svētdiena, 2020. gada 13. decembris

Ādažu vidusskola / Observatorija ^

 
Jaunā skola
Gaismas pils pie Gaujas
1986.08.30 Darba Balss (Rīgas rajons)
Neiburga, A.
 

💠💠💠
Ceturtā observatorija
Ingus Gavars pie Ādažu spoguļtelaskopa.

Skola šai namā darbojas jau trešo gadu. Taču vairākām sienām apgleznojumi radās gluži nesen — tos skolai dāvāja Baldones astronomi. Orbītas, planētas, zvaigžņu pārvērtību mirkļi, miglāji ... Tie gaidīja. Un sagaidīja brīdi, kad Ādažu vidusskolā atklāja republikā pirmo skolēnu observatoriju. Apsveicēju vidū bija pats Baldones astronomu vadītājs — Radioastrofizikas observatorijas direktors Arturs Balklavs. Viņš uzsvēra: — Lauku skola ir atradusi iespēju veicināt tautas garīguma atdzimšanu. Astronomija ved mūs uz augstākām izziņas sfērām, veido pasaules uzskatu Tas līdz šim nav pietiekami ņemts vērā.
 Izziņa ir galvenā eksistences jēga. Tikai apgarots darba darītājs spēj veikt šodienas uzdevumus. Runātājs atgādināja: Brīvības pieminekļa smailē ir trīs zvaigznes. Kāpēc viena ir augšā, divas apakšā? Vai viena nenozīmē darba tikumu, otra — mīlestības skaidrību, trešā — zināšanu alkas? .. . Universitātes astronomi skolēniem todien dāvāja teodolītu. It kā atgādinot — ne tikai ar debesīm noņemsieties te jums būs gan debesu, gan zemes mērniecības rīks. Bet observatorijas vadītājs. 10. a klases audzēknis Uldis Keziks ierosināja izveidot tautas observatoriju: lai var nākt un skatīties zvaigžņoto debesi arī katrs agrofirmas «Ādaži» darba darītājs. Gar kabinetu ar sīku jo sīku Čehoslovakijā izdotu zvaigžņu karti kāpnes ved tornī. Tur zem kupola jau tas ir: teleskops reflektors. — Galvenā spoguļa diametrs te ir divreiz lielāks nekā pazīstamajam amatieru teleskopam «Micāram». 195 mm. — paskaidro 6. b klases audzēknis, skolas astronomijas pulciņa dalībnieks Ingus Gavars. — Par Micāru sauc vienu no Liela Lāča zvaigznēm. Tā ir priekšpēdējā pašā «roktura» galā. Ādažu skolas astronomljas skolotājs ir Guntis Svabadnieks. Aprīlī republikas astronomijas olimpiādē no pusfināla otrās dienas finālā iekļuva 9. un to vidū bija 3 viņa audzēkņi, gan no 64. vidusskolas. — Tagad jau visi trīs studē — automātiku, celtniecību, fiziku. No fizikas var iznākt vēl ar astronoms, — stāsta skolotājs. — Tā man iet, ar 1 stundu 1 reizi nedēļā 1 gadu esam kopā, bet vēlāk satiekamies vēl ilgi. Ar Ulda Kezika klasi skolotājs tuvāk iepazinies šoruden kartupeļu talkā. — Biju līdzi viņiem audzinātāja vietā. Visi kopā lasījām bumbuļus, cepām tos pelnos. 
Mani sirsnīgi, neviltoti uzņēma, cienāja ar āboliem, tomātiem. Tagad šai klasei ir astronomijas fakultatīvās nodarbības. Bet vienpadsmitie līdz skolas observatorijas atklāšanas dienai īpaši ciemojās planetārijā. Tur bija tikai 80 skolotāja Svabadnieka audzēkņi no trim klasēm. Jāņa Mieža ievadlekcijā — tā to varētu saukt: «Kur saule lēca šodien, kur norietēs? Tā tikai divreiz gadā lec gluži austrumos un gluži rietumos, tikai 21. martā un 23. septembrī.» Lektors demonstrēja, kā saule savā ceļā šķērso debess ekvatoru, kur atradīsies zem tā līdz 21. martam. Skolēni iepazina zvaigžņotās debess ainu tādu. kādu to pēc 3—4 stundām paši varēja redzēt pie vakara debesīm. — Astronomija man tagad ir viens no dzīves galvenajiem komponentiem — atzīst Guntis Svabadnieks. — Mācu to kopš 1971. gada. Sākumā man to gan uzspieda ar varu, bet tagad jāsaka paldies! .. . VDR ir 140 skolu un tautas observatorijas, vēl 40 privātās. Rēķinot pēc iedzīvotāju skaita proporcijām, Latvijā vajadzētu būt kādām 15. Bet ir tikai Universitātē, Baldonē, Siguldā un tagad Ādažos. Tātad ar skubu jāgaida turpmākās, mums taču nebūt netrūkst entuziastu. Ādažu teleskopu izgatavojis Anatolijs Kaminovs. Viņš ir rīdzinieks, gājis Pionieru pils astronomijas pulciņā, bet nav profesionāls astronoms. Pats viņš slīpējis teleskopa spoguļus. Vajadzīga bijusi liela pacietība: darbs ildzis 3—4 gadus. 
Ceturtā observatorija
1989.01.13 Pionieris

G. PUTENIS
💠💠💠
Vidusskolas pedagogu kolektīvs direktora Jāņa Tikmera vadībā lielu vērību velta skolēnu vispusīgu  interešu izkopšanai, spēju un  dotību attīstīšanai. Skolā iekārtotas telpas audzēkņu tehniskajai jaunradei, televīzijas centram, leļļu teātrim, šaha klubam u.c. Ārpusstundu nodarbības notiek vairāk nekā 40 pulciņos un pašdarbības kolektīvos. Tos organizē ne tikai skola, skolotāji, bet arī pārstāvji no šefības organizācijām, agrofirmas  «Ādaži». Kopš aizvadītā gada 14.oktobra Ādažu vidusskolā darbojas arī skolēnu observatorija, kurai telpas bija paredzētas jau skolas ēkas projektā. Observatorijas iekārtošanā daudz vērtīgu padomu snieguši Latvijas PSR ZA Radioastrofizikas observatorijas Baldones (Riekstukalnā) zinātniskie darbinieki. Jo sevišķi atsaucīgs bijis tās direktors Artūrs Balklāvs. Ar  observatoriju skola noslēgusi  sadarbības līgumu. Skolēni  dodas uz turieni ekskursijās. Observatorijas zinātniskie līdzstrādnieki izpalīdz skolai ar  attiecīgu literatūru, lasa lekcijas par astronomijas jautājumiem. 
Observatorijas teleskops
Ādažu vidusskolas skolēnu observatorijas zvaigžņu lūkotavā stacionāri uzstādīts amatieru universālais teleskops reflektors, kura galvenā spoguļa diametrs ir 195 mm. Ar teleskopu var saskatīt zvaigznes līdz 13. lielumam (cilvēks ar neapbruņotu aci redz  zvaigznes tikai līdz 6. lielumam). Šo teleskopu skolai  dāvājusi agrofirma «Ādaži». Vidusskolas jauno astronomu  rīcībā ir arī vēl otrs, mazāks teleskops reflektors «Мицар». Tas saņemts no P. Stučkas LVU Astronomiskās observatorijas. Vidusskolas observatoriju vada astronomijas skolotājs, sava priekšmeta entuziasts Guntis Svabadnieks. Tās neoficiālais prezidents ir Xa klases skolnieks Uldis Keziks. 
Zvaigžņu karte
Skolā darbojas arī jauno astronomu pulciņš, kura dalībnieki ir dažādu klašu skolēni. Atsevišķi vecāko klašu audzēkņi kļuvuši par Vissavienības astronomijas un ģeodēzijas biedrības Latvijas nodaļas biedru kandidātiem. Iecerēts, ka neliela grupa skolēnu padziļināti apgūs astronomiju, lai pēc vidusskolas beigšanas varētu turpināt izglītību šajā virzienā. Protams, skolēnu observatorija nekalpo tikai šī mācību priekšmeta vajadzībām vien, vidusskolā ņegatavojas atvērt profilklasi astronomijā. Tomēr, kā uzskata direktors J. Tikmers, jau sešgadīgiem bērniem ir jārada priekšstats, jāizraisa interese par zvaigžņoto Visumu, cilvēka vietu tajā. Tas bagātina skolēnu personību, paplašina viņu redzesloku, sekmē vispusīgi un harmoniski attīstītas personības veidošanos, kas tik nozīmīgi ir pašlaik, kosmisko lidojumu laikmetā. Tādēļ arī jau pašu jaunāko klašu audzēkņi skolotāju vadībā iepazīstas ar attiecīgu sienas gleznojumu skolas gaitenī, apmeklē observatoriju. Tur viesojas arī citu mācību iestāžu skolēni un skolotāji, jo pašlaik Ādažu vidusskolai vienīgajai republikā ir pašai sava observatorija.
Ekskursija Observatorijā
Observatorija skolā
1989.02.01 Skolotāju Avīze
Gedrovičs, Alnis
💠💠💠
Skolas observatorijas tornis Ādažos.
💠💠💠
SKOLAS ZVAIGŽŅU LŪKOTAVA 

Ādažu vidusskola pagaidām ir vienīgā skola Latvijā ar savu observatoriju. Jāsaprot arī, ka ne katros laukos ir tik rocīga agrofirma. Bet varbūt tā ir lieka greznība? Ādažu vidusskolas astronomijas skolotājs, īstens savas lietas entuziasts Guntis Svabadnieks tam nepiekrīt. Viņa uzskatos, ka šim mācību priekšmetam skolu programmā atvēlēta nepelnīti maza vieta. Jo astronomija ļauj izvērsties domai, veido filozofus. Ādažu jaunajai skolai tik vien kā trīs gadi. Observatorija lūkošanai sagatavota tikai pērnā gada nogalē, vēl papildu iekārtojama. Jācer, ka ādažnieku jaunajai paaudzei šī dāvana iegaršosies.

Observatorijas "prezidents", desmitās klases skolnieks Uldis Keziks (pa kreisi) un Jānis Feldmanis.

SKOLAS ZVAIGŽŅU LŪKOTAVA
1989.03.09 Dzimtenes Balss
💠💠💠
SKOLAS ZVAIGŽŅU LŪKOTAVA 
Starpbrīdī. Skolas vestibila sienu gleznojumi.

Observatorija šai namā darbojas jau trešo gadu. Taču vairākām sienām apgleznojumi radās gluži nesen — tos skolai dāvāja Baldones astronomi. Orbītas, planētas, zvaigžņu pārvērtību mirkļi, miglāji... Tie gaidīja. Un sagaidīja brīdi, kad Ādažu vidusskolā atklāja republikā pirmo skolēnu observatoriju. Apsveicēju vidū bija pats Baldones astronomu vadītājs — Radioastrofizikas observatorijas direktors Arturs Balklavs. Viņš uzsvēra: — Lauku skola ir atradusi iespēju veicināt tautas garīguma atdzimšanu. Astronomija ved mūs uz augstākām izziņas sfērām, veido pasaules uzskatu. Tas līdz šim nav pietiekami ņemts vērā. Izziņa ir galvenā eksistences jēga. Tikai apgarots darba darītājs spēj veikt šodienas uzdevumus. Universitātes astronomi skolēniem todien dāvāja teodolītu. It kā atgādinot — ne tikai ar debesīm noņemsieties: te jums būs gan debesu, gan zemes mērniecības rīks. 
Astronomijas skolotājs
Guntis Svabadnieks.


Bet  10.a klases audzēknis Uldis Keziks ierosināja izveidot tautas observatoriju: lai var nākt un skatīties zvaigžņoto debesi arī katrs agrofirmas «Ādaži» darba darītājs. Gar kabinetu ar sīku jo sīku Čehoslovakijā izdotu zvaigžņu karti kāpnes ved tornī. Tur zem kupola jau tas ir: teleskops reflektors. — Galvenā spoguļa diametrs te ir divreiz lielāks neka pazīstamajam amatieru teleskopam «Micārs». 195 mm. — paskaidro 6. b klases audzēknis, skolas astronomijas pulciņa dalībnieks Ingus Gavars.  — Par Micāru sauc vienu no Lielā Lāča zvaigznēm. Tā ir priekšpēdēja pašā «roktura» galā. 
Ādažu skolas astronomijas skolotājs ir Guntis Svabadnieks. Ar Ulda Kezika klasi viņš tuvāk iepazinies, pērnruden kartupeļu talkā. — Biju līdzi viņiem audzinātāja vietā. Visi kopā lasījām bumbuļus, cepām tos pelnos.
Mani sirsnīgi, neviltoti uzņēma. Tagad šai klasei ir astronomijas fakultatīvās nodarbības. Astronomija man ir viens no dzīves galvenajiem komponentiem, — atzīst Guntis Svabadnieks. — Mācu to kopš 1971. gada. Sākumā man to gan uzspieda ar varu, bet tagad jāsaka paldies! ... Vācijas Demokrātiskajā Republikā ir 140 skolu un tautas observatorijas, vēl 40 privātās. Rēķinot pēc iedzīvotāju skaita proporcijām. Latvijā vajadzētu būt kādām 15. Bet ir tikai Universitātē, Baldonē, Siguldā un tagad Ādažos. Tātad ar skubu jārūpē turpmākās. Mums taču nebūt netrūkst entuziastu. Ādažu teleskopu izgatavojis Anatolijs Kaminovs, kas nav profesionāls astronoms. Pats viņš slīpējis teleskopa spoguļus. Vajadzīga bijusi liela pacietība: darbs ildzis 3—4 gadus.

SKOLAS ZVAIGŽŅU LŪKOTAVA
1989.03.09 Dzimtenes Balss
G. Putenis (no "Pioniera)

💠💠💠
Atklās Ādažu vidusskolas atjaunoto observatoriju
Trešdiena, 27 septembrī, 2017

29. septembrī plkst. 21.00 tiks atklāta Ādažu vidusskolas atjaunotā observatorija. Atjaunošana ir skolas vecāku – entuziastu – iniciatīva, kas tapusi, pateicoties Ādažu novada iedzīvotāju un viņu draugu ziedojumiem, biedrībai "Ādaži velo", kā arī Ādažu novada domes atbalstam.
"Projekta ideja aizsākās vēl pirms 2014. gada, jo Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības kontā vairāk nekā gadu katru mēnesi parādījās neliela ziedojuma summa ar norādi – observatorijas atjaunošanai. Izrādījās, ka šis ziedotājs ir Ādažu vidusskolas skolēnu tētis, sirdī ģeogrāfs. Biedrība uzrunāja šo ziedotāju Andri Bukovski un uzsāka ceļu uz observatorijas atjaunošanu," stāsta Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības pārstāve Dace Bāliņa.

Veicinot šīs idejas attīstību, riteņbraucēju klubs "Ādaži velo" rīkoja veloorientēšanās sacensības "Uz zvaigznēm Ādažos", kur 2 gadus pēc kārtas pasākumu laikā ziedotā nauda tika pievienota ziedojumiem observatorijas atjaunošanas projektam, informē Ādažu novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne.
Ādažu vidusskolas observatorija.
Latvijas Republikas karogs virs observatorijas.
1989.g.janvāris

"Lai pilnvērtīgi atjaunotu observatoriju darba kārtībā, bija nepieciešams salabot torņa ārējās fasādes daļas, kur laika zoba rezultātā bija radušās plaisas un caurumi. Tāpat bija nepieciešams remontēt skata torņa ārējās margas, veikt observatorijas iekštelpu kosmētisko remontu un, protams, restaurēt pašu kupolu," stāsta entuziasts Gundars Leonovičs, kuram izdevās šo projektu aizvest līdz laimīgām beigām.

"Pirms 29 gadiem – 1988. gada 14. oktobrī – Ādažu vidusskolā atklāja astronomisko observatoriju, kur ar teleskopa reflektora palīdzību bija iespēja lūkoties zvaigznēs. Svinīgais atklāšanas pasākums pulcēja visu toreizējo Latvijas PSR skolu vadības "ziedu", kā arī ievērojamākos astronomijas zinātnes pārstāvjus.

Padomju laikos astronomija bija iekļauta kā atsevišķs mācību priekšmets skolas programmās. Diemžēl pēc 1992. gada, kad Latvijā aizsākās privatizācijas procesi, Ādažu skolas observatorijas universālais teleskops reflektors ļoti tālu debess objektu apskatei kaut kur izkūpēja debesīs..." stāsta vēstures maģistre, Ādažu Vēstures un mākslas galerijas vadītāja Elita Pētersone.

"Šobrīd atjaunotajā observatorijā ir veseli divi teleskopi. Vienu, pateicoties ziedojumiem, iegādājās Ādažu vidusskolas atbalsta biedrība, bet otru uzdāvināja viens no skolēnu bērnu vecākiem," stāsta Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe.

"Daži vecāki ziedoja savu darbu, veicot remontdarbus, citi ziedoja materiālus. Projekts ir tapis ar cilvēku mīlestību, tāpēc ir milzīgs prieks, ka viss ir sanācis," priecājas Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības pārstāve Dace Bāliņa.

Avots: aprinkis.lv 
-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru