROBERTS IESALNIEKS no kolhoza «Ādaži». Viņa kontā nokopti 28 hektāri, iekūlums - 104 tonnu. Šajā nedēļā darbs druvās norit it spraigi. Tā  nākamais vērtējums būs krietni plašāks.

Pirmais vērtējums 
1977.08.18 Darba Balss (Rīgas rajons)
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
AR DALĪTO METODI 
Ražas laiks pienācis Rīgas rajona kolhozā «Ādaži». Darbam sagatavotas divas tehnoloģiskas vienības, kurās iekļauti 14 kombaini un pārvietojamas mehāniskās darbnīcas. Ēdnīcas darbinieki ražas vācējiem uz lauka pieved siltas pusdienas un launagu. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī tagad saimniecībā plaši izmanto dalītās vākšanas metodi. Mitrajās un pilnīgi nenobriedušajās druvās tā ir labi piemērota, tāpēc darbi teicami sekmējas. 

RAŽAS CEĻĀ-TEMPU UN KVALITĀTI!
Vienam no labākajiem saimniecības kombainieriem Arvīdam Vēverim (vidū) galvenais agronoms Aldis Kurzemnieks un 
priekšsēdētāja vietnieks Agris Everss stāsta par druvu gatavību.

Pirmos miežu vālus griež spēcīgie kombaini "Kolos"/ 1977.g. 
AR DALĪTO METODI
1979.08.07 Cīņa

Stādījumu laistīšana Ādažos!

«Ražas laiks» laistītājiem
1979.06.16 Darba Balss (Rīgas rajons)
Erlats, A.

Jānis Leicis un Ernests Šperliņš

Labība nopļauta, graudi apcirkņos
1973.08.18 Darba Balss (Rīgas rajons)
Zīle, D.
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾

«ĀDAŽOS» – MODERNA KALTE
1971.08.12 Komunārs (Dobele)
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
Kolhozā «Ādaži» izvērsta spraiga sacensība par ražas novākšanu bez zudumiem un labākajos termiņos.
 Kaut arī laika apstākļi nelutina, līdz vakardienai mehanizētie posmi iekļāvas  grafikā. Nokopti 160 h graudaugu. Izpildot uzdevumu par 120%.

Ražas fronte centra iecirknī.

saimniecības šoferis Viktors Kaduškins pieņem graudus.

1976.08.19 Darba Balss (Rīgas rajons)
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾

-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru